Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

4. sep. 2014

Potapljanje 2014

Lep pozdrav vsem!

Letošnja objava o potapljanju bo nekoliko drugačna. Tokrat bom namreč vse tri sklope potapljanja združil v eno objavo, kjer bodo tudi opisi potapljaških centrov. Splošni vtis o letošnji sezoni pa bom strnil v nekaj naslednjih stavkov. Bilo je noro, čudovito in zelo pestro. Padel je nov globinski rekord (ki ga ne bom več podiral), odkrita je bila nova jama (za katero najverjetneje ne vejo niti v diving centru), videnih je bilo ogromno hobotnic, rib in ostalega življenja (tudi morski bič). Bilo je opravljenih kar nekaj potopov v jamah, nočni potop na razbitini in seveda na čudovitih stenah Jadrana :D Nekaj podvodnih utrinkov je tudi v spodnjem videu, fotografije pa si lahko pogledate na http://wuphoto.weebly.com pod zavihkom Fotografije.


TROGIR DIVING CENTER

Trogir Diving Center je lociran v kraju Okrug Gornji na otoku Čiovo. Diving center ponuja paket 10 potopov po nekoliko ugodnejši ceni kot so posamezni, preko njih pa je mogoča tudi rezervacija apartmaja. Razpolaga z veliko opreme in jeklenkami (od 10 litrskih do 15 litrskih), 3 ladjami in gliserjem. Ponuja poldnevne in celodnevne potope; poldnevni se izvajajo na otoku Čiovo in bližnjih otočkih, medtem ko se celodnevni potopi izvajajo na otoku Šolta. Potope se izvaja samostojno, torej se zapelje na lokacijo, na ladji naredi briefing, obleče opremo ter opravi potop. Celodnevni potop se začne z zborom ob 9.00, nakar se štarta  ter se približno eno uro vozi do lokacij na Šolti, tu se opravi prvi potop, po njem pa se opravi površinski interval (ura in pol do dve uri) v bližnjem kraju. Po pavzi se zapelje na drugo lokacijo, opravi drugi potop ter se nato vrne v bazo približno okrog 16. ure. Stene so čudovite, močno poraščene z rumenimi in rdečimi gorgonijami ter ostalim rastlinjem, globoke tudi preko 100 m, orientacijsko pa potopi niso zahtevni.

Škarpena; foto: Žiga Vehar

Rarog; foto: Žiga Vehar

DIVING TRI PORTE

Diving Tri Porte je lociran na otoku Korčula v zalivu Tri Porte. Je dokaj majhen center, ki ponuja poldnevne potope na bližnjih otočkih. Tako kot v Trogirju, tudi tu ponujajo paket 10 potopov po ugodnejši ceni, ter rezervacijo apartmaja. Opreme za izposojo ima bolj malo, tako da je priporočljivo imeti svojo. Kljub temu da je center zelo majhen pa se lahko ponaša s prijaznostjo in uslužnostjo lastnika. Potopi so vodeni in skupinski, kar je nekoliko bolj primerno za začetnike, bolj izkušenim pa bi lahko tovrsten način potapljanja šel rahlo na živce (vsaj meni je nekoliko šlo). Prvi potop se začne z zborom ob 9. uri, nakar se na obali obleče v opremo ter se zapelje na lokacijo, kjer se opravi potop, po potopu pa se okrog 11. ure vrne v bazo. Drugi potop (če želimo) se izvede z odhodom ob 15. uri ter povratkom okrog 17. ure. Lokacije so tudi tu odlične, posebna doživetja pa omogočajo potopi v jamah, ki jih tu ne manjka.

V jami; foto: Žiga Vehar

V jami; foto: Žiga Vehar

DIVING CENTER PONGO

Diving Center Pongo je lociran v kraju Primošten pri hotelu Zora. Srednje velik center ponuja paket 10 potopov po ugodnejši ceni, omogoča pa tudi parkiranje na hotelskem parkirišču. Na dan se izvede dva potopa v okolici Rogoznice ali Primoštena. Zbor za odhod je ob 9. uri, nakar sledi vožnja na lokacijo, kjer se izvede prvi potop. Sledi površinski interval (ki je žal dokaj kratek) in vožnja na drugo lokacijo, kjer se nato izvede drugi potop, ki je plitvejši in krajši. Po drugem potopu lsedi povratek v bazo okrog 14. ure. Potopi so tudi tu vodeni in skupinski, je pa res, da je skupina ponavadi dokaj majhna (vsaj pri nas je bila). Izvaja se tudi nočne potope, katerega smo mi izvedli na bližnji razbitini. Lokacije prvega potopa so ponavadi izjemne (tu gre posebej omeniti Alains cliff, ki je res izjemna stena), drugi potop pa je žal ponavadi nekoliko slabši zaradi (pre)kratkega površinskega intervala.

Jastog; foto: Žiga Vehar

Bradač; foto: Žiga Vehar
Za konec naj omenim še Neno diving center, lociranega na Korčuli v vasi Gršćica. Ne glede na to, da ima center vrhunsko spletno stran, ga močno odsvetujem. Da obrazložim: prvotno je bilo mišljeno potapljanje na Korčuli z Nenom, termin je bil preko maila tudi potrjen, nakar lastnika po prihodu ni bilo, saj je bil na "službeni poti". O samem centru raje ne bi izgubljal besed, saj je bil bolj podoben gradbišču kot čemur koli drugemu.

Toliko na kratko o letošnjem potapljanju. Če sem z objavo kakšnega potapljača okusil za obisk omenjenih lokacij in diving centrov, pa si želi dobiti več informacij, me lahko kontaktira preko obrazca ob strani ali preko e-mail: ziga.diver@gmail.com, pa mu z veseljem odgovorim na vsa vprašanja :)

Pa lepo se imejte!

1 komentar: