Wehar's blog za nemoteno delovanje uporablja piškotke Google Analytics. Z obiskom te strani, se strinjate z njihovo uporabo.

11. jun. 2014

Regijsko preverjanje Ekip prve pomoči (7. 6. - Polhov Gradec)

Lep pozdrav vsem!

V soboto, 7. 6. 2014, je v Polhovem Gradcu potekalo Regijsko preverjanje Ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite. Sodelovalo je 13 Ekip, zmagala je Ekipa RKS-OZ Grosuplje, ki se je tudi uvrstila na Državno preverjanje Ekip prve pomoči v Kopru. Ekipa RKS-OZ Ljubljana je dosegla 6. mesto.

zbor Ekip; foto: A.S.
Kako je tekmovanje potekalo?

Okrog 7.30 smo se zbrali pri Osnovni šoli Polhov Gradec, kjer smo še zadnjič pregledali in pripravili opremo, nato pa smo se odpravili na zbirno mesto, kjer smo poslušali pozdravne nagovore, ter se seznanili s pravili preverjanja. Preverjanje je bilo sestavljeno iz 4 delovnih točk, kjer smo Ekipe prikazovale znanje prve pomoči, 3 točk, kjer smo spoznavali zgodovino Polhovega Gradca ter ugotavljali krvno skupino (v sodelovanju z ZTM) ter 7 počivališč.

Za boljšo preglednost bom preverjanje opisal po alinejah, kot je tekmovala Ekipa RKS-OZ Ljubljana

- Delovno mesto: Spor med družinama

Na tem delovišču je prišlo do spora med dvema ilegalnima družinama, ki sta se vselili v zapuščeno hišo, nato pa sta se sprli za boljše prostore. Pri tem je prišlo do raznih poškodb: amputacije štirih prstov; noža v trebuhu; zaprte poškodbe trebuha in raztrganine na bradi ter treh psihotravmatiziranih oseb. Poligon je bil zelo zahteven, saj je obsegal veliko območje, ki ga je moral sweeper pregledati.

foto: A.S.
- Počivališče

- Delovno mesto: Delovna nesreča

Scenarij na tem delovišču je bil tak, da voznik bagerja ni bil pozoren pri vožnji in je poškodoval nekaj ljudi. Poškodbe so bile: zlom medenice, odprti zlom goleni, akutna možganska kap, zlom podlahti z raztrganino na bradi ter trije nepoškodovani ljudje.

foto: A.S.
- Počivališče

- Animacijska točka: Grof Blagaj

Na tej točki so nam predstavili turistično ponudbo Polhovega Gradca.

foto: A.S.
- Počivališče

- Animacijska točka: Zgodovina Polhovega Gradca

- Počivališče

- Delovno mesto: Predstavitev TPO

Pri Mercatorju smo morali mimoidočim predstavljati temeljne postopke oživljanja (TPO) otroka in dojenčka, nakar je na poligon pritekla gospa z dojenčkom, ki se je dušil (popolna zapora dihalne poti) ter punca, ki je bila z gospodom, ki je imel hudo in nenadno prsno bolečino (srčno kap), in je padel v srčni zastoj (posledično je bilo potrebno izvajati reanimacijo).

reanimacija pacienta s srčno kapjo; foto: A.S.

foto: A.S.
- Počivališče

- Delovno mesto: Potres

Naše zadnje delovno mesto je vključevalo potres in posledično masovno nesrečo. Tu je bilo 14 nepoškodovanih otrok ter nekaj otrok, ki je bilo poškodovanih; med njimi zlom nadlahti, zlom ključnice z raztrganino na licu ter psihotravmatiziran otrok, ki se ni nikakor hotel umiriti (zahteval je, naj rešujemo računalnike). Kaj so imeli ostali poškodovanci se žal ne spomnim, saj je bilo veliko dela :) Posebnost tega delovišča je bilo še, da je moral vodja drugo poročilo sporočiti preko radijske zveze.

foto: A.S.
foto: A.S.
- Počivališče

- Animacijska točka: Določanje krvne skupine

Na tej točki nam je zaposleni z Zavoda za transfuzijsko medicino (ZTM) razložil nekaj zanimivosti o krvnih skupinah ter nam prikazal, kako se krvno skupino določi.

- Počivališče

Sledil je povratek v šolo, kjer smo imeli (zasluženo) kosilo, nato pa je počitek v senci, klepet in obilo smeha. Sledila je še razglasitev rezultatov in podelitev priznanj ter vrnitev v Ljubljano.

Razglasitev rezultatov; foto: A.S.
Občutki? Odlični, saj smo se odrezali zelo dobro, kljub temu, da smo napravili nekaj napak, ki jih ne bi smeli (in jih v realni situaciji najverjetneje ne bi). Pokazali smo, da znamo prvo pomoč in da smo pripravljeni v vsakem trenutku pomagati sočloveku. In to je tisto, kar šteje! :)

P.S.: Če koga podrobneje zanima delo v Ekipi prve pomoči, me lahko kontaktira in mu z veseljem vse razložim

P.P.S.: Zaradi različnih osebnih in neosebnih razlogov, se opravičujem za mojo dolgotrajno nedejavnost na blogu. Ko se razmere normalizirajo sledijo objave, o vsem dogajanju v času neodzivnosti :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar