Strani

11. jan. 2021

Cepljenje - moj pogled

Pozdravljeni.

Odločitev o pisanju te objave je trajala kar precej dolgo (sploh, ker posegam v trenutno zelo aktualno temo v Sloveniji in svetu in tudi pričakujem marsikateri komentar), vendar na koncu, sem se odločil, da jo vseeno spišem in objavim. Objava je morda nekoliko daljša in bolj kompleksna, saj želim prestaviti zakaj je cepljenje kot tako pomembno. Je pa v objavi prestavljen moj osebni pogled na to tematiko, podprt tudi z nekaj preverljivimi dejstvi.

Vir

Najprej, zakaj je cepljenje pomembno? Enostavna razlaga je - zato, da preprečujemo izbruh bolezni, ki so v preteklosti terjale številne smrtne žrtve, torej predvsem zato, da ščitimo sebe in druge. S precepljenostjo prebivalstva nam je tekom zgodovine uspelo zajeziti širjenje številnih bolezni, vendar kljub temu, to ne pomeni, da smo 100% varni, saj se lahko tudi že "izkoreninjene" bolezni znova pojavijo oziroma so vnešene v naš prostor z območji, kjer se še vedno pojavljajo. Ker smo ljudje (predvsem mlajša populacija) že preko 60 in več let živeli brez epidemij (pri čemer zadnje ne upoštevam), smo pozabili, kakšno grožnjo nam tovrstne bolezni prestavljajo, zato je v zadnjih letih tudi tako velik porast nasprotnikov cepljenja (antivaxerjev). Vmes se najdejo še samooklicani strokovnjaki, ki, zaradi meni nerazumljivih razlogov, dodatno podpihujejo nasprotovanje cepljenju.

Pa vendar, cepiva so preverjena in se uporabljajo že vrsto let. Vsako cepivo, ki se razvija, gre skozi številne faze testiranj, na koncu jih morajo odobriti tudi državni regulatorji (v Sloveniji gre zadeva preko Evropske agencije za zdravila in Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke), kar pomeni, da so varna za uporabo. Potrebno se je tudi zavedati, da je odstotek primerov zapletov po cepljenju zelo nizek (1 na 1000 ali celo 1 na milijon), številne študije (tako proizvajalcev, kot tudi neodvisnih raziskovalcev) pa tudi niso našle povezav med povzročanjem avtizma ali alergij ter cepljenjem. Tudi ostali stranski učinki (pri čemer bolečine v roki dan ali dva po cepljenju ne upoštevam) so zanemarljivi. Kljub temu, se bodo nasprotniki cepljenja še vedno opirali na nepreverjene teorije o škodljivosti cepiv, zato želim, da si vsi, ki dvomite v pomembnost cepljenja, predstavljate sledeči scenarij, pri čemer se boste morali vživeti v nekoliko drugačno vlogo:

Ste najsrečnejši starš na svetu, rodil se vam je otrok, pri katerem pa so žal ugotovili, da zaradi hudih alergijskih reakcij na sestavine cepiva, ne more biti cepljen. S tem se sprijaznete in otroka vpišete v vrtec. V vrtcu se vaš otrok zelo rad igra s prijateljem, čigar starši so hudi nasprotniki cepljenja, saj v tem vidijo svetovno zaroto manipulacije. Prijatelj vašega otroka zboli za boleznijo, ki bi jo lahko preprečili s cepljenjem in posledično okuži tudi vašega otroka. Vaš otrok zaradi hujših zapletov, ki jih bolezen povzroči pristane v bolnišnici na dolgotrajnem zdravljenju, oziroma v najhujšem primeru celo umre.

Znana fotografija dr. Allana Warnerja (1901), levo necepljen otrok z okužbo črnih koz, desno cepljen otrok - virus se ni prenesel na zdravega otroka po zaslugi cepiva (vir)

Nekateri nasprotniki bodo sicer zagovarjali teorijo, da gre pri obveznem cepljenju za poseg v človekove pravice, pri čemer se odpira zanimiv pravni paradoks - ali je večji poseg v človekove pravice, da necepljen (zaradi zdravstvenih razlogov) otrok zboli in ima zaplete, ali je večji poseg, da se pravno uredi obvezno cepljenje. Evropsko sodišče za človekove pravice do sedaj takega primera še ni razsodilo, je pa en sam tak primer v obravnavi. Vsekakor bo zanimivo spremljati razsodbo, saj bo verjetno tudi postavila marsikatere temelje za ureditev zakonodaj po EU.

Dejstvo je, da se vse populacije ne da cepiti zaradi zdravstvenih težav (preobčutljivost na sestavine cepiva - na primer določene beljakovine), vendar v kolikor bi precepljenost populacije padla pod 90-95% (kjer so že upoštevane osebe z zdravstvenimi težavami), bi lahko pričakovali ponovne izbruhe bolezni, ki so že bile izkoreninjene. Tako le dovolj visoka precepljenost omogoča omejitev okužb ter širjenje bolezni - kot se bo tudi zagotovo pokazalo v primeru omejitve bolezni CoVID-19.

Ko že ravno govorimo o virusu SARS-CoV-2, v zadnjih mesecih se pojavlja ogromno napačnih informacij o cepivu in cepljenju - od tega, kako nam s cepljenjem v telo vnašajo nanodelce, do čipiranj in podobnih nebluoz. Ker mi je (sploh v zadnjem času) mikrobiologija in imunologija postala zelo zanimiva in ker me tudi na splošno take stvari zanimajo, sem šel raziskovati, kako deluje novo razvito cepivo Pfeizerja&BioNTech ter Moderne, saj gre za nov princip delovanja. In da še razjasnimo skepticizem glede hitrosti razvoja - to cepivo je lahko bilo tako hitro razvito, ker so se zametki razvoja cepiv proti virusom SARS začeli že ob prvem pojavu v letih 2002 - 2004 (morda se kdo še spomni teh primerov po ZDA).

Kakorkoli, za razliko od konvencionalnih cepiv, kjer se v telo vbrizga oslabljen virus in s tem sproži imunski odziv, se pri cepivih Pfeizerja&BioNTech ter Moderne uporablja tehnologijo mRNA, kar poenostavljeno povedano, nauči naše telo (imunski sistem), kako naj reagira v primeru okužbe. mRNA je molekula RNA, ki je v vseh naših celicah in "vsebuje" navodila za izdelavo proteinov. Cepivo vsebuje mRNA, ki predstavlja zapis za sintezo virusnega proteina S, ki se pri virusu SARS-CoV-2 nahaja na njegovi površini. Ob cepljenju se liposomi (mehurček iz iste snovi, kot so zgrajene naše celice oziroma njihove membrane), zlijejo z membrano celice, s tem pa se mRNA sprosti v citoplazmo. Nukleotidno zaporedje molekule, se nato na ribosomih prevede v virusni "spike protein" (protein S), ki se izrazi na zunanjem delu celične membrane. Imunski sistem protein S prepozna kot tujo beljakovino in se nanj odzove, s čimer se tudi "nauči" pravega odziva za morebitno okužbo, pri čemer se virus uniči, preden bi prišlo do dejanske okužbe. Za bolj podrobno razlago pa priporočam strokovne članke, ki jih najdete na tej povezavi. Mimogrede, za brskanje po znanstvenih člankih res priporočam uporabo Scholar Google iskalnika. Po navodilih proizvajalcev pa moramo biti cepljeni 2x v razmaku enega meseca, da se lahko doseže dolgotrajen imunski odziv, ki naj bi trajal tudi nekaj let (imunski odziv namreč po določenem času upade in ga je potrebno obnoviti).

vir: NIJZ in projekt Imuno

Vsekakor bo cepljenje (proti bolezni CoVID-19) v letu 2021 igralo pomembno vlogo pri zajezitvi epidemije, saj se v zadnjem času kaže, da čredna imunost ni dovolj. Pomembno pa bo tudi v prihodnjih letih in desetletjih, saj lahko pričakujemo nove izbruhe bolezni, saj se v permafrostu (ki se v zadnjih letih tali) nahajajo številni virusi, ki jih ne poznamo, oziroma lahko predvidevamo da so nevarni.

Kot sem omenil zgoraj - objava predstavlja moje lastno mnenje, zakaj je cepljenje pomembno in potrebno. Ne bom zaključil s stavkom - Cepite se, saj bi v tem primeru vsiljeval svoje mnenje in nočem biti tak, kot so nekateri nasprotniki cepljenja, ki po vseh možnih socialnih omežjih "težijo" in "promovirajo" škodljivost cepljenja in te zmerjajo z idiotom, če jim dokažeš nasprotno. A vendar vseeno upam, da bo koga ta objava prepričala, da cepi sebe in svoje otroke ter s tem pripomore k bolj zdravemu okolju, v katerem živimo. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar