Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

28. dec. 2021

Pogled nazaj v 2021

V zadnjih dneh leta se verjetno vsak izmed nas ozre nazaj in naredi refleksijo iztekajočega leta. Leto 2021 so ponovno zaznamovali številni dogodki na globalni, lokalni in tudi osebni ravni.

vir
Svet je tudi v letu 2021 ostal še vedno v primežu epidemije CoVID-19, z eno razliko - od začetka leta je cepivo postalo dostopno večini prebivalcev sveta, kar nas je vse navdalo z upanjem, da bomo nekje do poletja že vsi precepljeni in da virusa ne bo več. Žal se nam računica ni izšla, saj so se pojavile različne mutacije virusa, poleg tega je bilo (in še vedno je) zelo prisotno nasprotovanje cepljenju. V tem zapisu se ne bom spuščal v debate, kdo ima prav in kdo ne, dejstvo je, da smo v Sloveniji precepljeni močno pod povprečjem EU-ja, kar pa je verjetno tudi rahla posledica neprimerne komunikacije vladnih predstavnikov in stroke. Leto smo namreč začeli v "strogem lockdown-u" s povsem nerazumnimi (in tudi neustavnimi) odloki ter omejitvami, kar seveda rezultira v nespoštovanju karkšnih koli priporočil. Da o komunikaciji in grožnjah državljanom na tiskovnih konferencah niti ne izgubljamo besed - mogoče pa bodo posnetki tiskovk kdaj uporabljeni pri predavanjih kriznega menedžmenta in kriznega komuniciranja, kako se tega ne počne. Tudi na političnem parketu je bilo letos precej vroče - vrstila so se politična kadrovanja, izčrpavanja organizacij, ki so razmišljale drugače, odkrite so bile številne afere (verjetno se bodo določene še pokazale v prihodnosti), dogajala so se tudi izdajstva volilcev, vse skupaj pa je imelo posledico kar nekaj (neuspešnih) interpelacij. Če bi morda lahko zatisnili oči pri nekaterih dejanjih vlade (kar si kot odgovorni državljani ne smemo privoščiti), pa si nikakor ne smemo zatiskati oči pred nespoštovanjem ustave in pravnih pravil ter obračunavanjem z vsakim, ki jih opozori na nepravilnosti. Žalostno je tudi dejstvo, da trenutna vlada ne spoštuje odločitev, priporočil in ugotovitev evropskih institucij (ter da se z njimi spušča v spore), kljub temu, da smo v zadnje pol leta predsedovali Svetu EU.

vir
Dogajanje se je že januarja začelo zelo pestro s prenosom predsedniških pooblastil v ZDA in vdorom v Capitol (ter obtožbam Trumpa o ukradenih volitvah), nadaljevalo se je s širjenjem fake news o epidemiji in političnih dejanjih, predvsem pa se je marca pokazala ranljivost svetovne oskrbne verige, ko se je v Suezu zataknila ladja Evergiven in za 6 dni blokirala Sueški prekop ter povzročila izpade pri dobavah dobrin v skoraj celi Evropi. Dogajanje se je nadaljevalo s protesti proti ukrepom za zajezitev epidemije po celem svetu, vrnitvijo Talibanov na oblast v Afganistanu (in posledično ponovno s številnimi begunci, ki bežijo iz te države), ter neuspešnim obvladovanjem podnebnih sprememb, kjer se spet samo ogromno govori in malo realizira. Tako kot že leta 2020 je bilo tudi letošnje leto v znamenju številnih naravnih nesreč - obsežni požari na eni strani in obsežne poplave na drugi, kar nam lahko nakazuje na to, da smo že skorajda prepozni za spremembe. Svetovno dogajanje zaznamujejo tudi številni diplomatski zapleti ter merjenje moči med ZDA in Rusijo. So se pa v 2021 zgodili tudi številni zanimivi znanstevni dosežki - tako je februarja na Marsu pristal rover Perseverance, ki je s seboj ponesel na rdeči planet tudi helikopterček Ingenuity. Le-ta je aprila tudi opravil prvi polet.

vir
Je pa bilo leto 2021 posebno tudi na osebnem področju. Po šestih letih premora sem ponovno obudil ta blog, da je presegel pet objav, ki niso ravno potopis ali predstavitev aplikacij. Tekom epidemije sem se (tudi po nekaj letih premora) ponovno zbrcal in začel hoditi v hribe ter opravil številne čudovite vzpone - tokrat ne samo po slovenskih gorah, temveč tudi v Dolomitih. Hribolazenje sem februarja nadgradil tudi s feratarstvom, ki me je v sekundi zasvojilo, konec leta pa sem se začel ukvarjati tudi s športnim plezanjem. Kot sem že omenil, sem se avgusta odpravil tudi v Dolomite in dosegel nov mejnik najvišjega vzpona - 3.244 m visoko Tofano di Mezzo. Seveda tudi potapljanje ni manjkalo, čeprav imam letos zabeležena le dva potopa na Rabu. Nekoliko več sem se začel ukvarjati tudi s snemanjem in montažo videov, predvsem feratarskih, pa tudi "letalskih", saj sem v letošnjem letu začel tudi snemati videe z dronom.

Vrh Tofane di Mezzo
V letošnjem letu sem tudi spoznal, da se moram več posvečati sam sebi ter notranjemu miru, našel sem si hobije, ki mi pri tem pomagajo, predvsem pa sem iz življenja odstranil osebe, ki so mi povzročale stres in slabo voljo (ter na drugi strani spoznal osebe, s katerimi uživam vsako sekundo preživetega časa), predvsem pa sem se prenehal (vsaj poskušam) obremenjevati za stvari, na katere nimam vpliva. Ko gledam nazaj, lahko rečem, da so cilji za 2021 bili doseženi ter na nekaj področjih tudi preseženi. 

Kaj nam prinaša leto 2022 ne ve nihče, vsekakor pa si upam trditi, da ne bo enostavno. V Sloveniji nas čakajo državnozborske volitve, za katere verjetno nihče ne upa napovedati rezultata in delitve sedežev v DZ. Na globalni ravni nas zagotovo čakajo podražitve na vseh področjih, poleg tega se lahko pričakuje zaostritve odnosov med velesilami. A pustimo prihodnost trenutno ob strani - v zadnjih dneh tega leta je priložnost, da se vsi ozremo vase, poiščemo pravega sebe, predvsem pa, da se spočijemo od napornega leta ter si naberemo moči za novo. 

Vsem bralcem (pa tudi ostalim, ki tega bloga še niso našli) želim zdravo, srečno in uspešno leto 2022. Naj bo tako, kot si ga želite imeti!

vir


Ni komentarjev:

Objavite komentar