Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

8. dec. 2012

Bodi zvezda, ne meči petard!

Hello vsi! 

Ker se bližajo praznični časi, se približuje tudi vsakoletno pokanje pirotehničnih sredstev. Zato danes nekaj besed o tem. Policija ugotavlja, da se ob praznovanju božiča in novega leta množično uporabljajo različne vrste pirotehničnih sredstev. Pri tem pa prihaja tudi do številnih telesnih poškodb, kršitev javnega reda in miru, materialne škode ter pritožb občanov nad pretirano ali objestno uporabo petard.


Leta 2008 je bil sprejet nov Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (Ur.l. RS 35/2008), ki uvaja najpomembnejšo novost na področju pirotehničnih izdelkov, ki se nanaša na prepoved prodaje, posesti, in uporabe ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok.

vir: http://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/61355-za-varne-praznike-brez-pokodb-s-pirotehninimi-izdelki-informacija-z-novinarske-konference-
Pirotehnične izdelke je dovoljeno prodajati od 19. decembra, pri tem pa veljajo naslednje omejitve:
1. Pirotehničnih izdelkov kategorije 1 ni dovoljeno prodajati mlajšim od 14 let. Kategorija 1 predstavlja ognjemetne izdelke, ki predstavljajo zanemarljivo raven hrupa, in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih (npr. bengalske vžigalice, pasje bombice ...)
vir: http://freeweb.siol.net/mfilcic/slike_piro/pok%20bombice.jpg
2. Pirotehničnih izdelkov kategorije 2 ni dovoljeno prodajati mlajšim od 16 let. Kategorija 2 predstavlja ognjemetne izdelke, ki predstavljajo majhno nevarnost in povzročajo nizko raven hrupa (npr. rimske sveče, baterije ...)
vir: http://www.vatromet.hr/news/uploads/258_v.jpg
3. Pirotehničnih izdelkov kategorije P1 in T1 ter kombinacij kategorije 3 do 1000 g neto mase eksplozivnih snovi in fontan kategorije 3 do 750 g neto mase eksplozivnih snovi pa ni dovoljeno prodajati osebam, mlajšim od 18 let.

Kljub temu je uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja, pa tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah oz. zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet (op.: tudi v drugih je bolje, da se jih ne uporablja), in na površinah, kjer potekajo javna zbiranja. V stanovanjskih objektih in drugih zaprtih objektih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so namenjeni takšni uporabi. Taki izdelki so tudi posebej označeni.

Mladoletnikom do 14. oz. 16. leta je dovoljena uporaba pirotehničnih sredstev kategorije 1 in 2 SAMO pod nadzorom staršev oz. skrbnikov!!!

Prepovedana je tudi predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. Ugotovitve namreč kažejo, da je največ poškodb ravno pri takšni prepovedani uporabi izdelkov, ter pri uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v trgovinah z dovoljenjem.

Policija bo tudi ukrepala proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkih. Za posameznike je predvidena globa v višini 400 do 1200 evrov.

Pokanje pirotehničnih sredstev deluje vznemirjajoče tako na ljudi, kot tudi na živali!!!

vir: http://www.zmaga.com/slike_forum/72687_0.jpg
Nepravilna uporaba pirotehničnih sredstev pogosto povzroči tudi telesne poškodbe.


"Vsaka poškodba, ki nastane zaradi uporabe pirotehničnih sredstev, je popolnoma nepotrebna" (prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med.)

V UKC Ljubljana se namreč srečujejo z najrazličnejšimi poškodbami: manjše opeklinske rane, poškodovanimi kostmi (zdrobljeni in odprti zlomi), poškodbami mehkih tkiv (žile, živci, kite, mišice),... Področje poškodbe je zelo veliko, tkiva so zmečkana in raztrgana, zato lahko propadejo tudi kasneje; rane so umazane, zato je tudi večja nevarnost okužb in zapletov po operaciji. V primeru amputacij pa replantacije največkrat niso več izvedljive. Del nesrečne zgodbe sta tudi izguba sluha in/ali vida.
"Kljub odlični organiziranosti dežurne službe, tehnični opremljenosti, širokem znanju najzahtevnejših kirurških tehnik in predanosti delu poškodovano roko lahko le približamo stanju pred poškodbo, tako v funkcionalnem kot estetskem smislu" (prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med.)
Najbolj tragično pri teh poškodbah je, da so to trajno invalidni mladi ljudje, ki se celo življenje nato spopadajo s psihičnimi posledicami, lahko pa so celo v breme družbi.

vir: http://www.epublika.si/UserFiles/image/novice/zanimivosti_mani_petardi.jpg
Ker slike povedo več kot 1000 besed, prilagam nekaj slik poškodb, za nadaljnje branje pa močno priporočam obisk strani prof. dr. Uroša Ahčana, kjer piše več o posledicah poškodb zaradi uporabe petard.
POZOR: SLIKE SO ZELO NAZORNE!
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

vir: http://vizita.si/clanek/novice/ko-poci-petarda.html
vir: http://www4.kclj.si/index.php?m=5&s=6&id=312&d=12
vir: http://static.genspot.com/files/images/hakan/__tfmf_znf2gkrzbyvsdb45pb5vyei5_58c435b6-0032-442b-9643-3fbe4a51f3d7_0_510.jpg
vir: http://static.genspot.com/files/images/hakan/__tfmf_znf2gkrzbyvsdb45pb5vyei5_de17402b-2c65-4f12-a667-c6cdc57dce4b_0_510.jpg
 Po končanih operacijah je izgledala roka iz druge slike tako:
Lahko rečemo samo: Dobri kirurgi; vir: http://www4.kclj.si/admin/dokumenti/00000138-000000ba-petarde2.jpg

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Vir: Snapshot videa

Poskrbite, da bodo prazniki mirni in brez poškodb! BODITE ZVEZDE IN NE MEČITE PETARD!!!

Povzeto in prirejeno po:

Ni komentarjev:

Objavite komentar