Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

1. okt. 2012

Kako se zavarovati pred prevarami na bančnih avtomatih?

Hello vsi skupaj!

No, pa smo zakorakali v novo študijsko leto, kar pa ne pomeni, da ne bo nobenih objav na blogu.

Za pisanje tokratnje objave, me je spodbudil članek na enem izmed komercialnih medijih, v katerem piše, da so v središču prestolnice ponovno odkrili t.i. skimming naprave. Take naprave namreč nepridipravom omogočajo, prestrezanje magnetnega zapisa bančne kartice, ter zajem PIN kode. S pomočjo teh dveh podatkov pa lahko goljufi brez vednosti kradejo denar iz bančnega računa.


Najpogostejši so štirje načini "skimmanja", in sicer:

1. Lebanonska zanka: na bančnem avtomatu je nameščena naprava, ki zadrži bančno kartico (bančni avtomat kartico vzame in deluje normalno), medtem ko nekdo v bližini opazuje vtipkovanje PIN kode.

2. Skimmanje kartice: skimmer je naprava, ki jo kriminalci fizično dodajo na sam bančni avtomat (lahko je pritrjena poleg avtomata, ali direktno na čitalec kartic v bančnem avtomatu. Ko se vstavi kartico v aparat, skimmer zabeleži podatke, ki so shranjeni na magnetnem traku kartice, podatke o stanju na računu, ter PIN kodo. Te naprave imajo dovolj pomnilnika, da lahko shranijo podatke o 200 različnih karticah, preden jih je potrebno odstraniti zaradi prepolnega pomnilnika.

3. "Shoulder surfing": kriminalci namestijo brezžično kamero v bližino bančnega avtomata. Ko oseba, ki je kamero namestila, vidi podatke, ki so napisani na kartici sami (št. računa, ime in priimek...) ter PIN kodo, je izdelava magnetnega traku in posledično kartice same zelo preprosta.

4. Lovljenje denarja: poteka podobno kot lebanonska zanka, le da se tu namesto kartice prestreže denar. Postopek dvigovanja poteka povsem enako kot ponavadi, tudi kartico se dobi nazaj, vendar pa aparat ne izvrže denarja, saj je v režo, ki je namenjena izplačilu, nameščen prestreznik, ki prestreže denar, ki ste ga hoteli dvigniti.


Kako pa se izogniti prevari?

1. Če je le mogoče, uporabljajte vedno isti bančni avtomat. S tem boste lažje opazili kakršne koli spremembe na avtomatu samem.

2. Raje uporabljajte avtomate, ki so postavljeni v bankah, kot pa tiste na ulici

3. Pred uporabo dobro preglejte sam aparat, če ima kakšne majhne luknje; to so lahko skrite brezžične kamere.

4. Na večini aparatov čitalci kartic oddajajo svetlobo, oz. utripajo. Če tega ni, potem aparat ni nujno varen.

5. Uporabljajte bankomate, ki so postavljeni na prometnih ulicah, saj je take aparate težko neopazno predelati.

6. Ne uporabljajte bankomatov, v bližini katerih se zadržujejo ljudje.

7. Ne dovolite neznancu da vam pomaga, če je vaša kartica "obtičala" v bankomatu.

8. Če ostanete brez bančne kartice, pokličite svojo banko in ne zapuščajte bankomata; kličite z mobilnega telefona.

9. Kadar lahko, uporabite gotovino

10. Nikoli ne klikajte na povezave, ki ste jih prejeli v e-mailih vaše banke. Prijavite se v svojo spletno banko in tam preglejte sporočila.

11. Redno spremljajte stanje na vašem bančnem računu in bodite pozorni na morebitne neobičajne transakcije, ki bi nakazovale na krajo.






Vir slik: http://web-center.si/informacijska-varnost/349-kako-se-zavaraovati-pred-ponarejevalci-kreditnih-kartic
V primeru da opazite nepravilno delovanje bankomata, o tem obvestite banko, avtorizacijski center Bankarta (01 583 41 83) in/ali Policijo (113)!

Pa varno uporabo bankomatov! :)

Povzeto in prirejeno po: CIV: Prevara na bančnih avtomatih
                                   CIV: Kako se zavarovati pred ponarejevalci kreditnih kartic

Ni komentarjev:

Objavite komentar