Wehar's blog za nemoteno delovanje uporablja piškotke Google Analytics. Z obiskom te strani, se strinjate z njihovo uporabo.

28. maj 2012

Eurovision Song Contest 2012

En lep pozdrav. Tokrat zaradi pomanjkanja časa ena nekoliko krajša objava o preteklem t.i. Eurosongu (v nadaljevanju ESC).


Letos je ESC potekal v prestolnici Azerbaijana Bakuju. Kristalno dvorano, ki sprejme okrog 20.000 ljudi, ter kjer je letošnji ESC potekal so zgradili v 7 mesecih, zgrajena pa je iz jekla. Zunanjost dvorane je obdana s približno 45.000 LED diodami, ki so pred posameznim nastopom zasvetile v barvah države, ki je trenutno nastopala. Okoli dvorane so postavili tudi 50 reflektorjev, ki so oblikovali stožec nad dvorano. Nortanjost dvorane je bila letost spet zelo impresivna, spet so uporabili LED steno (zdaj že kar stalna praksa ESC-ja) ter okrog 5000 reflektorjev, ki so ustvarili res odlične svetlobne učinke. Pirotehnike (zlati dež, ognjemeti in ognjeni curki) tudi letos ni manjkalo, čeprav se proračun nastopa posamezne države s tem kar poveča (en ogneni curek stane okrog 10.000€). Opremo so pripeljali iz 5000 km oddaljenega Hamburga. Tokrat se je pojavila t.i. "green room" v nekoliko drugačni obliki, namreč bila je del osrednje dvorane, tako da so si lahko nastopajoči ogledali nastope konkurentov v živo. Green room se je tudi polnil postopoma, saj nastopajočih na začetku ni bilo v njem.

Kristalna dvorana znotraj, vir: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Crystal_Hall_Baku_Inside.jpg
Kristalna dvorana znotraj, vir: http://images.suite101.com/3683952_com_800px_baku_crystal_hall_stage_eurovision_song_contest_2012_.jpg
Kristalna dvorana znotraj, vir: http://www.bbc.co.uk/blogs/eurovision/arena.jpg
Kristalna dvorana zunaj, vir: http://www.taz.de/uploads/images/460x229/crystal_hall_baku_dapd.jpg
 Kar se tiče glasbe, smo bili spet priča veliko dobrih pesmi, je pa bilo vmes tudi nekaj "zafrkantov". Osebno menim da so v finale napredovale pesmi, ki so si to zaslužile, tako glede pesmi same, kot tudi glede samega nastopa in scene. Nekoliko mi je žal, da se v finale nista uvrstili Švica (Sinplus: Unbreakable) in naša Eva Boto s pesmijo Verjamem. Toda tako je na ESC, da nekaj dobrih pesmi obtiči v polfinalu, ali konča na zadnjih mestih finala. Sam sem letos imel kar nekaj favoritov, tokrat je bila (po dolgem času) med njimi tudi Španija (Pastora Soler: Quedate Conmigo), saj je imela odlično pesem ter še boljši oderski nastop.

 

Kar se tiče zmagovalke sem nekoliko razočaran (da ne bo pomote, še vedno je zmagovalna skladba boljša od "Ruskih babic", čeprav so dvignile celo dvorano na noge), saj njen nastop ni bil tisto, kar bi lahko bil (lahko ji je pa ravno nastop prinesel zmago?), pesem pa me tudi zelo spominja na pesem Beautiful people Chrisa Browna (ali se mi morda samo tako zdi??). Kakorkoli, zmagovalno pesem imamo, tako da se ESC drugo leto seli na Švedsko. Bo pa katerakoli druga država težko premagala spektakel, ki so nam ga pripravili v Bakuju.Ker je letos tudi 10 let odkar redno spremljam ESC, sem se pa odločil da naredim še en tak zgodovinski pregled, kaj se je vse zgodilo v teh 10 letih.
ESC sem začel spremljati leta 2002, ko je le-ta potekalv Tallinu v Estoniji. Oder je bil takrat majhen, reflektorjev pol manj, kot jih je v zadnjem letu, LED stene takrat še niso poznali, nastopalo pa je samo 24 držav.  Zmagala je Marie N s pesmijo I wanna, čeprav še danes ni jasno zakaj je zmagala. Verjetno zato, ker se je na odru preoblekla.
Oder leta 2002, vir: http://visualact.se/wp-content/uploads/2002/05/2002_Eurovision.jpg
Leta 2003 je ESC potekal v Latviji, ki nam je že postregla z nekaj novostmi. Uporabili so namreč projekcijo pod odrom, ki je bil steklen, poleg tega se je Green room pojavil nad odrom. Zmagala je Sertab Erener s pesmijo Everyway that I can.
Oder leta 2003, vir: http://visualact.se/wp-content/uploads/2003/05/2003_EurovisionStage.jpg
Leta 2004 se je ESC preselil v Turčijo, ki nam tako kot leto kasneje Ukrajina nista postregli z nekimi novostmi glede odra, se je pa v Turčiji prvič pojavil polfinale, saj je bilo nastopajočih držav že preveč za en sam večer.
Oder leta 2005 v Ukrajini, vir: http://visualact.se/wp-content/uploads/2005/05/2005_Eurovision.jpg
Spet nekakšen prelom v zgodovini ESC-ja, je bil v Grčiji, ko so prvič uporabili premikajoč oder. Ta je bil namreč sestavljen iz kvadratov, ki so jih lahko spuščali in dvigali. Za odrom so postavili tudi stopnice, ki so jih lahko premikali (spreminjali nagib). Zmagali so Lordi (mimogrede, glavni pevec je imel letos najbplj duhovito sporočanje točk)
Oder leta 2006, vir: http://farm4.staticflickr.com/3167/3025885804_060d66b345_z.jpg

Najbolj opazna sprememba dvorane in odra je bila na Finskem leta 2007. Tokrat so za oder namestili posebne plošče, ki so odbijale projekcijo.
  
V naslednjih letih se obdržala praksa projekcij za nastopajočimi, le da so začeli uporabljati LED stene. Število reflektorjev se je povečevalo, ravno tako število nastopajočih. Izjema v odru je bila Norveška, saj ni uporabila LED stene, temveč posamezne diode ter še nekaj podobnih rekvizitov.
Oder na Norveškem leta 2010, vir: http://www.esckaz.com/2010/1273163160000_20100506-060_3218860778x778r.jpg
 O lanskem ESC-ju in lanskem odru, pa je več napisano tukaj

Tako, nekaj za ljubitelje ESC-ja je napisanega. Kot že rečeno, drugo leto se ESC seli na Švedsko, kjer upam da bo vsaj podoben spektakel kot je bil v Bakuju. Za več informacij v zvezi z Eurosongom pa kliknite na: www.eurovision.tv . Mimogrede, če se komu drugo leto ne bo ljubilo poslušati komentatorja na TV, in če ima dostop do interneta, naj si prenos v živo pogleda na zgornji strani. Prenos tudi poteka brez oglasov, tako da lahko gledamo tudi tisto, kar se dogaja med oglasi v dvorani.

Pa lep pozdrav in srečno!

Ni komentarjev:

Objavite komentar