Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

17. sep. 2013

4. Mestna vaja Ekip prve pomoči in Prvih posredovalcev

Hello vsi!

V soboto je v Ljubljani potekala 4. Mestna vaja Ekip prve pomoči in Prvih posredovalcev, namen katere je bilo preveriti usposobljenost teh ekip. Vaja je bila zastavljena tako, da so bili postavljeni 4 poligoni, na katerih se je preverjalo osnovno znanje. Izjema je bil en poligon, na katerem se je preverjalo usposobljenost ekip za reagiranje v masovnih nesrečah. Sodelovalo je 8 ekip, 3 ekipe Rdečega križa (2 članski in srednješolska), ostale pa so bile ekipe različnih PGD.

vsi sodelujoči; vir
Vaja se je začela okrog 9. ure na igrišču Osnovne šole Poljane, kjer je bil postroj ekip ter nagovori. Nato je sledil premik na začetne točke. Naša ekipa je začela z deloviščem pri Slovenski filantropiji, kjer smo imeli dva poškodovanca, enega z zvinom gležnja, ter drugega z anafilaktičnim šokom, ki je prešel v srčni zastoj. Poligon je bil zelo enostaven, tako da smo ga hitro rešili, in to 100% :)

Sledila je pavza, nato pa poligon pri MOL. Tu je bil scenarij tak, da sta se zaletela motorist in kolesarka. Motorist je hodil, vendar smo ga zaradi suma na poškodbo hrbtenice in glave namestili na zajemalna nosila. Kolesarka pa je imela raztrganino na trebuhu, skozi katero je sililo črevo, odrgnine na roki, nato pa je še padla v nezavest. Tudi tu smo se odrezali dokaj dobro (vsaj bo besedah našega trenerja).

prometna nesreča; vir
Po vnovični pavzi pa je sledila masovka (masovna oz. množična nesreča). Scenarij je bil tak, da je v neki diskoteki eksplodirala eksplozivna naprava in poškodovala večje število ljudi. Pri masovni nesreči se sestava ekipe (oz. oblika ekipe) nekoliko spremeni, saj je potrebno imeti dva triažerja, dva nosača, sprejemnega bolničarja ter vodjo. Triažerja gresta prva na poligon, ter označita poškodovance po triažnih kategorijah. Zelena kategorija (tisti, ki lahko sami hodijo), je prva na zbirnem mestu, nato pa se na zbirno mesto prenese poškodovance rdeče kategorije ter nato še rumene. Žal nam je tu zmanjkalo časa za premestitev črne kategorije na zbirno mesto, pa tudi nekaj drugih napak smo naredili. O tem bomo še govorili na evalvaciji vaje, pa tudi bolj bomo potrenirali :)

zbirno mesto poškodovancev; vir
Spet smo imeli pavzo, nato pa še zadnji poligon pri tovarni Rog. Tu smo imeli samo enega poškodovanca, ki je šel v srčni zastoj zaradi ropa in ga je bilo potrebno reanimirati. Po nekaj ciklih reanimacije smo dobili tudi AED, kateri pa žal ni pomagal pred prihodom ekip NMP. Pozneje smo izvedeli, da je bil namen tega scenarija predvsem preveriti kako se ekipa oz. vodja odziva v nevarnih situacijah (roparja sta bila namreč na prizorišču ob prihodu naše ekipe), ter seveda kako znamo reanimirati ter uporabljati AED.

Po zadnjem poligonu, smo dobili kosilo, nato pa smo počakali na prvo evalvacijo vaje na MOL-u. Tu smo dobili neke splošne informacije o našem delu in naših napakah. Sledila je še podelitev priznanj za sodelovanje na vaji, nato pa se je vaja tudi zaključila.

postroj ekip; vir
Pa lep pozdrav, in pridite me kaj pogledat v Stožice in navijat za naše košarkarje :D

Ni komentarjev:

Objavite komentar