Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

29. avg. 2012

Varna pot v šolo in domov


En lep pozdrav vsem!

Bliža se začetek šolskega leta, zato se mi zdi pametno da opozorim na najmlajše udeležence v prometu, to je naše šolarje. Otroci so namreč ena izmed najranljivejših skupin udeležencev v našem prometu, zato je najpomembnejša naloga  nas vseh skrb za njihovo varnost. V letošnjem letu sta do sedaj umrla 2 otroka (lani skupno 5) kot potnika v vozilu. Upoštevati je treba tudi huje poškodovane, ki jih je bilo do konca junija 17, kar je sicer 15% manj kot v prejšnjem letu, pa vendar je vsaka otroška žrtev preveč. Prometne nesreče so še vedno glavni vzrok prezgodnje umrljivosti otrok in mladostnikov, pred vsemi ostalimi poškodbami in boleznimi. Zato je na nas vseh, da smo predvsem v teh prvih šolskih dneh še toliko bolj pozorni na mlade udeležence v prometu, predvsem v okolici avtobusnih postajališč, šolskih poti ter samih šol in vrtcev. poskrbimo, da bo pot v šolo varna!


V teh dneh bomo veliko pogosteje kot med počitnicami srečevali otroke, med katerimi so tudi tisti, ki se v šolo odpravljajo prvič. Ravno za sledeče otroke je skrb najbolj pomembna, saj še ne poznajo vseh nevarnosti, s katerimi se srečujejo na šolski poti in v prometu. Potrebno je opozoriti tudi na tiste, ki se vračajo s počitnic v šolske klopi, a so vedno razigrani. Otroci so namreč kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise in znake si razlagajo po svoje (zanimiv članek), poleg tega pa ne znajo še pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato moramo za njihovo varnost poskrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu! 


Policija zato svetuje:

1. Vozniki:

- Bodimo še posebej pozorni na mlade udeležence in njihovo nepredvidljivost
- Temu prilagodimo svoj način vožnje (spoštujmo omejitve sploh v conah)
- Posebno pozorni bodimo v bližini vrtcev, šol in ostalih krajev, kjer se otroci igrajo

2. Starši:

- Te in prihodnje dni čim več časa namenite prometno varnostni vzgoji otrok
- Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne samo na šolski poti, temveč tudi na sprehodu, kolesu...
- S svojim ravnanjem bodite zgled
- Otroke pri prevozu zavarujte z varnostnim pasom oz. jih prevažajte v za to narejenih sedežih
- Tudi sami se vedno pripnite
V pomoč vam je lahko brošura, ki jo je izdala Javna agencija za varnost v prometu in je na voljo v .pdf obliki na tej povezavi ter video posnetki, ki so jih posneli na Postaji prometne policije Celje in so dostopni tukaj. Za lažje učenje otrok je na voljo tudi pobarvanka, ki je na voljo tukaj

Policija bo v teh prvih septembrskih dneh izvajala preventivno in represivno delo, ki bo usmerjeno v problematiko otrok in mladine ter v nadzor nad upoštevanjem prometnih predpisov voznikov. Izvajan bo poostren nadzor prometa, preverjanje varne hoje v šolo in iz nje, pravilnega prečkanja ceste, nošnje rumene rutice, brezhibnosti koles, nošnje kolesarske čelade itd. 

simbolna fotografija; vir:  http://dollist2.ext.t-media.si/media/objave/slike/v/novice/2010/10/7/kresnicke_crnomelj2.jpg 

Torej, vse voznike naprošam, da ste v teh dneh še bolj zbrani in previdni za volanom, vsem šolarjem pa lep začetek šolskega leta in uspešen zaključek :)


Ni komentarjev:

Objavite komentar