Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

8. jul. 2013

Spet malo o varnosti

Lep pozdrav vsem!

Še zadnja objava pred odhodom na potapljanje :) Tokratnja je malo bolj povezana z varnostjo na spletu in računalniku (navsezadnje je od zadnjih minilo že kar nekaj časa).

vir

Najprej nekaj besed o vgrajenih web kamerah, ki jih imajo že skoraj vsi prenosniki, pa tudi vse več mobilnih telefonov. To pa po svoje predstavlja veliko varnostno grožnjo nam kot uporabnikom. Hekerji namreč lahko povsem preprosto vdrejo v kamero, nato pa pridobijo podatke o vsem, kar se nahaja v njihovi bližini (dokumenti, plačilne kartice, osebe, ki uporabljajo računalnike...). Kako se zaščititi? Najbolj primerne so zunanje kamere, ki jih priključimo zgolj, ko jih potrebujemo. Za vgrajene kamere, pa je najboljša rešitev, da jo prelepimo z neko nalepko. Sam sem težavo rešil tako:

Web kamera, prelepljena z nalepko
Druga stvar je varna uporaba spletnega bančništva. Vedno se namreč pojavljajo zlorabe in posledično blokirane kartice, nezadovoljstvo in težave s povračilom stroškov. Kakorkoli, pred tem se lahko zavarujemo tako, da se izogibamo vstopanju v spletno banko s tujega računalnika ter, da poskrbimo za primerno zaščito z antivirusnim programom in varnostnimi gesli. Priporočljivo je uporabljati tudi varnostne certifikate ter poseben brskalnik. Svetuje pa se tudi natančno in redno spremljanje bančnih transakcij ter (po možnosti) tudi obveščanje preko SMS sporočil o opravljenih transakcijah.

vir
Jutri (9. 7. 2013) pa bodo po slovenskih cestah zapeljali Googlovi avtomobili, ki bodo posneli 360° fotografije naših mest. Začeli bodo v večjih mestih, nato pa se preselili v manjša in na mestna obrobja. Fotografiranje bo predvidoma trajalo 3 mesece. S tovrstnimi posnetki bodo v Googlu nadgradili pogled Street view. Seveda se pri tovrstnem fotografiranju pojavlja vprašanje o zasebnosti oseb, avtomobilov in stavb, ki se bodo fotografirale. Po posredovanju informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, bo Google moral zamegliti obraze in registrske tablice še pred objavo . V kolikor pa bo posameznik želel, da se njegova hiša ali stanovanjski blok pri fotografiranju izvzame, tega žal med samim fotografiranjem ne bo mogel storiti. Bo pa lahko po objavi zameglil sliko. To se bo lahko storilo tako, da se bo 1. poiskalo sliko na Street view-u, 2. kliknilo na "prijavi težavo" in 3. izpolnilo obrazec in ga poslalo. 

vir
Toliko na hitro v zadnji objavi pred dopustom. Vabljeni k branju tudi ostalih objav v kategoriji Varnost, ter tudi k branju ostalih objav.

Lepo se imejte, pa se slišimo, ko se vrnem :)

Viri:

Ni komentarjev:

Objavite komentar