Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

25. dec. 2012

Spremenjene nastavitve zasebnosti na Facebook-u


En lep pozdrav vsem!
Tokratna objava je povezana z nedavno spremembo Facebook-ovega vmesnika za spreminjanje nastavitev zasebnosti.


Dostop je po novem veliko lažji in hitrejši, saj je potrebno le klikniti ikonico, ki se nahaja med ikono za domov ter ikono za spreminjanje nastavitev.


Ob kliku na ikono, se nam odpre naslednji meni, kjer so naslednje kategorije nastavitev: Kdo lahko gleda moje objave, Kdo me lahko kontaktira ter Kaj naj naredim če me nekdo nadleguje.


Ob kliku na Kdo lahko gleda moje objave?, se nam odpre del, kjer lahko spreminjamo nastavitve vidnosti naših objav, slik in vsega ostalega kar pošiljamo na FB in sicer na Public (dokaj neprimerno), Friends (najpogostejša uporaba) ter Custom (ko želimo da neko objavo vidijo samo določene osebe, ali da je določene osebe ne vidijo). Poleg tega lahko tu tudi dostopamo do strani, kjer vidimo vso našo dejavnost na FB od prve prijave (activity log), ter pogledamo kako drugi vidijo naš profil (view as: pri tem preden vtipkamo določeno ime, vidimo profil, kakršen je viden vsem, ki jih nimamo dodane kot prijatelje, medtem ko z vtipkanim imenom prijatelja vidimo profil, kot ga vidi on)


Naslednji »zavihek« je Kdo me lahko kontaktira?. Tu lahko spremenimo nastavitve filtriranja sporočil, ki jih prejemamo (žal je FB ukinil možnost določanja kdo nam lahko pošilja sporočila), ter spremenimo nastavitve kdo nas lahko zaprosi za prijateljstvo.


Tretji in zadnji zavihek je imenovan  Kaj naj naredim, če me nekdo nadleguje? in je namenjen predvsem blokiranju oseb, ki nam gredo že močno na živce z raznimi povabili k igranju iger ali s podobnimi bedarijami, ki jih počnejo na FB. V okvirček se enostavno vpiše ime nadležne osebe ter se jo s pritiskom na enter tudi blokira. Vse blokirane osebe si lahko ogledamo, če kliknemo na View all blocked users, kjer lahko določeno osebo tudi odblokiramo.


Pod zgornjimi ukazi je še ukaz See more settings (več nastavitev), kjer lahko pod zavihkom Privacy (zasebnost) še natančneje določimo, kdo lahko vidi naše objave ter kdo nas lahko na FB poišče. Osebno se mi zdi najpomembnejša nastavitev: Do you want other search engines to link to your timeline (ali želite da iskalniki prikažejo povezavo na vaš profil), da je nastavljena na off, saj tako preprečimo iskalnikom (Google), da bi nas našel.


Pri zavihku Timeline and Tagging lahko nastavimo še nekaj nastavitev okrog časovnice.

Facebook pa nas je presenetil še z eno spremembo in to je, da nas v polju, kjer pišemo svoje statuse, namesto klasičnega What's on your mind? (O čem razmišljaš?) po novem vpraša How are you doing, (upor. ime)?

So te spremembe nekakšno božično-novoletno darilo Facebooka uporabnikom? Odgovor prepuščam vsakemu posebej.
Vsem pa želim varno uporabo interneta v letu 2013. Voščilo Wehar's bloga, pa si lahko preberete tukaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar