Wehar's blog za nemoteno delovanje uporablja piškotke Google Analytics. Z obiskom te strani, se strinjate z njihovo uporabo.

13. maj 2013

Delo z ekipo prve pomoči

Hello vsi!

Po dolgem času spet nova objava :) Ta pa bo povezana z ekipo prve pomoči, s katero sem preživel kar veliko časa prejšnji teden :) 

Vse se je začelo v torek, ko smo imeli navaden trening (kot vsak teden). Ker nas je bilo bolj malo, smo imeli sicer bolj sproščen način treninga, nakar je sledila pavza, ki nam je popolnoma spremenila naslednji dan :) V sredo je bilo namreč izvedeno srednješolsko tekmovanje ekip prve pomoči, na katerem smo prvotno nameravali sodelovati kot ocenjevalci. Ker pa je ena od šol sodelovanje na tekmovanju odpovedala, smo se med pavzo skupaj odločili, da bomo na tekmovanju sodelovali tudi mi (članska ekipa). Seveda nismo tekmovali, smo pa zato imeli odličen trening :) 

Znak na uniformi
Pa da malo opišem, kako je potekalo tekmovanje oz. trening ekip prve pomoči :)
Tekmovanje se je začelo ob 15.00 pred mestno hišo, kjer smo ekipe dobile navodila, nato pa smo se odpravili na delovišča, ki so bila razporejena po Ljubljani (eno pri tržnici, eno na Tromostovju ter dve na Kongresnem trgu (oz. v Parku zvezda). Naše prvo delovišče je bilo pri tržnici, kjer smo imeli nekaj poškodb (spomnim se opeklin od sonca, odrgnine ter hude krvavitve). V osmih minutah smo te poškodbe oskrbeli, vzeli podatke poškodovancev (t.i. sample), ter poškodovance pripravili na transport. 

Drugo delovišče je bilo na Tromostovju, kjer smo imeli mladoletnike, ki so prejšnjo noč nekoliko preveč žurali :) Tu vem samo da je imel "moj" poškodovanec vročinsko izčrpanost, njegov kolega pa se je predoziral s kokainom.

Sledilo je tretje delovišče, ki se je nahajalo v Parku zvezda. Tu smo že imeli reanimacijo otroka, tako da je naša vodja morala kar dobro organizirati delo ekipe (pri reanimaciji se namreč po štirih ciklih član, ki jo izvaja zamenja z drugim). Na tem delovišču vem samo še za eno poškodovanko, ki pa je imela poškodbe prsnega koša, ter zvin/zlom (?) gležnja :)

Lutka za reanimacijo (otrok); foto: A.S.
No, pa še zadnje, četrto delovišče, kjer smo imeli maratonke, kjer je eno pičila čebela in je začela nato padati v anafilaktični šok, druga pa je imela poškodbo gležnja, nato pa jo je bilo potrebno reanimirati. 
S tem deloviščem se je tekmovanje zaključilo, sledilo je še seštevanje točk, razglasitev rezultatov in slikanje z županom. Zmagala je ekipa Gimnazije Bežigrad :)

Je pa pri vsem tem zanimivo, kako se član ekipe fokusira na svojega poškodovanca, in ne ve kaj se dogaja okoli njega, razen če ga nekdo ne pokliče ali od njega kaj zahteva. Kot je razvidno iz zapisa zgoraj vem namreč samo za poškodbe, katere sem sam oskrboval. No, mogoče je pa to samo zaradi tega, ker je bilo vse to zame prvič :D Drugič bo bolje, obljubim :P

Šotor nastanitvene enote pred UL; foto: A.S.
S tem tekmovanjem pa še ni bilo konec mojega dela z Rdečim križem oziroma z Ekipami prve pomoči. V soboto sem namreč pomagal pri treningu Ekipi prve pomoči iz Idrije. To je že veteranska ekipa, ki skupaj sodeluje že vrsto let in so bili tudi dokaj uspešni na številnih tekmovanjih. Preigrali smo nekaj scenarijev, ter si izmenjali nekaj znanj :) Bilo kar zabavno :D

Drugače pa je prejšnji teden minil poleg Ekipe prve pomoči predvsem v znamenju faksa oziroma učenja Kriminologije, saj smo v petek pisali kolokvij. Na rezultate pa še čakam :)

Evo, toliko za danes, jutri me čaka faks, trening ekipe prve pomoči ter nato težko pričakovani Eurosong :) Komentarji in objave o Eurosongu pa v prihodnjih dneh :D
Lepo se imejte :D

P.S.: Pravzaprav nisem vedel kako naj dam naslov tej objavi, na koncu pa sem se odločil da naj bo kar tak kot je...
P.P.S.: Zaradi varovanja identitete oseb (kaj hočeš, ne morem iz svoje kože), konkretnih slik s tekmovanja ni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar