Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

11. mar. 2013

Krvodajalstvo

Kot obljubljeno v prejšnji objavi, bom v tej opisal nekaj malega o odvzemu krvi in krvodajalstvu. 
Kri je najdragocenejše kar lahko človek podari. S tem pa tudi reši življenje. Rdeči križ Slovenije organizira krvodajalske akcije vse od leta 1953, ko je bilo v Zagorju ob Savi organizirana prva krvodajalska akcija, kjer so sodelovali rudarji. Hkrati je bilo ustanovljeno anonimno, brezplačno in prostovoljno krvodajalstvo.


vir
Zakaj darovati kri?

V Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri, najsi gre za reševanje v nesreči ali za načrtovan operativni poseg. Vsak delovni dan se potrebuje 400 krvodajalcev, da se zagotovi potrebe po krvi. Ustrezni nadomestki za kri ne obstajajo, zato so pripravki iz krvi edina možna izbira pri določenem zdravljenju. 

Kdo lahko daruje kri?

Kri lahko darujejo vsi med 18. in 65. letom starosti, ki tehtajo vsaj 50 kg in so dobrega zdravja. Moški lahko darujejo na 3 mesece, ženske pa na 4.
Seveda obstajajo tudi omejitve kdo krvi ne sme darovati. To so osebe, ki so okužene z virusom HIV, in njihovi spolni partnerji; osebe, ki so si vbrizgavale droge; moški, ki so imeli spolne odnose z drugimi moškimi; osebe ki za spolne usluge prejemajo plačilo; ter osebe, ki so okužene z zlatenico (hepatitis B in C)

Kako poteka odvzem?

Odvzem je povsod enak, ne glede na to, ali se kri jemlje na ZTM ali na redni krvodajalski akciji.
  1. Odločitev za darovanje krvi; na odvzem ne hodimo tešči!!
  2. V sprejemni pisarni se dobi krvodajalski karton, kjer so osnovne informacije o krvodajalcu.
  3. Naslednja postaja je laboratorij, kjer se pri novih krvodajalcih določi krvno skupino, vsem krvodajalcem pa količino hemoglobina
  4. Sledi izpolnjevanje vprašalnika, kjer se nas sprašuje o preteklih boleznih ter na podlagi katerega zdravnik ugotovi ali spadamo v rizično skupino. Tu se ponavadi izmeri tudi pulz in krvni tlak
  5. Še zadnja postaja preden se začne zares: obisk pri zdravniku. Tu zdravnik povpraša o preteklih boleznih, ter o počutju po odvzemih krvi. Zdravnik se na podlagi vseh informacij odloči ali bo odvzem krvi odobril ali ne.
  6. Če smo uspešno prestali vse postaje, sledi odvzem. Tu se usedemo na udoben stol, iztegnemo roko, nakar nam medicinska sestra razkuži predel v komolcu, nato pa uvede iglo v žilo. Krvodajalec nato s stiski pesti pospešuje tok krvi in s tem polni vrečko, kjer je tekočina proti strjevanju. Istočasno se odvzame tudi 4 epruvete krvi za testiranje. Po odvzemu 450 ml krvi se z laserjem prekine in zatopi cevke po katerih je tekla kri, krvodajalec pa je s tem prost vseh muk :D
  7. Po odvzemu sledi še malica ter klepet :)
Po odvzemu krvi se odsvetuje fizični napor, pomembno pa je pitje velike količine vode oz. ostalih brezalkoholnih pijač.
vir
Letos obeležujemo tudi 60 let prostovoljnega krvodajalstva v Sloveniji, kako pa se je vse skupaj začelo, si lahko bralci ogledate na tej povezavi  (žal MMC ne dovoljuje vdelave videa)

Več informacij, si lahko preberete na teh spletnih straneh:

Ni komentarjev:

Objavite komentar