Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

3. maj 2017

Aplikacija AMZS

Lep pozdrav vsem!

Po spet zelo dolgem času nova objava v zvezi s koristnimi aplikacijami za pametne telefone. Tokrat predstavljam aplikacijo AMZS, ki so jo pripravili na Avto-moto zvezi Slovenije skupaj z Radiem 1. Aplikacija za delovanje potrebuje aktivno internetno povezavo (v avtomobilu torej preko mobilnih podatkov) ter vklopljene lokacijske storitve (GPS). Deluje tudi v ozadju, kar pomeni, da imate lahko telefon med vožnjo pospravljen, aplikacija pa vas bo vseeno opozarjala na radarje in dogodke na cesti.

Aplikacijo si lahko prenesete na Google Store (za Android) ali na App Store, v kolikor uporabljate Applove naprave. Test je bil izveden (in se še izvaja) na telefonu Samsung Galaxy S7 (SM-G930F), z operacijskim sistemom Android 7.0 Nougat. Pa se sprehodimo skozi aplikacijo.

Po zagonu, se nam prikaže osnovno okno, kjer se nam pojavi zemljevid in (z modro piko) označena naša trenutna lokacija. Zemljevid nam prikazuje pretočnost cest in morebitne zastoje na njih, saj so ceste obarvane od zelene (tekoč promet) preko rumene (počasni promet) do rdeče barve (zastoji - stoječe kolone). To nam pomaga pri načrtovanju poti, saj lahko poiščemo alternativo, kjer zastojev ni. Žal aplikacija sama ne ponuja alternativnih poti.


Ob pritisku na ikonico zgoraj levo, se nam odpre stranski meni, kjer imamo kategorije "AMZS članstvo" (nismo preverili), "pošlji obvestilo", "pomembne številke", "prometne kamere", "potovalni časi" in "nastavitve". Ob pritisku na "Pošlji obvestilo", se nam odpre novo okno, kjer lahko sporočimo dogodke na cesti. Iz spustnega seznama izberemo dogodek (Carinski nadzor, Radarska kontrola, Stacionarni radar, Prometna nesreča,...), ter v oknce opišemo kratek povzetek dogodka (npr. Radarska kontrola na Viški cesti pri Mercatorju v smeri Vrhovcev). Lokacijo, v kolikor ni pravilna lahko popravimo, nato pa kliknemo na pošlji. Za hitrejše dostopanje do te funkcije je na voljo tudi ikonica v spodnjem levem kotu na zemljevidu.


Ob pritisku na "Pomembne številke", se nam izpišejo številke AMZS pomoči, Radia 1 - Prometnih informacij, Reševalcev ter Policije. Ob kliku na zeleno slušalko lahko klic tudi vzpostavimo.
Prometne kamere nam omogočajo vpogled na stanje na cestah preko kamer Prometno informacijskega centra. S seznama si izberemo odsek, na katerem nas stanje v živo zanima, nato pa se nam prikažejo vse kamere, ki so postavljene na tem odseku.


Ob pritisku na ikono "Potovalni časi", nam aplikacija izračuna zamude, ki se pojavljajo med optimalnim časom ter "realnim" časom prihoda. To nam pomaga, da se na pot lahko odpravimo nekoliko prej.
Zraven ikone za spustni seznam je ikona s simbolom bencinske črpalke. Ko kliknemo nanjo, se nam na spustnem seznamu prikažejo vrste goriv, ob kliku na izbrano vrsto, pa se nam prikažejo cene goriv. Napiše nam, kje so cene izbrane vrste goriva najnižje ter kje so najbližje bencinske črpalke s tem gorivom. Zaenkrat ta funkcija še ni toliko aktualna, saj ceno 95 oktanskega bencina in diesela regulira Vlada RS, vendar v bodoče bodo tovrstne informacije kar pomembne.


Za konec pa (najpomembnejše): med vožnjo ne glejte na zaslon aplikacije, temveč glejte na cesto in spremljajte promet. Aplikacija vas bo ob izrednem dogodku ali radarju glasovno opozorila. V kolikor pa naletite na dogodek, na katerega bi radi opozorili ostale udeležence, telefon predajte sopotniku, nikakor pa ne tipkajte sami med vožnjo.

Pa varno vožnjo vsem skupaj! :)

3 komentarji:

  1. Pozdravljeni
    Imam problem da mi aplikacija AMZS ne javlja dogodkov. Imam enak aparat na katerem ste testirali le operacijski sistem Android 8.0. Vse imam nastavljeno kot pišete zgoraj. Moj operater je "bob". Prosim za pomoč.
    lp Miloš Švarc

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljen Miloš,
      Predlagam da preverite v nastavitvah, če imate vključeno "Delovanje v ozadju", kot tudi "Obveščanje". V kolikor so te opcije vključene, je potrebno v nastavitvah telefona preveriti, ali telefon sam izklaplja aplikacijo z namenom varčevanja z baterijo > daljši pritisk na ikono aplikacije - App info (informacije o aplikaciji) - Battery (baterija) - Allow background activity (dovoli delovanje v ozadju)
      Lep pozdrav
      Žiga

      Izbriši
  2. Imam Galaxy S7 Android 8.0.Imam vključen mobilne podatke in lokacijo pa mi ne javlja radarje, šole. Zanima je kaj je lahko narobe.Prosim za pomoč.

    OdgovoriIzbriši