Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

14. okt. 2015

Aplikacija URSZR "Napotki SOS 112"

Lepo pozdravljeni!

Danes malo drugačna objava, ki bo govorila o uporabni aplikaciji Uprave RS za zaščito in reševanje. Aplikacijo sem odkril čisto naključno, ko sem po straneh URSZR brskal po gradivih za mojo magistrsko nalogo, zato sem se, zaradi njene uporabnosti, odločil, da jo predstavim bralcem.

Ikona aplikacije
Aplikacija je dostopna za Android telefon (za iPhone žal ne vem), in jo lahko dobimo na Google Play (na tej povezavi). Za namestitev ne potrebuje nobenih dodatnih dovoljenj, zasede pa tudi dokaj malo prostora. Za delovanje potrebuje aktivno internetno povezavo. Aplikacija v osnovnem meniju dovoljuje možnost klica na 112, napotke ravnanja v primeru nesreč, dostopa do aplikacije SPIN, napoved dogodkov URSZR ter reševanje kviza.

Ob kliku na znak klica na 112, se nam odpre nova stran, kjer nas aplikacija vpraša, ali res želimo klicati na številko 112 ter na kakšen način (navaden klic ali pošiljanje SMS sporočila). V kolikor smo se zmotili in pomotoma pritisnili na logotip, izberimo ukaz "Ne".


S pritiskom na ukaz "Napotki" se znajdemo v meniju, kjer si izberemo področje, s katerega napotki nas zanimajo. Področja so: Požar, Poplave, Potres, Plazovi, Utopitve, Mraz/Sneg/Žled, Veter/Neurje/Strele, Vročinski val/Suša, Aktivnosti v gorah, Osebna zaščita ter Jedrske nesreče. Ob kliku na izbrano področje se nam odpre okno z napotki, ki si jih lahko preberemo. Pri vsakem področju imamo na koncu še možnost dodatnih informacij, ki nas preusmeri na spletno stran URSZR.


SPIN je aplikacija, v kateri so zavedene vse intervencije opravljene s strani URSZR. Ob kliku na ikono SPIN, nam aplikacija v novem oknu prikaže najnovejšo intervencijo, ob kliku na "več objav" nam pokaže vse intervencije v zadnjih 12 urah, "zemljevid" pa nam prikaže še natančno lokacijo.


Ukaz "Dogodki" nam prikaže najnovejši dogodek oziroma novico, ki ga je organizirala URSZR, ob kliku na "vsi dogodki" pa smo preusmerjeni na spletno stran URSZR, kjer so navedeni vsi dogodki, ki so se odvijali.

Za preizkus znanja in malo zabave, je tu še ukaz "Kviz", kjer se v 10 naključnih vprašanjih iz ukrepov zaščite in reševanja preizkusimo v poznavanju le-teh. Za sprejem odgovora je potrebno klikniti na piko zraven odgovora.

Aplikacija je dokaj primerna predvsem za obnovitev znanja, ki ga potrebujemo v primeru naravne ali druge nesreče. Za dodatno branje o ukrepih lahko preberete tudi objave na mojem blogu (#preventiva), lahko pa se (predvsem prebivalci MOL) tudi udeležite preventivnih delavnic "Sem sreča v nesreči", ki jih izvaja Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana. Znanje je tisto, ki je najpomembnejše in lahko prepreči nesrečo, oziroma omogoči pravilno ravnanje, če do nje pride.

Ni komentarjev:

Objavite komentar