Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

12. sep. 2012

Varna vožnja po avtocesti in cesti rezervirani za motorna vozila

Lep pozdrav vsem skupaj!

Pred kratkim so nam v osrednjem dnevniku na naši največji komercialni televiziji postregli s šokantnimi posnetki obnašanja voznikov med vožnjo po avtocesti (v nadaljevanju AC), ki jih je priskrbel nadzorni center DARS-a (kako center deluje, si lahko ogledate na tej povezavi). Ker so me posnetki dobesedno šokirali, sem se odločil, da to objavo posvetim varni vožnji po AC in cesti rezervirani za motorna vozila. Podobne posnetke "neumnosti" slovenskih voznikov, si lahko ogledate tudi na tej povezavi, kjer so posnetki, ki jih ugotavljajo policisti s sistemom Provida 2000.

vir:  http://www.signaco.si/znaki/obvestila/obvest9.jpg 
Najhujše kršitve, ki se pojavljajo na AC so: prevelika hitrost, prekratka varnostna razdalja, vzvratna vožnja, prehitevanje po desni strani, hoja po AC, vožnja v nasprotno smer in ustavljanje na odstavnem pasu, kadar to ni nujno. Vse našteto je izjemno nevarno, ne samo za voznika, ki to stori, temveč tudi za vse ostale udeležence v prometu.

Ravno zato bi morali vozniki dosledno upoštevati nekatera prometna pravila:

1. Na odstavnem pasu AC in ceste, rezervirane za motorna vozila, je prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen v sili. Vozilo se lahko ustavi samo na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču.

2. Na vozišču AC in ceste, rezervirane za motorna vozila je prepovedano obračanje, vzvratna vožnja, ustavitev ali parkiranje

3. Prehitevanje po desni strani na AC in cesti, rezervirani za motorna vozila ni dovoljeno (izjema je ploščad pred cestninsko postajo)

4. Dosledno upoštevanje varnostne razdalje (pravilo 2 sekund)

5. Vožnja po levem voznem pasu, kadar ne prehitevamo je prepovedana


6. Ob zastoju je potrebno pustiti dovolj prostora za intervencijska vozila, saj je od njih odvisno življenje posameznikov

Pravilna razvrstitev vozil pri prometni nesreči; vir:  http://www.dars.si/Dokumenti/0_slike_za_novice/risba%20nesreca3%20OK.jpg



7. Upoštevati je potrebno vso postavljeno prometno signalizacijo
Trojane; vir:  http://www.varna-pot.si/javne_datoteke/novice/slike/718-ac_avtocesta_trojane6_bg.1237807731.jpg 

8. Če (ko) opazimo da smo pomotoma zapeljali na nasprotni vozni pas, moramo svoje vozilo nemudoma odstraniti s prometnih površin. Vozniki, ki so o vožnji v napačno smer obveščeni  morajo zmanjšati hitrost, po potrebi vključiti vse 4 varnostne utripalke, ter ne prehitevati vozil pred seboj.
Stop, napačna smer; vir:  http://images.24ur.com/media/images/original/Nov2009/60376026.jpg?8b9d 

Bližamo se tudi mesecem, ko bodo vedno bolj pogosta neurja. Žal, nekateri neodgovorni vozniki ob neurju še vedno ustavljajo v predorih, pod nadvozi, na odstavnih pasovih itd. Poleg zgoraj napisanih pravil sta v teh razmerah pomembna še dva, ki veljata v teh razmerah in sicer:

1. Prepovedano je ustavljanje v predorih in pod nadvozi

2. Zaradi naplavin, ki jih tako neurje lahko zanese na cesto, je potrebna posebna previdnost, še posebej med motoristi.

Videoposnetke, ki prikazujejo varno vožnjo po AC lahko najdete tudi na DARS-ovi spletni strani

VOZITE PREVIDNO TUDI PO AVTOCESTI!!!

Povzeto in prirejeno po: policija.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar