Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

15. apr. 2013

Vikend trening Ekip Prve Pomoči

Tako hitro kot mi je minil pretekli vikend, mi ni še noben. Oba dneva sem namreč preživel na OZRK Ljubljana, kjer smo imeli člani Ekipe prve pomoči trening. Treninga sta trajala od 8.30 do 17.00 (oz. včeraj se je končal malo prej). Je pa bilo kar zanimivo in pestro :)

vir
In kaj smo počeli? Bom napisal kar po dnevih :)

SOBOTA (13.04.2013)

Zjutraj smo imeli najprej predavanje iz Nujnih stanj v interni medicini (bolečine v prsnem košu, astma, alergije, epileptični napad,...) ter iz prve pomoči pri vročinski izčrpanosti. Seveda smo med predavanji tudi zašli v nekoliko bolj strokovne vode, ter na druga področja, ki so nas zanimala :) Predavanja oz. pogovori so trajali do okrog 13. ure, nakar smo imeli kosilo, nato pa smo se preselili na sonček, kjer smo imeli še nekaj praktičnih delavnic. Najprej smo se naučili nujne in hitre ekstrakcije ponesrečenega iz vozila. Nujna ekstrakcija je potrebna takrat, ko grozi nam in poškodovancu nevarnost, zato uporabimo preprost Rautkov prijem (ki smo se ga, oz. bi se ga morali vsi naučiti na tečaju prve pomoči za voznike). Pri hitri ekstrakciji iz vozila, pa nam je prioriteta poškodovanec, in jo izvajamo takrat, ko ni nevarnosti. No, ja, pa še zajemalna nosila je potrebno imeti. Pri hitri ekstrakciji je potrebno namreč nekaj več ljudi, vratna opornica in zajemalna nosila. Poteka pa približno tako, da poškodovancu (ki smo mu že dali vratno opornico) potisnemo nosila pod zadnjico, nakar mu drugi reševalec (z druge strani vozila) reši noge (da se ne zapletejo za stopalke). Poškodovanca nato dva reševalca primeta pod pazduhi in ga zarotirata, tako da ima hrbet nad zajemalnimi nosili. Poškodovanca se nato še poleže in pravilno namesti na nosila, ter odnese na varno mesto. 

Zajemalna nosila, kakršna uporabljamo tudi mi; vir
Po tem, ko smo se naučili reševanja iz vozila, smo ponovili še pravilno in varno rabo zajemalnih nosil, ter polaganje poškodovanca na zajemalna nosila, če le-ta stoji. 
Za konec smo še simulirali prometno nesrečo, ter se naučili pravilnega pristopa. Tudi tu je seveda na prvem mestu varnost (pogledamo ali kaj izteka iz vozila) ter hkrati predstavitev ekipe, nato pa vklop vseh štirih smernih utripalk, zategnitev ročne, ter izklop motorja (oz. vzamemo ključe iz ključavnice). Mesto nesreče še zavarujemo z varnostnim trikotnikom. V kolikor nas je več (v tem primeru smo ekipa), se pošlje še nekoga, da ponovi isto pri soudeleženem vozilu. Ostali člani ekipe ne pristopijo, dokler ni povsem vse zavarovano...
To je bila tudi zadnja vaja v soboto, samo še pospravili smo vse, ter se odpravili domov :)

NEDELJA (14.04.2013)

Tudi v nedeljo smo se zbrali zjutraj in hitro pripravili vso opremo, nato pa smo kar začeli s preigravanjem poligonov. Ker je na letošnjem regijskem tekmovanju ekip prve pomoči tema "nevarne snovi", so bili poligoni nekako prilagojeni temu. 

vir
Prvi poligon smo bili novinci v vlogi poškodovancev, katerim je razneslo kemični laboratorij. Poškodbe so bile večinoma kemične opekline. No, v drugem poligonu, pa smo se mi preizkusili v vlogi reševalcev. Ta sicer ni bil povezan z nevarnimi snovmi, je bil pa zastavljen tako, da so bile poškodbe večinoma zlomi. Za tretji poligon (kjer smo bili novinci spet poškodovanci), smo se odpravili v klet stavbe (kjer so še danes vidne posledice poplav leta 2010), kjer smo imeli zastrupitev s klorom (čistili smo napeljavo v bazenu) ter še nekaj malih poškodbic. Ko smo spet zamenjali vloge, smo imeli situacijo, kjer sta se stepli dve tolpi. Poškodbe pa so bile spet raznovrstne (od zbitih zob, motnje zavesti do oživljanja).
Sledilo je kosilo, nato še malo pogovora, ter zopet preigravanje scenarijev. Pri prvem scenariju je šlo za padec dveh oseb z višine, torej je bilo potrebno postopati s sumom na poškodbo hrbtenice, ter uporabiti zajemalna nosila. Pri drugem je šlo za epileptični napad, zlom lobanjskega dna, hipoglikemijo ter osebo, ki si je vbrizgala heroin. Tudi tu je bilo potrebno uporabiti zajemalna nosila. Tretji scenarij, je že malo mejil na kriminalko, saj smo ga zastavili tako, da je ropar najprej dva porezal (enemu celo vratno arterijo), nato pa je policist, ki je roparja že vklenil, doživel epileptični napad. No, ekipa je (kljub temu, da so morali roparja še loviti naokoli) uspešno oskrbela vse rane :D Četrti in hkrati zadnji scenarij, pa je potekal tako, da je imela ena oseba zlom stegnenice, druga zlom medenice, za ostali dve pa nisem prepričan, saj sta bili predaleč (za eno vem, da si je rezala žile). 
No, s tem smo tudi zaključili vikend trening, na katerem ni manjkalo smeha pa tudi resnih tem, ki smo jih predelali :)

Danes sem bil pa že na faksu, zdaj pa za skripto iz Kadrovskega menedžmenta, saj v četrtek pišem kolokvij :)

Lepo se imejte :D

Ni komentarjev:

Objavite komentar