Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

13. feb. 2013

Spletno nadlegovanje

Pozdrav še enkrat.

To objavo imam namen napisati že dalj časa, povod pa je bil prebran članek v Slovenskih novicah. Ko sem prvič prebral članek se mi niti malo ni sanjalo zakaj se gre. Nato pa sem z nekaj raziskovanja prišel do spoznanja, da se gre za mladeniča (najstnika), ki je žrtev spletnega nadlegovanja in napadov. 

vir: http://www.abroadstudy.net/wp-content/uploads/2012/11/How-to-get-rid-of-Cyber-Bullying.jpg

Naj že takoj na začetku napišem, da nosi delno odgovornost za nadlegovanje in napade tudi fant sam. Če bi upošteval navodila o varni rabi Facebooka (ne bi dovoljeval sledenja, objave naredil vidne samo prijateljem...), se marsikaj od tega ne bi zgodilo. Vendar, tu nočem nikogar obsojati, saj je namen te objave zgolj preventivne narave, da se kaj takega ne bi več dogajalo.

Kaj sploh je spletno nadlegovanje?
"Spletno nadlegovanje označuje nadlegovanje preko interneta, mobilnih telefonov in drugih komunikacijskih sredstev, kjer otrok (ali skupina otrok) nadleguje drugega otroka, tako da mu pošilja grozilna sporočila, ga ponižuje ali drugače sramoti" (Smernice glede varstva pred spletnim nadlegovanjem; Informacijski pooblaščenec)
Drugače povedano, spletno nadlegovanje je kakršnokoli sovražno vedenje posameznika ali skupin, za namenom škodovanja drugim. Poznanih je veliko primerov metod spletnega nadlegovanja, od uporabe in ustvarjanja lažnih profilov, kraje identitete, do objavljanja posnetkov posnetih z mobilnimi telefoni. Pri tem je potrebno vedeti, da spletni nadlegovalci ne izbirajo sredstev.
Spletno nadlegovanje je nevarno predvsem zato, ker se lahko dogaja 24 ur na dan, 7 dni v tednu, 356 dni na leto, dogaja se (lahko) v prostorih, v katere prej nadlegovalci niso imeli dostopa, predvsem pa so nadlegovalci lahko anonimni, oz. se lažno predstavljajo. Nevaren je tudi pojav, kjer lahko žrtev že naslednji dan postane nadlegovalec. 

vir: http://www.momentumnation.com/wp-content/uploads/2012/11/Cyber-Bullying.jpg
Kako poteka spletno nadlegovanje?

"Nadlegovanje lahko poteka v obliki neposrednih ali posrednih napadov. Neposredno napadanje pomeni, da napadalci sporočila pošiljajo neposredno otroku - žrtvi, posredni napadi pa potekajo preko drugih oseb, ki se svoje vloge posrednika lahko zavedajo ali pa tudi ne." (Smernice glede varstva pred spletnim nadlegovanjem; Informacijski pooblaščenec)
  Neposredni napadi se vršijo preko spletnih strani, pošiljanja fotografij preko e-mailov, preko anket, interaktivnih iger, pošiljanja virusov, "spamanja" in zlorabe identitete. Pri napadih preko spletnih strani, gre predvsem za to, da se vzpostavijo spletne strani, na katerih se zasmehuje določeno osebo, se objavlja njene osebne podatke itd. Pri nadlegovanju preko pošiljanja fotografij, poteka tako, da se preko e-maila razpošlje fotografijo določene osebe v kočljivi situaciji. Pri nadlegovanju preko anket na spletu pa gre predvsem za ankete v smislu: Kdo je največji bedak na šoli.
  Posredni napadi pa potekajo tako, da "umazano delo" namesto nadlegovalca opravi nekdo drug. Bodisi gre tu za uporabo opozoril ponudnikom spletnih storitev ali pa gre za zlorabo osebnih podatkov žrtve ter vzpostavitvijo profila v imenu žrtve.

Kaj storiti oz. kako ukrepati?


Nikoli ne odgovarjati na sporočila nadlegovalca, saj ga to lahko samo še podžge oz. spodbudi k nadlegovanju. Koristno je tudi da shranimo pogovor oz. naredimo "print screen" klepeta.O nadlegovanju se je najbolje pogovoriti z nekom, ki mu zaupamo, lahko pa tudi pokličemo na Nasvet za net (080 80 22), kjer nam bodo svetovali kako naprej. Najlažja rešitev pa je seveda blokada "prijatelja", saj ni nikomur treba prenašati nadlegovanja. V kolikor pa naletimo na neprimerno vsebino na spletu, jo lahko vedno prijavimo na Spletno oko.

Nasvete za starše, kako ukrepati, ko izvemo (izveste) da je otrok žrtev spletnega nadlegovanja, pa si lahko preberete v priročniku Smernice glede varstva pred spletnim nadlegovanjem

vir: http://irishnewsreview.files.wordpress.com/
2012/11/cyber_bullying.png?w=220&h=220
Preventiva?


Kako pa preprečiti spletno nadlegovanje, preden se je sploh začelo?


1. Svojih osebnih informacij (ime, telefon...) nikoli ne posredujmo preko spleta
2. Ne verjeti vsemu kar preberemo (no, tej objavi lahko :D )
3. Upoštevajmo spletni bonton
4. Ne pošiljajmo sporočil, ko smo slabe volje
5. Ne odpirajmo sporočil, ki jih pošiljajo neznanci
6. Zaupajmo svojim občutkom: če se nam zdi da nekaj ni vredu, potem zagotovo ni
7. Ne odgovarjajmo na sporočila nadlegovalcev
8. Ne srečujmo se z ljudmi, ki smo jih spoznali on-line
9. Zaupajmo se osebam, ki jim zaupamo (staršem)

Zakonodaja?


Kazniva dejanja, do katerih lahko pride pri spletnem nadlegovanju so predvsem:


  1. Zloraba osebnih podatkov in prevzemanje identitete druge osebe (143. člen KZ-1-UPB2 (Ur.l. RS, št. 50/2012))
  2. Nedovoljena objava fotografij na spletu (138. člen KZ-1-UPB2 (Ur.l. RS, št. 50/2012))
  3. Kršitve zasebnosti komunikacije (139. člen in 140. člen KZ-1-UPB2 (Ur.l. RS, št. 50/2012))
  4. Kazniva dejanja zoper čast in dobro ime (18. poglavje KZ-1-UPB2 (Ur.l. RS, št. 50/2012))
S spletnim nadlegovanjem so velikokrat povezane tudi travme žrtev, zaradi katerih mnoge od njih (med njimi tudi mladenič z začetka objave) pomislijo na samomor. Oktobra lani je tako najstnica storila samomor zaradi spletnega nadlegovanja. O celotnem dogodku si lahko preberete tukaj.

Spletno nadlegovanje ne sodi na internet, zato ga je potrebno preprečevati!

Viri:

Ni komentarjev:

Objavite komentar