Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

13. feb. 2013

Ne zatipkaj si življenja!


Spet en lep pozdrav vsem skupaj!

Že včeraj sem omenil, da je februar mesec internetne varnosti. Že včeraj sem v objavi na kratko opisal ukrepe, ki so pomembni za varno uporabo pametnih telefonov, danes pa nekaj besed o kampanji portala Safe.si »Ne zatipkaj si življenja«.

vir: http://www.safe.si/uploadi/editor/1169126737safe_logo_new.JPG
Otroci in mladostniki lahko zaidejo v težave, v kolikor se ne zavedajo posledic, ki jih lahko nepremišljena uporaba (pametnih) mobilnih telefonov ter socialnih omrežij povzroči. Z nespametno uporabo je lahko prizadet njihov (spletni) ugled, lahko pa tudi postanejo lažje tarče morebitnih oseb, ki bi jih želele zlorabiti. Tudi razno obrekovanje, izmenjava slik med mobilnimi telefoni prijateljev so lahko oblika spletnega nasilja.

vir: http://www.safe.si/uploadi/editor/1264072451LOGO_SID_brez_letnice.jpg
Za dan in mesec varne rabe interneta je Safe.si pripravil kampanjo z naslovom Ne zatipkaj si življenja. Kampanja je namenjena najstnikom in želi spodbujati k varni in odgovorni uporabi mobilnih telefonov. S stand up komikom Pižamo, so tudi pripravili 5 videospotov, ki opozarjajo na najpogostejše napake, ki jih storijo najstniki.Opravljena je bila tudi raziskava med slovenskimi starši, katere rezultate si lahko ogledate tukaj.

Videospoti s Pižamo:

1. Ne zatipkaj si zasebnosti!


2. Ne zatipkaj si žepnine!



3. Ne zatipkaj si prijateljev!



4. Ne zatipkaj si lepega vedenja!


5. Ne zatipkaj si dostojanstva!


Mogoče samo komentar k zadnjemu videu. Vse pogosteje opažam, kako najstniki radi objavljajo svoje razgaljene fotografije na socialnih omrežjih. Pri tem se namreč ne zavedajo, da je fotografijo, ki je objavljena na internetu skoraj nemogoče popolnoma odstraniti. To lahko kasneje v življenju, ko že pozabimo na kakšno objavljeno fotografijo in smo celo prepričani da smo jo popolnoma izbrisali povzroči veliko preglavic. Ne morem pozabiti dogodka, ki se mi je zgodil nekaj tednov nazaj, ko sem med navadnim čekiranjem Facebooka, opazil, kako je nekdo všečkal (lajkal) sliko dekleta zgoraj brez. Komentar slike je bil v stilu, da naj prijatelji komentirajo in se zgražajo kolikor se hočejo, ampak da ta slika bo objavljena in da je ne briga kaj se bo zgodilo. Dekle na sliki, je imela celo nastavljeno vidnost slike kot javno. Pri tem sigurno ni pomislila na to, kje vse bo ta slika pristala, ter kakšne težave bi/bo lahko zaradi tega še imela. 

Uporabljajmo mobilne telefone in socialna omrežja s pametjo, ter objavimo samo tisto, kar nas ne bo spravilo v zadrego, tudi če to vidi naša stara mama :)
Pa ne zatipkajmo si življenja!

Povzeto in prirejeno po:


Ni komentarjev:

Objavite komentar