Wehar's blog za nemoteno delovanje uporablja piškotke Google Analytics. Z obiskom te strani, se strinjate z njihovo uporabo.

7. mar. 2012

Ne spreglej, trikrat poglej!

Tokratnji naslov sem vzel iz že pretekle preventivne akcije Policije. Namen te objave pa je opozoriti na motoriste, ki so v teh toplih dneh že na naših cestah. Tudi če sam nisem motorist, se mi zdi zelo pomembno, da opozorim tudi na te udeležence cestnega prometa. Motoristi so namreč v cestnem prometu izredno ranljivi, saj je tveganje za smrt pri vožnji z motornim kolesom 50-krat večje kot pri vožnji z avtomobilom. Imajo namreč zelo ozko silhueto, ki jo lahko zlahka spregledamo. Namreč že širina svinčnika v iztegnjeni roki popolnoma zakrije motorista, oddaljenega 30 m. Ravno zato je pomembno, da vozniki osebnih avtomobilov spremljamo tako vzratno ogledalo, kot tudi bočni.

Seveda, pa je marsikaj tudi na motoristih samih, saj lahko tudi sami veliko pripomorejo k večji varnosti. Policisti namreč vsem voznikom enoslednih motornih vozil (motoristom), svetujejo da so izjemno previdni in hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cestah. Predvsem v teh zgodnjih pomladnih dneh je asfaltna površina še hladna, zaradi česar ni optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Poleg tega je (kljub temu da cestne službe že čistijo) na cesti še vedno pesek od zimskega posipanja. Pa tudi same sposobnosti vodenja motorja verjetno niso takšne, kot so bile lani ob zaključku sezone. Verjetno ni treba posebej poudarjati da na glavo sodi čelada. Pomembno pa je tudi, da je motorist kar se da viden. To se lahko doseže čisto enostavno, namreč s prižganimi lučmi, nošnjo zaščitnih oblačil živahnih barv, nošnjo varnostnega odsevnega brezrokavnika (sploh ob zmanjšani vidljivosti), ter z več odsevnimi telesi (nalepkami) na motorju in na oblačilih. (povzeto po: policija.si)

(vir fotografije: Moje ime je motorist)

Ni komentarjev:

Objavite komentar