Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

8. dec. 2012

Tečaj za bolničarje - 70-urni (6.11. - 8.12.)

En lep pozdrav vsem!

Po enem mesecu končno nova objava. Razlog, da v tem času ni bilo nobene objave, je v tem, da sem od 6. novembra do danes obiskoval tečaj za bolničarje, katerega želim v tej objavi tudi predstaviti. Za tečaj sem se odločil predvsem zato, ker sem si želel nekoliko poglobljenega znanja iz prve pomoči, obiskoval pa sem ga na OZRK Ljubljana (Tržaška 132, Ljubljana)
vir: http://cerknica.zares.si/files/2010/05/1383_Rdeci_kriz.jpg
Tečaj traja od enega meseca do meseca in pol, traja pa dvakrat na teden (mi smo imeli torek in četrtek), v večernih urah (17h-21h). Sestavljen je iz teoretičnega dela ter iz praktičnega dela. 
Simbolična fotografija; vir: http://www.pomagamprvi.si/pics/ekipe_pp/ekipa_med_delom_b.jpg
Na tečaju se najprej nauči osnov anatomije, nakar se ponovi temeljne postopke oživljanja (TPO) z uporabo AED in sicer na odraslem, otroku in dojenčku. V nadaljevanju tečaja se nauči oskrbeti različne rane oziroma narediti kompresijsko obvezo, imobilizacijo s preprostimi pripomočki (deko in trikotnimi rutami), ravnanja s poškodbo hrbtenice, uporabe zajemalnih nosil ter imobilizacija na njih, ter ITLS pregled (celostni pregled poškodovanca). V sklopu tečaja se obišče tudi Reševalno postajo UKC (v kolikor se tečaj izvaja v Ljubljani) ter ReCO (Regijski center za obveščanje). Po končanih osnovah se začne vaditi različne scenarije, ki pridejo v poštev pri končnem izpitu. Pred samimi scenariji se udeležence tečaja tudi razdeli v skupine oz. ekipe, v katerih se določi vodja ter člane ekipe. Pri scenarijih se šele pokaže katere so naše šibke točke ter kje smo nekoliko močnejši. Na koncu sledi izpit, ki je teoretičen in praktičen. Teoretični del izpita poteka tako, da se rešuje test, sestavljen iz 40 vprašanj tipa a,b,c, ki so zajeta iz celotne teorije. Za opravljen teoretičen del je potrebno zbrati 28 točk, vsako vprašanje je bilo vredno eno točko, negativnih točk ni (teoretični izpit se bo verjetno čez nekaj časa nekoliko zamenjal, podatki veljajo za moj termin) Praktičen del izpita pa je zastavljen tako, da se prej sestavljene ekipe pripelje na neko prizorišče, kjer je nekaj poškodovancev, katere je potrebno oskrbeti. Da ne izdam preveč, bom na tem mestu tudi zaključil z opisovanjem tečaja, bom pa z veseljem odgovoril na kakršnokoli vprašanje, ki se bo pojavilo ali v komentarjih, ali na mojem e-mail naslovu

Za konec bi se rad zahvalil Klemnu, Almi, Teju in Denisu za zanimiva predavanja ter super praktične preizkuse :)
vir: http://www.pomagamprvi.si/elementi/ozrk.gif
Tečaj priporočam vsem, ki jih zanima nekoliko poglobljeno znanje prve pomoči, oz. si želijo to znanje obnavljati, saj smo laiki največkrat prvi, ki lahko pomagamo!

P.S. Če se želi kdo preveriti v znanju prve pomoči, naj poskusi rešiti ta test. Sicer je bil na forumu reševalcev nekoliko kritiziran, vendar je vseeno zanimiv :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar