Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

4. maj 2012

Nasveti za varnost poštnega računa

En lep pozdrav vsem!

Ker se mi zdi varnost na internetu nekaj, česar se marsikdo (še) ne zaveda kako pomembna je, sem se danes (po prebranem članku na zdaj že znanem portalu CIV) odločil da napišem nekaj besed o varnosti naših poštnih računov (gmail, yahoomail, hotmail itd.)
1.) Uporabljajte močna gesla v kombinaciji črk in številk

Pred kratkim je potekala raziskava, kjer so "odkrili" 10 najslabših gesel, ki jih uporabljamo (uporabljajo) Slovenci, poleg vseh imen domačih ljubljenčkov, družinskih članov itd., za katera ni potrebno posebej poudarjati da niso prav nič varna. V primeru da najdete svoje geslo med spodaj naštetimi, potem je skrajni čas, da ga zamenjate...
10. abrakadabra
9. asdfasdf
8. simpsons
7. lasko
6. adidas
5. 654321
4. slovenija
3. geslo
2. 111111
1. 123456

Kako izbrati pametno geslo? Najležje da si ga izberemo na osnovi nekega reka, pregovora, kjer pri vsaki besedi izberemo prvo črko, nekaj črk pa dodatno zamenjamo s številkami.
Primer: Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade. po spremembi izgleda tako:  Kd1k5Vp (to geslo je dano samo kot primer, zato ga raje ne uporabljajte)
Gesla tudi redno menjujemo.

2.) Vpišite delujjoč alternativni e-mail naslov

Priporočljivo je tudi, da uredimo v alternativnem e-mail naslovu prenašanje e-mailov na alternativni e-mail. Žal, se ta funkcija razlikuje od ponudnika do ponudnika, zato je ne morem opisati (sam poznam samo Gmail-ovo funkcijo)

3.) Omogičite si SMS obveščanje

Marsikateri ponudnik že ob registraciji zahteva telefonsko številko na katero pošlje SMS sporočilo z neko naključno kodo. To kodo nato vpišemo v ustrezno okence. Žal je to dvorezen meč (še posebej s strani Googla, saj se lahko te telefonske številke zlorabljajo.

4.) Izberite si težko uganljivo varnostno vprašanje

Ob registraciji nam ponudnik  ponudi že napisana varnostna vprašanja, ter možnost da sami napišemo to vprašanje. Bolj kot samo vprašanje je pomemben odgovor, saj lahko tudi pri najbolj osnovnih vprašanjih (npr: Ime tvoje prve učiteljice?) napišemo popolnoma drug odgovor (npr:Rad imam živali). Pomembno je, da je ta odgovor dovolj zapleten, da ga ne ugotovi vsak.

5.) Ustrezno zaščitite vaš računalnik 

Ja, dobra antivirusna in spy-ware oprema je zelo pomembna, tako za sam računalnik kot tudi za e-mail predale. Ponudnikov antivirusne in spy-ware opreme je ogromno, o tem kateri je boljši, kateri slabši je pa veliko napisano na spletu. Sam menim da slabe antivirusne opreme ni, kar je potrebno je to, da jo stalno posodabljamo in da stalno pregledujemo računalnik (sam imam t.i. schedule scan). Pri antivirusnikih je pomembno še nekaj: v primeru da imamo na računalniku nameščena dva ali več antivirusnikov, bo to močno upočasnilo računalnik.

6.) Izogibajte se brezžičnih javnih točk

Ko se brezžično povezujemo v splet, je pomembno da se povezujemo preko zaščitenih povezav. Javne dostopne točke znajo namreč spretno izkoristiti ljudje z nepoštenimi nameni. Ti se namreč povežejo na tako dostopno točko, ter čakajo da se nekdo priključi. Ko se neprevidni obiskovalec s svojim uporabniškim imenom in geslom prijavi v kateri koli profil (FB, e-mail...), se tak obisk z nekim programov (ki so prostodostopni na spletu (!)) prestreže na prej omenjenem računalniku spletnega "kriminalca" (žal, ne najdem boljšega izraza). S tem spletni "kriminalec" pridobi tako naše uporabniško ime kot tudi geslo.

7.) Ne posojajte vašega poštnega računa

Nikomur (tudi prijatelju ne) ne posodite svojega e-mail računa. Prijatelj se lahko namreč pozabi odjaviti od kakšnega javnega računalnika, lahko pa ima tudi bolj "zlobne" namene (brisanje e-mailov, pošiljanje spama, sprememba gesla itd.)

8.) Šifrirajte občutljivo vsebino

Na spletu se najde kar veliko programov, ki omogočajo šifriranje e-mailov, katerih pa žal ne poznam prav dobro. Bistvo šifriranja je da če nekdo prestreže naš e-mail, tega e-maila ne more prebrati.

9.) Svojih podatkov ne vpisujte v ponarejene spletne strani

O ponarejenih spletnih straneh je bilo slišanega in napisanega že veliko. Namen takih strani je predvsem kraja podatkov in spamanje (pošiljanje nezaželene pošte)

10.) Bodite previdni pri odpiranju priponk

Posebej je potrebno biti previden če nam je priponko poslal neznanec. Take priponke namreč rade vključujejo škodljivo kodo (virus), ki nam okuži računalnik. Nikoli pa ne odpirajmo priponk na mailih, ki jih je naš predal sam preusmeril v vsiljeno pošto. Take priponke skoraj zagotovo vključujejo škodljive kode

11.) Spremljajte od kje se je prijavljalo v vaš račun

To funkcijo sicer bolj poznam v Gmailu, vendar jo imajo najverjetneje tudi drugi e-mail ponudniki. Preko te funkcije lahko spremljamo IP naslove, od kjer se je prijavljalo v naš račun. 
Kako priti do te funkcije v Gmail-u? Čisto enostavno: pomaknemo se čisto do konca naših sporočil, ter nato kliknemo na Podrobnosti pri "Zadnja dejavnost v računu". Odpre se nam novo okno (Informacije o aktivnosti), ker nam naredi seznam zadnjih vstopov v naš račun. Če se kakšen IP naslov močno razlikuje od ostalih ter se ponovi večkrat, je to lahko očiten znak da nam je nekdo vdrl v naš račun, ter da nam sedaj pregleduje sporočila. V tem primeru takoj zamenjamo geslo! V tem oknu lahko tudi odjavimo druge seje, če smo se s kakšnega računalnika pozabili odjaviti.


Pa varno uporabo interneta ter poštnih predalov!

1 komentar:

  1. Uporabni nasveti, za katere pa uporabniki interneta žal premalo vejo, ali pa se ne zavedajo nevarnosti.
    Če te zanima, sam sem pred časom tudi pisal bolj podrobno o prvi točki, Kakšna so varna gesla - Lahko so enostavna in varna :)
    http://www.medmrezje.si/index.php/2011/05/03/kaksno-geslo-je-varno-geslo-hocem-varno-geslo/

    OdgovoriIzbriši