Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

3. nov. 2012

Kako spoznati, ali je računalnik okužen z virusom ali vohunskim programom

Hello vsi!

Pred kratkim sem v objavi pisal o tem, kako se zaščititi pred virusi in ostalo nadlogo. Danes pa sledi objava o tem, kako lahko spoznamo ali je naš računalnik okužen z virusom ali vohunskim programom.

vir: http://computerht.com/wp-content/uploads/2008/01/computer-how-to-anti-spyware.jpg


VIRUSI:

Računalniški virus je računalniški program, ki se je sposoben sam razširjati preko drugih računalniških programov ali dokumentov. Čeprav je lahko njihov namen uničevanje podatkov, so pogosto le nadležni. Niso pa virusi omejeni le na računalnike z okoljem Windows, temveč so jih zasledili tudi že v okoljih Unix/Linux ter Mac OS. (vir)  

vir: http://www.infoniac.com/uimg/virus-alert-sign.jpg
Pogosti znaki, da je računalnik okužen z virusom:

1. Računalnik deluje upočasnjeno: Pogost znak virusa na našem računalniku je zmanjšana učinkovitost delovanja računalnik. Kljub temu, to ni siguren znak, saj lahko računalnik deluje upočasnjeno zaradi trdega diska, ki je potreben defragmentacije, lahko potrebuje več pomnilnika (RAM) ali pa imamo na računalniku  vohunski ali oglaševalski program.

2. Dobivanje nezaželenih sporočil in samodejni zagon programov: Nekateri virusi poškodujejo sistem Windows ali nekatere druge programe, tako da se ti zaganjajo ali zapirajo samodejno, lahko se nam pojavljajo sporočila na zaslonu ali pa se sistem  Windows samodejno ustavi.

3. Modem ali trdi disk deluje prekomerno: Nekateri virusi se širijo preko e-pošte tako, da pošilja preko e-pošte kopijo samega sebe. To se kaže tako da lučka za prikaz aktivnosti na širokopasovnem ali zunanjem modemu nenehno sveti. Drugi znak je tudi nenehen zvok delovanja trdega diska na računalniku. Ni pa nujno da so to znaki okužbe z virusi.

Če želite preveriti ali je na računalniku virus, to storite z protivirusnim programom, o čemer sem že pisal. Pri tem pa je seveda pomembno, da je protivirusnik redno posodobljen.

VOHUNSKI PROGRAMI:

Vohunska programska oprema je na računalnik nameščena z namenom opazovanja in beleženja dejavnosti. Nekatere vrste beležijo udarce tipk, in informacije, ki se vnašajo na spletna mesta, ter te informacije nato uporabijo za ciljno oglaševanje in/ali krajo identitete. Te programe se na računalnik prenese z brezplačnimi igrami, ohranjevalniki zaslona ali animiranimi kazalci, predvsem, če se jih prenaša z nepreverjenih mest. 

vir: http://blog.chron.com/helpline/files/2012/01/spyware.jpg
Znaki, da je računalnik okužen z vohunsko programsko opremo:

1. Nove orodne vrstice, povezave ali priljubljene povezave, ki jih niste namenoma dodali v brskalnik: Pogosto se to zgodi med instalacijo nekega progama, ko nas med samim postopkom vpraša, ali želimo instalirati neko orodno vrstico. V primeru da to potrdimo, smo lahko namestili vohunski program.

2. Nepričakovano se spremeni domača stran, kazalec miške ali program za iskanje: na primer: kot privzeto domačo stran smo imeli "Wehar's blog", nakar se ta domača stran spremeni v "Francl search"

3. V spletni brskalnik vpišete nek naslov določenega spletnega mesta, nakar se odpre popolnoma nepovezano spletno mesto: na primer: v brskalnik vpišemo: http://zygawehar.blogspot.com , nakar se odpre spletna stran povezana s prodajo cvetlic.

4. Pojavni oglasi se prikazujejo tudi ko nimate vzpostavljene povezave z internetom

5. Računalnik deluje počasneje kot ponavadi: Seveda vseh težav ne povzroči vohunska programska oprema, vendar se njeno delovanje pozna v spremembi procesorske moči.

Marsikdaj se ne opazi nikakršnih znakov, da je na računalniku nameščen vohunski program. V kolikor se želimo zavarovati, se priporoča, da imamo stalno zagnan Windows defender, ali drug protivohunski program.  V kolikor sumimo, da je računalnik okužen z vohunskim programom, ga lahko pregledamo v spletu s programom, dostopnim na tej povezavi (Windows Live OneCare)

                                     Kako vem, ali je v računalniku virus? (CIV)

Ni komentarjev:

Objavite komentar