Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

12. maj 2014

Eurovision Song Contest 2014

Objava se bo tekom časa (ko bo znanih več informacij o tehniki) dopolnjevala

Lep pozdrav vsem!

Letos je Eurosong (v nadaljevanju ESC) potekal nekoliko bolj zgodaj kot ponavadi, a je kljub temu bil poln presežkov v tehničnem smislu. Nastopilo je 37 držav v klasični izvedbi dveh polfinalov in finala, vse skupaj pa je potekalo v danskem Copenhagnu. Geslo letošnjega ESC je bilo #JoinUs, saj so najbolj zagreti gledalci (oboževalci) s svojimi idejami tudi pomagali ustvarjati letošnje tekmovanje.

Logo; vir
Najprej nekaj o glasbi in izvajalcih. Priznam, da sem letos nekoliko razočaran, saj sem pričakoval boljše pesmi. Da ne bo pomote, bilo je kar nekaj odličnih izvajalcev, bilo pa je tudi nekaj pesmi, ki so bile dolgočasne ali brez vezne. Spet je bilo nekaj cirkusa, nekaj izvajalcev ki so fušali ter celo "softcore pornič" Poljakinj. Da ne bo pomote, tu nisem sam takih misli, temveč so bili odzivi na Twitterju zelo podobni mojim ;) Letos je bilo med nastopi manj pirotehnike (kar je nastope naredilo cenejše), je pa tudi res, da je zaradi drugih efektov ni bilo potrebno uporabiti. Kot je že znano (in bo nekaj časa še polemizirano) je zmagala Conchita Wurst s pesmijo Rise like a Phoenix ter s tem "preselila" Eurosong v nam bližnjo Avstrijo. Naša Tinkara se je odlično odrezala in je kar škoda, ker je v finalu dobila zgolj 9 točk. 


Ker pa nisem glasbenik in imam posluha ravno malo več kot sosedov maček, se bom raje posvetil tehniki, ki so jo letos uporabili na ESC.

Tekmovanje je letos poteklo v zapuščeni ladjedelnici v Copenhagnu, kjer je stal oder v obliki diamanta, svetleča kocka okrog odra pa spominja na konstrukcijo ladje. Ker je Danska država, ki je zelo povezana z vodo, so se projektanti odločili, da jo bodo uporabili tudi okrog odra, kar bo ustvarilo občutek otoka. Površina odra je bila v bistvu največji obstoječi LED zaslon na dotik v velikosti 13 x 13 metrov, kar je omogočalo sledenje grafike nastopajočim (plesalcem). 

načrt odra; vir
Kar je bilo popolnoma novega na letošnjem ESC je bil tako imenovani metrični film, ki so ga namestili na kocko. Metrični film deluje tako, da je ob vključeni elektriki prosojen, ko pa električnega toka ni, postane neprosojen, kar nanj omogoča projekcijo. Tveganje za uporabo te tehnologije je bilo veliko, saj se ni vedelo, ali bo delovala, ter ali se bo projekcija na LED steni v ozadju lepo videla. 
Za osvetlitev je skrbelo 3.000 luči (od tega jih je bilo 1700 premičnih ter 730 z LED tehniko) ter več kot 1.200 m2 LED stene. Uporabili so tudi več kot 2000 svetlobnih palic, ki so jih namestili na konstrukcijo kocke, ter s tem naredili 3D efekt. Za luči je skrbelo 46 programerjev, ki so luči najprej programirali v simulatorju, nato pa tudi v realnosti. Uporabili so tudi 14 tako imenovanih spotlight, ki so jih usmerjali ročno z višine 24 metrov. Sliko je zagotavljalo 20 HD kamer, med drugim dve tako imenovani "spidercam", ki sta potovali na žicah pod stropom, za zagotavljanje energije pa so uporabili 16 generatorjev.


Tako, Eurosong 2014 se je končal, drugo leto se torej seli v Avstrijo. Napovedan je za 12., 14., in 16. maj. Tokrat ne bom rekel, da bodo težko presegli letošnjega, saj je bil do sedaj še vsak ESC boljši in bolj spektakularen kot predhodni. Je pa to resnično velik finančni zalogaj za državo, ki je organizatorka, saj je letošnji Eurosong stal 20.000.000 eurov. 

O preteklih Eurosongih pa si lahko preberete tukaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar