Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

23. okt. 2012

Nasveti za zaščito računalnika pred virusi

Lep pozdrav vsem!

Tokratnja objava bo povezana z zaščito računalnika pred virusi, oz. zlonamernimi programi. Sam postopek zaščite ni zapleten, potrebno pa je biti vztrajen. V nadaljevanju je opisano nekaj nasvetov, ki lahko preprečijo marsikatero nevšečnost, ki jo taki programi lahko povzročijo.
vir: http://www.servisracunalnikov.com/media/uploads/2011/05/servis_racunalnikov_virus.jpg
1. Namestitev protivirusnega programa: Kakovosten protivirusni program pomaga zaščititi računalnik pred virusi. Da pa to lahko počne, mora biti najprej nameščen na računalnik, potrebno pa ga je tudi redno posodabljati. Da ne skrbimo za to in raje brezskrbno deskamo po spletu imajo antivirusniki vgrajeno tudi samodejno posodabljanje. Z vklopom samodejnega posodabljanja poskrbimo, da ima antivirusnik stalno na voljo najnovejše blokade za viruse, ki nastajajo vsak dan. Antivirusnikov je na voljo malo morje, so tako plačljivi kot tudi zastonj. Sam uporabljam Avast antivirus, o katerem bom več napisal spodaj. Obstajajo tudi spletni pregledovalniki oz. protivirusniki.

vir: http://web-center.si/zascita-za-zacetnike/orodja-za-zacetnike/424-avast-free-antivirus-7
2. E-poštne priponke odpirajte le v primeru da jih pričakujete: Številni virusi se širijo tudi preko e-pošte, oz. njihovih priponk. Tak virus se namesti na računalnik v trenutku, ko priponko odpremo. Pomembno je, da priponk neznanih pošiljateljev ne odpiramo, pod nobenim pogojem pa ne odpiramo priponk, ki smo jih dobili v sporočilih, ki jih je predal umestil pod "vsiljeno pošto". 

3. Redno posodabljajte računalnik: Microsoft (večina nas uporablja Windowse) izdaja številne varnostne posodobitve, ki pomagajo zaščititi računalnik. Da Windows sigurno prejema posodobitve, se tudi tu priporoča uporabo samodejnega posodabljanja. 

4. Uporabljajte požarni zid: Požarni zid (windows ali katerikoli drug) nas opozori na sumljive dejavnosti, ko poskuša črv ali virus vzpostaviti povezavo z našim računalnikom. Poleg tega hekerjem in drugim prepreči prenos morebitno škodljivih programov. 

5. Uporabite nastavitve zasebnosti v brskalniku: Pomembno je da vemo, katera mesta uporabljajo naša gesla in ostale zasebne podatke, saj tako lahko preprečimo goljufijo in krajo identitete.

6. Uporabljajte preprečevalnik pojavnih oken: Pojavna okna (pop-up) so majhna okna, ki se pojavijo na vrhu obiskanega spletnega mesta. Čeprav so večinoma ustvarjena s strani oglaševalcev, lahko vsebujejo škodljivo kodo.

7. Vklopite nadzor uporabniškega računa: Kadar želimo namestiti kakšno spremembo, ki zahteva dovoljenje skrbnika (admina), nas računalnik o tem obvesti. To je pomembno, ko želi virus samovoljno spreminjati nastavitve našega računalnika na adminovi ravni.

8. Redno posodabljajte programsko opremo: Večina programov, ki jih uporabljamo nam ponudijo posodobitve samodejno. Posodabljanje programske opreme je pomembno, saj imajo lahko starejše različice  varnostne pomanjkljivosti, ki jih  lahko izkoristijo hekerji.

Še nekaj o avast! Free Antivirus 7:

Avast! Antivirus je zastonjski antivirus, ki ga lahko prosto prenesemo z njihove spletne strani (prenos). Na voljo imamo tri rezličice: Prosto, Pro in Internet antivirus. Prva je zastonj, edini pogoj je registracija in obnavljanje licence (zastonj) vsako leto. Program je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Povzeto in prirejeno po: Nasveti za zaščito računalnika pred virusi (CIV)

Ni komentarjev:

Objavite komentar