Wehar's blog za nemoteno delovanje uporablja piškotke Google Analytics. Z obiskom te strani, se strinjate z njihovo uporabo.

10. jul. 2012

Kako izboljšati zasebnost in varnost na Facebook-u

En lep pozdrav vsem!

Sledečo objavo imam namen napisati že kar nekaj časa, povod za pisanje pa je bilo nekaj prebranih člankov in forumov. Kako naj posameznik izboljša varnost na tem priljubljenem "socialnem" omrežju, je vprašanje, ki si ga vsakdo slej ko prej zastavi. Nekateri se pomembnosti zasebnosti na socialnih omrežjih žal ne zavedajo in imajo odprte profile, javno dostopne podatke in podobno. Ko jih povprašaš zakaj ne izboljšajo varnosti mnogi odgovorijo da ne vedo kje se da spremeniti nastavitve. Zato je sedaj na voljo ta kratek vodič o izboljšanju varnosti in zasebnosti.

Zavarujmo se na Facebooku; vir: http://jasonmillar.ca/ethicstechnologyandsociety/wp-content/uploads/2011/07/facebook-digital-lock-in.jpg

Torej, kako se zavarovati? Gremo kar po korakih :)

1. Do vseh nastavitev dostopamo preko puščice in ukaza na desni strani

Kliknite na puščico zraven ukaza Home (Domov); za povečavo kliknite na sliko (slike)
 2. Izberite ukaz "Privacy settings" (nastavitve zasebnosti)

3. Ko se vam odpre novo okno, imamo že vnaprej določene 3 možnosti vidnosti naših objav: Public (javno), Friends (prijatelji) in Custom (po meri). Za zagotavljanje zasebnosti priporočam, da kliknete na Friends ali na Custom. Pri nastavitvi po meri, nastavite še, kateri od prijateljev si objave lahko ogledajo in kateri si jih ne bodo mogli.

4. Pod temi "osnovnimi" nastavitvami imamo še dodatne nastavitve za zagotavljanje varnosti, in sicer:

5. Nastavitev How You Connect (kako se povezuješ) nam omogoča nastavitve vidnosti našega profila, oz. kako nas bodo našli. Tudi tu priporočam da se povsod označi samo friends (kvečjemu friends of friends), razen morda pri postavki "Who can send you friend request" (kdo lahko pošlje prošnjo za prijateljstvo), ki še lahko še vedno ostane Everyone.

6. Nastavitev Timeline and Tagging (časovnica in označevanje) nam omogoča določanje oseb, ki nam lahko pišejo na t.i. zid, ter kdo vas lahko označi (tagga) v objavah in slikah

7. Nato imamo še možnost urejanja aplikacij in spletnih strani (o tem sem pisal nekaj časa nazaj), določanja, kdo lahko vidi starejše objave, ter določanja katere osebe in aplikacije bomo/smo blokirali.


8. Priporočam tudi obisk strani "Account settings" (nastavitve računa), kjer je pomembna predvsem nastavitev "secure browsing" (varno brskanje), ki nam omogoča, da obiskujemo Facebook po varni (https) povezavi. Mimogrede, tu lahko tudi deaktiviramo svoj profil (ne pa tudi izbrišemo!)
9. Priporočam da naredite neke nastavitve zasebnosti tudi na svojem prikaznem profilu (datum rojstva, kontakti itd.). To storite tako, da na svojem profilu kliknete na About (pod profilno sliko), ter nato pri posameznem razdelku (Basic info (osnovne informacije), Contact info (kontaktne informacije)) kliknete na Edit (uredi) in nato prilagodite vidnost. Močno priporočam, da nastavite rojstni datum tako, da se vidi samo dan in mesec (brez leta), oz. da ga sploh ni objavljenega. Na koncu ne pozabite klikniti na Save (shrani)
Zaradi varnosti so moji podatki izbrisani!
Zaradi varnosti so moji podatki izbrisani!

Tako, nekako smo prišli do konca. V primeru, da se pri komu pojavi problem, vprašanje ali da pozna še kakšno vrsto zaščite na Facebook-u, mi lahko mirno napiše komentar pod to objavo, ali pa mi napiše e-mail. Vabljeni pa tudi na Facebook stran bloga, kjer bodo občasno objavljene tudi povezave na spletne strani, ki se ukvarjajo z varnostjo na internetu in Facebook-u

Lepo se imejte, pa varno na internetu! :)

1 komentar:

  1. ravno sem prišel s podobne objave kot je tvoja, pa še tukaj prilepim povezavo, kako si na svoj računalnik prenesti vse podatke, ki jih ima Facebook o nas. Čeprav malo sumim da to niso vsi podatki...

    OdgovoriIzbriši