Wehar's blog za nemoteno delovanje uporablja piškotke Google Analytics. Z obiskom te strani, se strinjate z njihovo uporabo.

27. maj 2013

Eurovision Song Contenst 2013

Kljub temu, da je od letošnjega Eurosonga (v nadaljevanju ESC) minilo že več kot en teden, bom vseeno napisal nekaj malega. Letos je ESC potekal 14.5., 16.5. in 18.5., nastopilo je 39 držav, potekal pa je v švedskem mestu Malmö. 

Logo; vir
Najprej nekaj besed o glasbi. Letos je bilo spet veliko odličnih izvajalcev, kar kaže na to (ko pogledam tudi pretekla leta), da je ponovno začela v ospredje prihajati glasba, namesto cirkusa. Letos so mi bili najslabši predstavniki Bolgarije, Črne gore in Nizozemske (kako je ta komad prišel v finale in tam dosegel celo 9. mesto mi res ni jasno, saj je bil zelo dolgočasen. Spet je bilo nekaj držav, ki so za svoj nastop plačale kar zajetne vsote (med njimi tudi zmagovalna Danska), drugače pa veliko simpatičnih komadov. Med drugim sem opazil, da je nekaj držav začelo spet peti nazaj v svojih jezikih (Islandija, Izrael in Madžarska). So pa po mojem osebnem mnenju letos v finale prišle pesmi, ki so si finale resnično zaslužile (no, z izjemo Nizozemske).


Ker pa me že vrsto let zanima tudi ozadje ESC-ja, sem se tudi letos pozanimal o nekaj informacijah :) 

ESC je letos potekal v Malmö Areni, kjer je stal oder v obsegu 38 metrov, obseg celotnega odra pa je bil 207 metrov. Vsak od lokov na obrobju odra je tehal 7 ton in je bil visok 13 metrov. Letos za razliko od prejšnjih let ni bilo LED stene, je bila pa zato projekcijska stena, ki je merila 43 metrov v dolžino in 8 metrov v višino. Za projekcijo je skrbelo 28 projektorjev Barco HDQ 40 (največji projektorji na svetu), ter še 20 manjših projektorjev istega proizvajalca. Za prenos slike je skrbelo 23 HD kamer, za svetlobno predstasvo pa je skrbelo 800 premikajočih reflektorjev ter 14 reflektorjev za sledenje. Da je vse delovalo kot je moralo, so lučni tehniki porabili 4 tedne virtualnega programiranja ter še 4 tedne živega programiranja luči.

vir

vir

vir
Na streho so pritrdili 159,6 ton konstrukcije (nosilnost strehe je 160 ton), porabili so 3500 metrov konstrukcije, 40 km video kablov ter 50 km energijskih kablov. Za zvok v dvorani je poskrbelo 210 zvočnikov, 48 mikrofonov (ročnih in naglavnih) ter 20 inženirjev za zvok. Pri pirotehniki so porabili 32 naprav za ognjemet, 24 naprav za ognjene curke, 6 naprav za umetni dim ter 4 ventilatorje. Za električno energijo je skrbela 6MW generatorska postaja, ki je na dan porabila 3000 l Ecopar-a

vir
Vso opremo so pripeljali s 95 tovornjaki, od tega jih je bilo 25 potrebnih samo za oder, za samo postavitev dvorane pa so potrebovali 3 tedne.

vir

vir
skica odra; vir
Posebnost letošnjega ESC-ja je bila tudi poseben uvod, kjer so predstavili novo himno ESC-ja, poleg tega pa so se (ob petju himne) vsi nastopajoči sprehodili po mostu nad dvorano. Po nekaj odzivih je bil tak začetek sprejet zelo pozitivno, prišle pa so tudi pobude, da bi to ponavljali vsako leto. Sta pa bila tudi intervalna akta po glasovanju (takrat ko ima naš ljuba RTV oglase) odlična. Za vse, ki jih niste videli, no, tu sta :D

Tako, Eurosong 2013 se je končal, drugo leto se seli na Dansko. Težko bodo presegli letošnjega, čeprav je tako, da sem podobno govoril vsa leta, pa je bil vsak boljši od prejšnjega. Tako da počakajmo še eno leto, pa bomo videli kako bo :D

Če koga zanima več informacij o Eurosongu 2012 in Eurosongu 2011 si lahko kaj več prebere tu

2 komentarja:

 1. To je ze skor tak kot prirocnik alla Eurosong for dummies :D pac ful fajn clanek. keep going with writing ;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. hvala za odziv :)

   me je pa ESC zmeraj zanimal v ozadju :) dosti bolj zanimivo kot to kar je potem prikazano na tv :)

   Izbriši