Wehar's blog za nemoteno delovanje uporablja piškotke Google Analytics. Z obiskom te strani, se strinjate z njihovo uporabo.

Drugi o blogu

Kako varno nakupovati preko spleta?
  Ker je spletno nakupovanje vse bolj priljubljeno, se posledično pojavlja tudi veliko lažnih strani. Njihov namen je le pridobiti denar, brez vračila izdelka ali storitve. Če nismo pozorni oziroma s tem načinom kupovanja še nismo najbolje seznanjeni, lahko hitro postanemo žrtev lažnih spletnih trgovin. Wehar`s blog v svojem zapisu, povzema pet najpomembnejših stvari, na katere mora biti spletni kupec najbolj pozoren. (več)


Nasveti za varnost poštnega računa
  Kljub vsem opozorilom se marsikdo še vedno ne zaveda, kako pomembna je varnost na internetu. Zagotovo je zagotavljanje varnosti poštnih računov ena izmed pomembnejših skrbi uporabnikov. Da bi kar najbolj zmanjšali verjetnost zlorabe naših poštnih računov, se je dobro držati nasvetov za varnost poštnega računa, kot so sestava gesla, alternativni e-mail naslovi, SMS obveščanje, šifriranje občutljivih vsebin, itd..  V svojem zapisu Žiga Vehar opisuje in predstavi ukrepe za zaščito vašega poštnega računa. (več)

Vlomilci in tatovi niso na dopustu - preventivni nasveti
  Letna poročila policije razkrivajo, da se število vlomov v hiše, stanovanja in vikende ter drugih kaznivih dejanj vsako leto povečuje, ter da so storilci vse bolj predrzni in nasilni. Eno izmed najbolj “plodnih” obdobij so letni dopusti, ki so idealna priložnost za vlomilce in tatove, saj se ljudje sprostijo in pozabijo na zaščito pred nepridipravi. Da se dopust nebi spremenil v pravo nočno moro obstaja vrsta preventivnih ukrepov s katerimi lahko preprečimo vlome in tatvine. Žiga Vehar tako v svojem zapisu povzame vse preventivne ukrepe, ki vas lahko zavarujejo pred vlomom v hišo, tatvino vozila in nepridipravi na plaži. (več)

Kako izboljšati zasebnost in varnost na Facebook-u
  Nekateri uporabniki Facebook-a se ne zavedajo nevarnosti, ki so ji izpostavljeni zaradi morebitne nedoslednosti pri nastavitvah zasebnosti in varnosti njihovega profila. Veliko je tudi takšnih, ki enostavno ne vedo kako bi na svojem profilu le to izboljšali. Ravno tem je Žiga Vehar v svojem blogu namenil vodič za izboljšanje varnosti in zasebnosti na Facebook-u. V vodiču so predstavljeni koraki, ki jih je priporočljivo upoštevati pri zaščiti pred zlorabo vaših osebnih podatkov, slik, itd.. (več)

Frendi.si - "sovražnik otrok zaradi prežečih pedofilov"
  Da spletno okolje predstavlja nevarnosti je znano že dolgo časa. Tudi to, da so med najbolj ogroženimi mladoletni otroci, ki se s svojo naivnostjo in tudi z iskanjem in raziskovanjem, ki pritiče tem letom, nemalokrat nevarno izpostavljajo na spletu prežečim sprijencem. To je pokazala tudi nedavna raziskava v kateri so opravili analizo spletne klepetalnice Frendi.si. Raziskava je potekala dva meseca, raziskovalci pa so se predstavljali kot moški mladoletnik in ženska mladoletnica, starosti 11, 13 in 14 let. Rezultate raziskave, v katerih so predstavljeni tudi primeri klepetov, je v svojem blogu predstavil Žiga Vehar, ki je tudi sam opravil preizkus in kljub temu, da je trajal le eno uro, potrdil veliko ugotovitev omenjene raziskave. (foto: CIV - Center informacijske varnosti) (več)


Vedno uporabni nasveti za zaščito računalnika pred virusi
   Žiga Vehar se v tokratnem prispevku posveti vedno aktualni temi, o možnosti zaščite računalnikov pred virusi in zlonamernimi programi, ki so del internetnega vsakdana in lahko uporabnikom povzročijo vrsto nevšečnosti. Na blogu je podanih in jasno razloženih nekaj nasvetov, ki lahko preprečijo marsikatero neprijetno prigodo, ki jo taki programi lahko povzročijo. O pravilni izbiri in namestitvah protivirusnih programov, o varni uporabi in branju e-pošte, o uporabi požarnega zidu in še več na to temo, si lahko preberete na blogu. (več)

Kako spoznati, ali je računalnik okužen z virusom ali vohunskim programom
   Računalniški virus je računalniški program, ki se je sposoben sam razširjati preko drugih računalniških programov ali dokumentov. Čeprav je lahko njihov namen uničevanje podatkov, so pogosto le nadležni. Vohunska programska oprema, pa je na računalnik nameščena z namenom opazovanja in beleženja dejavnosti. Nekatere vrste beležijo udarce tipk, in informacije, ki se vnašajo na spletna mesta nato uporabijo za ciljno oglaševanje in/ali krajo identitete. Kakšni so znaki, da je računalnik okužen z virusom ali vohunskim programom ter kako to odkriti oziroma se zaščititi pred tovrstnimi okužbami, si preberite v zapisu bloga Žige Veharja. (več)

ABC varnosti na mobilnih napravah
  Februar je mesec informacijske varnosti zato Žiga Vehar tokratni zapis namenja varnosti in zasebnosti na področju pametnih telefonov. Uporaba le teh namreč narašča iz leto v leto. Toda ali so pametni telefoni res tako pametni in predvsem ali so vrani glede naše zasebnosti?
Kot piše so prva pomembna stvar na pametnih telefonih podatki, saj je fizični dostop do mobilne naprave veliko lažji. Druga pomembna lastnost pametnih telefonov je njihova povezljivost, saj se z mobilnimi telefoni danes lahko povežemo tudi v brezžična omrežja. Tretja pomembna lastnost pametnih telefonov je uporaba aplikacij, ki ponavadi zahtevajo veliko dovoljenj in telefon spremenijo v računalnik. Četrta pomembna lastnost pametnih telefonov pa je dovzetnost za okužbe z virusi. V namen varnosti je zapisu zato dodan tudi priročnik ABC varnosti in zasebnosti na mobilnih napravah. (več)

Odvzem krvi in krvodajalstvo
   Rdeči križ Slovenije organizira krvodajalske akcije vse od leta 1953, ko je bilo v Zagorju ob Savi organizirana prva krvodajalska akcija, kjer so sodelovali rudarji. Hkrati je bilo ustanovljeno anonimno, brezplačno in prostovoljno  krvodajalstvo.Wehar v tem duhu poudarja da je pomembno darovati kri, saj jo v Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje. Vsak delovni dan se potrebuje 400 krvodajalcev, da se zagotovi potrebe po krvi. Ustrezni nadomestki za kri ne obstajajo, zato so pripravki iz krvi edina možna izbira pri določenem zdravljenju. (več)

Ni komentarjev:

Objavite komentar