Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

4. sep. 2014

Potapljanje 2014

Lep pozdrav vsem!

Letošnja objava o potapljanju bo nekoliko drugačna. Tokrat bom namreč vse tri sklope potapljanja združil v eno objavo, kjer bodo tudi opisi potapljaških centrov. Splošni vtis o letošnji sezoni pa bom strnil v nekaj naslednjih stavkov. Bilo je noro, čudovito in zelo pestro. Padel je nov globinski rekord (ki ga ne bom več podiral), odkrita je bila nova jama (za katero najverjetneje ne vejo niti v diving centru), videnih je bilo ogromno hobotnic, rib in ostalega življenja (tudi morski bič). Bilo je opravljenih kar nekaj potopov v jamah, nočni potop na razbitini in seveda na čudovitih stenah Jadrana :D Nekaj podvodnih utrinkov je tudi v spodnjem videu, fotografije pa si lahko pogledate na http://wuphoto.weebly.com pod zavihkom Fotografije.


TROGIR DIVING CENTER

Trogir Diving Center je lociran v kraju Okrug Gornji na otoku Čiovo. Diving center ponuja paket 10 potopov po nekoliko ugodnejši ceni kot so posamezni, preko njih pa je mogoča tudi rezervacija apartmaja. Razpolaga z veliko opreme in jeklenkami (od 10 litrskih do 15 litrskih), 3 ladjami in gliserjem. Ponuja poldnevne in celodnevne potope; poldnevni se izvajajo na otoku Čiovo in bližnjih otočkih, medtem ko se celodnevni potopi izvajajo na otoku Šolta. Potope se izvaja samostojno, torej se zapelje na lokacijo, na ladji naredi briefing, obleče opremo ter opravi potop. Celodnevni potop se začne z zborom ob 9.00, nakar se štarta  ter se približno eno uro vozi do lokacij na Šolti, tu se opravi prvi potop, po njem pa se opravi površinski interval (ura in pol do dve uri) v bližnjem kraju. Po pavzi se zapelje na drugo lokacijo, opravi drugi potop ter se nato vrne v bazo približno okrog 16. ure. Stene so čudovite, močno poraščene z rumenimi in rdečimi gorgonijami ter ostalim rastlinjem, globoke tudi preko 100 m, orientacijsko pa potopi niso zahtevni.

Škarpena; foto: Žiga Vehar

Rarog; foto: Žiga Vehar

DIVING TRI PORTE

Diving Tri Porte je lociran na otoku Korčula v zalivu Tri Porte. Je dokaj majhen center, ki ponuja poldnevne potope na bližnjih otočkih. Tako kot v Trogirju, tudi tu ponujajo paket 10 potopov po ugodnejši ceni, ter rezervacijo apartmaja. Opreme za izposojo ima bolj malo, tako da je priporočljivo imeti svojo. Kljub temu da je center zelo majhen pa se lahko ponaša s prijaznostjo in uslužnostjo lastnika. Potopi so vodeni in skupinski, kar je nekoliko bolj primerno za začetnike, bolj izkušenim pa bi lahko tovrsten način potapljanja šel rahlo na živce (vsaj meni je nekoliko šlo). Prvi potop se začne z zborom ob 9. uri, nakar se na obali obleče v opremo ter se zapelje na lokacijo, kjer se opravi potop, po potopu pa se okrog 11. ure vrne v bazo. Drugi potop (če želimo) se izvede z odhodom ob 15. uri ter povratkom okrog 17. ure. Lokacije so tudi tu odlične, posebna doživetja pa omogočajo potopi v jamah, ki jih tu ne manjka.

V jami; foto: Žiga Vehar

V jami; foto: Žiga Vehar

DIVING CENTER PONGO

Diving Center Pongo je lociran v kraju Primošten pri hotelu Zora. Srednje velik center ponuja paket 10 potopov po ugodnejši ceni, omogoča pa tudi parkiranje na hotelskem parkirišču. Na dan se izvede dva potopa v okolici Rogoznice ali Primoštena. Zbor za odhod je ob 9. uri, nakar sledi vožnja na lokacijo, kjer se izvede prvi potop. Sledi površinski interval (ki je žal dokaj kratek) in vožnja na drugo lokacijo, kjer se nato izvede drugi potop, ki je plitvejši in krajši. Po drugem potopu lsedi povratek v bazo okrog 14. ure. Potopi so tudi tu vodeni in skupinski, je pa res, da je skupina ponavadi dokaj majhna (vsaj pri nas je bila). Izvaja se tudi nočne potope, katerega smo mi izvedli na bližnji razbitini. Lokacije prvega potopa so ponavadi izjemne (tu gre posebej omeniti Alains cliff, ki je res izjemna stena), drugi potop pa je žal ponavadi nekoliko slabši zaradi (pre)kratkega površinskega intervala.

Jastog; foto: Žiga Vehar

Bradač; foto: Žiga Vehar
Za konec naj omenim še Neno diving center, lociranega na Korčuli v vasi Gršćica. Ne glede na to, da ima center vrhunsko spletno stran, ga močno odsvetujem. Da obrazložim: prvotno je bilo mišljeno potapljanje na Korčuli z Nenom, termin je bil preko maila tudi potrjen, nakar lastnika po prihodu ni bilo, saj je bil na "službeni poti". O samem centru raje ne bi izgubljal besed, saj je bil bolj podoben gradbišču kot čemur koli drugemu.

Toliko na kratko o letošnjem potapljanju. Če sem z objavo kakšnega potapljača okusil za obisk omenjenih lokacij in diving centrov, pa si želi dobiti več informacij, me lahko kontaktira preko obrazca ob strani ali preko e-mail: ziga.diver@gmail.com, pa mu z veseljem odgovorim na vsa vprašanja :)

Pa lepo se imejte!

30. jun. 2014

(Začasno) slovo...

Tako. Po dolgotrajnem razmisleku sem se odločil, da za nekaj časa preneham pisati blog. Koliko časa bo ta premor trajal ne vem. Lahko samo nekaj tednov, lahko nekaj mesecev, morda je tudi tudi zadnja objava za vedno. 

vir
Ob tej priliki bi se zahvalil vsem, ki ste v teh štirih letih obiskali moj blog ter prebirali moje zapise. Upam, da ste uživali tako kot jaz, ko sem pisal razne objave. 

Wehar's blog se bo nekoč zagotovo vrnil. Morda v enaki obliki, v kakršni je bil do sedaj, morda v spremenjeni. Do takrat pa:

Lep pozdrav,
Žiga

11. jun. 2014

Regijsko preverjanje Ekip prve pomoči (7. 6. - Polhov Gradec)

Lep pozdrav vsem!

V soboto, 7. 6. 2014, je v Polhovem Gradcu potekalo Regijsko preverjanje Ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite. Sodelovalo je 13 Ekip, zmagala je Ekipa RKS-OZ Grosuplje, ki se je tudi uvrstila na Državno preverjanje Ekip prve pomoči v Kopru. Ekipa RKS-OZ Ljubljana je dosegla 6. mesto.

zbor Ekip; foto: A.S.
Kako je tekmovanje potekalo?

Okrog 7.30 smo se zbrali pri Osnovni šoli Polhov Gradec, kjer smo še zadnjič pregledali in pripravili opremo, nato pa smo se odpravili na zbirno mesto, kjer smo poslušali pozdravne nagovore, ter se seznanili s pravili preverjanja. Preverjanje je bilo sestavljeno iz 4 delovnih točk, kjer smo Ekipe prikazovale znanje prve pomoči, 3 točk, kjer smo spoznavali zgodovino Polhovega Gradca ter ugotavljali krvno skupino (v sodelovanju z ZTM) ter 7 počivališč.

Za boljšo preglednost bom preverjanje opisal po alinejah, kot je tekmovala Ekipa RKS-OZ Ljubljana

- Delovno mesto: Spor med družinama

Na tem delovišču je prišlo do spora med dvema ilegalnima družinama, ki sta se vselili v zapuščeno hišo, nato pa sta se sprli za boljše prostore. Pri tem je prišlo do raznih poškodb: amputacije štirih prstov; noža v trebuhu; zaprte poškodbe trebuha in raztrganine na bradi ter treh psihotravmatiziranih oseb. Poligon je bil zelo zahteven, saj je obsegal veliko območje, ki ga je moral sweeper pregledati.

foto: A.S.
- Počivališče

- Delovno mesto: Delovna nesreča

Scenarij na tem delovišču je bil tak, da voznik bagerja ni bil pozoren pri vožnji in je poškodoval nekaj ljudi. Poškodbe so bile: zlom medenice, odprti zlom goleni, akutna možganska kap, zlom podlahti z raztrganino na bradi ter trije nepoškodovani ljudje.

foto: A.S.
- Počivališče

- Animacijska točka: Grof Blagaj

Na tej točki so nam predstavili turistično ponudbo Polhovega Gradca.

foto: A.S.
- Počivališče

- Animacijska točka: Zgodovina Polhovega Gradca

- Počivališče

- Delovno mesto: Predstavitev TPO

Pri Mercatorju smo morali mimoidočim predstavljati temeljne postopke oživljanja (TPO) otroka in dojenčka, nakar je na poligon pritekla gospa z dojenčkom, ki se je dušil (popolna zapora dihalne poti) ter punca, ki je bila z gospodom, ki je imel hudo in nenadno prsno bolečino (srčno kap), in je padel v srčni zastoj (posledično je bilo potrebno izvajati reanimacijo).

reanimacija pacienta s srčno kapjo; foto: A.S.

foto: A.S.
- Počivališče

- Delovno mesto: Potres

Naše zadnje delovno mesto je vključevalo potres in posledično masovno nesrečo. Tu je bilo 14 nepoškodovanih otrok ter nekaj otrok, ki je bilo poškodovanih; med njimi zlom nadlahti, zlom ključnice z raztrganino na licu ter psihotravmatiziran otrok, ki se ni nikakor hotel umiriti (zahteval je, naj rešujemo računalnike). Kaj so imeli ostali poškodovanci se žal ne spomnim, saj je bilo veliko dela :) Posebnost tega delovišča je bilo še, da je moral vodja drugo poročilo sporočiti preko radijske zveze.

foto: A.S.
foto: A.S.
- Počivališče

- Animacijska točka: Določanje krvne skupine

Na tej točki nam je zaposleni z Zavoda za transfuzijsko medicino (ZTM) razložil nekaj zanimivosti o krvnih skupinah ter nam prikazal, kako se krvno skupino določi.

- Počivališče

Sledil je povratek v šolo, kjer smo imeli (zasluženo) kosilo, nato pa je počitek v senci, klepet in obilo smeha. Sledila je še razglasitev rezultatov in podelitev priznanj ter vrnitev v Ljubljano.

Razglasitev rezultatov; foto: A.S.
Občutki? Odlični, saj smo se odrezali zelo dobro, kljub temu, da smo napravili nekaj napak, ki jih ne bi smeli (in jih v realni situaciji najverjetneje ne bi). Pokazali smo, da znamo prvo pomoč in da smo pripravljeni v vsakem trenutku pomagati sočloveku. In to je tisto, kar šteje! :)

P.S.: Če koga podrobneje zanima delo v Ekipi prve pomoči, me lahko kontaktira in mu z veseljem vse razložim

P.P.S.: Zaradi različnih osebnih in neosebnih razlogov, se opravičujem za mojo dolgotrajno nedejavnost na blogu. Ko se razmere normalizirajo sledijo objave, o vsem dogajanju v času neodzivnosti :)

12. maj 2014

Eurovision Song Contest 2014

Objava se bo tekom časa (ko bo znanih več informacij o tehniki) dopolnjevala

Lep pozdrav vsem!

Letos je Eurosong (v nadaljevanju ESC) potekal nekoliko bolj zgodaj kot ponavadi, a je kljub temu bil poln presežkov v tehničnem smislu. Nastopilo je 37 držav v klasični izvedbi dveh polfinalov in finala, vse skupaj pa je potekalo v danskem Copenhagnu. Geslo letošnjega ESC je bilo #JoinUs, saj so najbolj zagreti gledalci (oboževalci) s svojimi idejami tudi pomagali ustvarjati letošnje tekmovanje.

Logo; vir
Najprej nekaj o glasbi in izvajalcih. Priznam, da sem letos nekoliko razočaran, saj sem pričakoval boljše pesmi. Da ne bo pomote, bilo je kar nekaj odličnih izvajalcev, bilo pa je tudi nekaj pesmi, ki so bile dolgočasne ali brez vezne. Spet je bilo nekaj cirkusa, nekaj izvajalcev ki so fušali ter celo "softcore pornič" Poljakinj. Da ne bo pomote, tu nisem sam takih misli, temveč so bili odzivi na Twitterju zelo podobni mojim ;) Letos je bilo med nastopi manj pirotehnike (kar je nastope naredilo cenejše), je pa tudi res, da je zaradi drugih efektov ni bilo potrebno uporabiti. Kot je že znano (in bo nekaj časa še polemizirano) je zmagala Conchita Wurst s pesmijo Rise like a Phoenix ter s tem "preselila" Eurosong v nam bližnjo Avstrijo. Naša Tinkara se je odlično odrezala in je kar škoda, ker je v finalu dobila zgolj 9 točk. 


Ker pa nisem glasbenik in imam posluha ravno malo več kot sosedov maček, se bom raje posvetil tehniki, ki so jo letos uporabili na ESC.

Tekmovanje je letos poteklo v zapuščeni ladjedelnici v Copenhagnu, kjer je stal oder v obliki diamanta, svetleča kocka okrog odra pa spominja na konstrukcijo ladje. Ker je Danska država, ki je zelo povezana z vodo, so se projektanti odločili, da jo bodo uporabili tudi okrog odra, kar bo ustvarilo občutek otoka. Površina odra je bila v bistvu največji obstoječi LED zaslon na dotik v velikosti 13 x 13 metrov, kar je omogočalo sledenje grafike nastopajočim (plesalcem). 

načrt odra; vir
Kar je bilo popolnoma novega na letošnjem ESC je bil tako imenovani metrični film, ki so ga namestili na kocko. Metrični film deluje tako, da je ob vključeni elektriki prosojen, ko pa električnega toka ni, postane neprosojen, kar nanj omogoča projekcijo. Tveganje za uporabo te tehnologije je bilo veliko, saj se ni vedelo, ali bo delovala, ter ali se bo projekcija na LED steni v ozadju lepo videla. 
Za osvetlitev je skrbelo 3.000 luči (od tega jih je bilo 1700 premičnih ter 730 z LED tehniko) ter več kot 1.200 m2 LED stene. Uporabili so tudi več kot 2000 svetlobnih palic, ki so jih namestili na konstrukcijo kocke, ter s tem naredili 3D efekt. Za luči je skrbelo 46 programerjev, ki so luči najprej programirali v simulatorju, nato pa tudi v realnosti. Uporabili so tudi 14 tako imenovanih spotlight, ki so jih usmerjali ročno z višine 24 metrov. Sliko je zagotavljalo 20 HD kamer, med drugim dve tako imenovani "spidercam", ki sta potovali na žicah pod stropom, za zagotavljanje energije pa so uporabili 16 generatorjev.


Tako, Eurosong 2014 se je končal, drugo leto se torej seli v Avstrijo. Napovedan je za 12., 14., in 16. maj. Tokrat ne bom rekel, da bodo težko presegli letošnjega, saj je bil do sedaj še vsak ESC boljši in bolj spektakularen kot predhodni. Je pa to resnično velik finančni zalogaj za državo, ki je organizatorka, saj je letošnji Eurosong stal 20.000.000 eurov. 

O preteklih Eurosongih pa si lahko preberete tukaj

8. maj 2014

8. maj - Mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca

Lepo pozdravljeni vsi skupaj!

Danes, 8. maja obeležujemo mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca, saj se je na današnji dan leta 1828 rodil njegov ustanovitelj (Jean) Henry Dunant.

vir
Zgodba o Rdečem križu sega v leto 1859, ko je prišlo do bitke pri Solferinu, v kateri so bile velike izgube vojakov (23.000) na obeh bojujočih straneh. Dunant se je (šokiran nad videnim) samoiniciativno odločil pomagati, tako da je organiziral civilno prebivalstvo, da je pomagalo in nudilo pomoč ranjenim. Po vojni je napisal knjigo Spomin na Solferino, v kateri je opisal dogodke ter organizacijo pomoči. Njegova zamisel o pomoči ranjencem v bitkah je bila hitro zelo sprejeta in leta 1863 so se v Ženevi srečali predstavniki 16 držav ter ustanovili Mednarodni odbor Rdečega križa (prvotno: Mednarodni odbor za pomoč ranjencem v vojni). Organizacija je popolnoma zaživela naslednje leto, med njenimi cilji pa je bila nevtralna pomoč vsem udeležencem v vojni. Simbol je postal rdeč križ na beli podlagi (obrnjena švicarska zastava), kasneje pa tudi rdeči polmesec (v muslimanskih državah) ter rdeči diamant (v Izraelu). V Sloveniji je bil Rdeči križ ustanovljen leta 1944, leta 1993 pa je bil (po izstopu iz Rdečega križa Jugoslavije) priznan kot samostojno nacionalno društvo. Vsa društva Rdečega križa, Rdečega polmeseca in Rdečega diamanta delujemo po istih sedmih načelih, in sicer: humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost.

Simboli: rdeči križ, rdeči polmesec in rdeči diamant
Na Območnem združenju Rdečega križa Ljubljana smo mednarodni dan Rdečega križa počastili z organizacijo preverjanja srednješolskih ekip prve pomoči, kjer je sodelovalo 8 srednješolskih ekip (dve z Gimnazije Bežigrad, dve s Škofijske klasične gimnazije Ljubljana, Gimnazija Vič, Srednja zdravstvena šola, OŠ Dobrova ter gostujoča Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina). Svoje znanje so prikazali na 4 delovnih točkah, kjer so morali oskrbeti različne poškodbe, od reanimacije odrasle osebe in otroka, do pnevmotoraksa, zloma stegneničnega vratu, amputacije in podobnih poškodb.

lansko leto; vir
Vse ekipe so prikazale veliko znanja, saj je bil končni seštevek točk zelo izenačen (na tretje mesto sta se uvrstili celo dve šoli, saj sta imeli izenačen seštevek tako v praktičnem preizkusu, kot pri oceni vodje), najbolje se je odrezala ekipa Gimnazije Bežigrad, ki bo za nagrado sodelovala na 5. mestni vaji v septembru.

Konkretne slike s tekmovanja še sledijo :)

2. maj 2014

Prvi spomladanski potop - Piranska Punta

Lep pozdrav vsem!

Včeraj (1. 5. 2014) sem otvoril novo potapljaško sezono v letošnjem letu. Po nekaj letih sva z buddy-jem tokrat opravila prvi (osvežitveni) potop na Piranski Punti. Dan je bil sončen (en redkih čez prvomajske praznike), čeprav so bile temperature zjutraj dokaj sveže se je kasneje (na srečo) ogrelo. Bolj kot temperatura zraka, me je "skrbela" temperatura vode, ki je znašala "prijetnih" 14°C na dnu. Pa se je vseeno dalo preživeti :D


Potop sva z buddy-jem začela pred diving centrom Norik Sub v Piranu, kjer sva si izposodila jeklenki in uteži, nato pa sva se počasi odpravila v vodo in potop nadaljevala v smeri Rta Madona. Že takoj na začetku potopa, sta naju pričakali dve meduzi, ki sta se dovolili tudi slikati in snemati (očitno meduze niso tako sramežljive kot ribe, ki se takoj poskrijejo :P ), v nadaljevanju pa sva srečala še dokaj veliko rib (nekoliko presenetljivo veliko za Punto*), dve škarpenici in jastoga. Vidljivost je bila (v primerjavi z lanskim letom in za Punto) presenetljivo dobra, tako da težav z orientacijo ni bilo. Potop ni bil globok, saj pretiranih globin slovensko morje ne dopušča, pa tudi dolg ni bil, saj je trajal 56 minut. Fotografij ni bilo veliko, za pokušino prilagam dve, ter video meduze :)

Meduza

Škarpenica


Podatki o potopu:
Lokacija: Piranska punta
Trajanje potopa: 56 minut
Temperatura vode: 14 °C
Temperatura zraka: 22°C

Profil potopa v Suunto DM4
Tako, prvi potop je bil s tem opravljen, s tem pa se je tudi ponovilo znanje o potapljanju in preizkusilo potapljaško opremo, če še deluje kot bi morala. Sledi nekaj pavze od potapljanja, nato pa ponovno nekaj potapljaških dogodivščin po srednjem Jadranu :) O vsem pa bom še pisal :D

Podvodni selfie :P
Vse pa ponovno vabim k branju objave o DAN preventivni akciji poznavanja potapljaške boje, da ne bo nesreč oziroma povoženih potapljačev.
-------------
* Uslužbenec v diving centru nama je povedal, da se v zadnjih treh letih poleti izboljšuje vidljivost na Punti, ter da se vrača življenje

24. apr. 2014

Zaščita in reševanje: Varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi

Lep pozdrav!

Pred nami je četrta objava iz serije Zaščita in reševanje, tokrat povezana z varstvom pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (v nadaljevanju NUS). Tisti, ki redno spremljamo sistem SPIN, skoraj vsak dan zasledimo informacijo o najdbi NUS, ki jih je na območju Republike Slovenije še vedno veliko, tako iz obdobja prve svetovne vojne kot druge in osamosvojitvene vojne. Samo na območju Severne primorske pirotehniki odstranijo 15 do 20 ton različnih topovskih granat in ostalih ubojnih sredstev.

vir
Na našem ozemlju je največ ostankov NUS na območju nekdanje Soške fronte iz prve svetovne vojne, največ pa je ročnih bomb, granat, nabojev za pehotno orožje, različnih vžigalnikov, protipehotnih in protitankovskih min in letalskih bomb. 

vir
Skupna značilnost vseh NUS je, da so kljub starosti še vedno nevarna, saj lahko ob nepravilnem ravnanju z njimi eksplodirajo in pri tem povzročijo hude telesne poškodbe ali celo smrt, velike požare ali porušijo objekte. 
Med NUS najdemo takšna, ki so zatajila in se niso sprožila, ter takšna, ki so bila namerno podtaknjena (proti-pehotne, -tankovske mine). Na ta sredstva največkrat naletijo gradbeni delavci in kmetje pri zemeljskih delih ali obnavljanju stavb, pa tudi ljudje pri prostočasnih aktivnostih, ki se izvajajo na območjih nekdanjih bojev. Še posebej je pomembno, da so z nevarnostmi in možnimi posledicami nesreč z NUS opozorjeni in obveščeni tudi otroci. 

KAKO RAVNAMO, KO ODKRIJEMO NUS?
  • Najpomembneje je, da se ne ustrašimo in ne povzročamo panike; od ostalih navzočih pa zahtevamo, da se mirno umaknejo z nevarnega območja
  • Preprečimo dostop do nevarnega predmeta, postavimo opozorilno tablo, opozorilni trak, ter preprečimo dostop otrokom
  • Predmeta se ne dotikamo, ga razstavljamo ali prestavljamo, saj lahko že najmanjša količina eksploziva povzroči hujšo telesno poškodbo ali celo smrt
  • Mesto, kjer smo NUS našli zapustimo po isti poti, po kateri smo prišli (obstaja možnost, da je v bližini še kakšno)
  • V bližini mesta najdbe NUS ne kurimo ognja ali uporabljamo zažigalnih sredstev
  • O najdbi NUS čim prej obvestimo ReCO (112) ali policijo (113) ter sporočimo čimveč podatkov o NUS
vir
ReCO bo glede na prejete podatke sprožil intervencijo Enote za varstvo pred NUS, ki bo na kraju najprej zavarovala območje najdbe (po potrebi tudi izvedla evakuacijo), nato pa identificirala NUS. Po identifikaciji bo opravila deaktivacijo NUS oziroma ga bo pripravila na transport, lahko pa se bo odločila za uničenje na kraju samem. Sledi še transport NUS v skladišče ter nato uničenje. 

vir
Tako, nekaj malega o varstvu pred NUS. Vabljeni še k branju ostalih objav o poplavi, potresu in požaru.

Uporabljeni viri in dodatno branje (povezave so delovale na dan pisanja objave):

23. apr. 2014

O tem in onem #14

Lepo pozdravljeni vsi! :)

Končno objava po manj kot celem mesecu. Tokrat (za razliko od prejšnjih objav) je volja za pisanje celo bila, ni bilo pa časa, da bi se razpisal o dogodkih. Tako je, če si preveč zagnan pri delu na Rdečem križu in si povsod zraven, poleg tega se pa "učiš" še za kolokvij. Pa poglejmo, kaj se je dogajalo od zadnje objave :D

O naših treningih z Ekipo prve pomoči sem že pisal, ravno tako sem pisal že o treniranju osnovnošolskih Ekip prve pomoči. Prvi preizkus za osnovnošolce je bil 2. 4., ko smo na RKS-OZ Ljubljana izvedli lokalno preverjanje Ekip. Sestavljeni so bili trije poligoni z različnimi poškodbami, med katerimi so bile: zlom ključnice, raztrganina na licu, opekline, zlom čeljusti, ugriznina podlahti in izbit zob. Preverjanja se je udeležilo 15 osnovnih šol (katere, si lahko pogledate tukaj), prvih 12 ekip pa se je udeležilo Regijskega preverjanja. Znanje se je poleg praktičnega preizkusa preverjalo tudi pisno, saj so ekipe morale reševati dva testa, enega s tematiko zgodovine Rdečega križa ter drugega s tematiko prve pomoči. Glede praktičnega dela lahko rečem, da sem navdušen, saj so vse ekipe prikazale ogromno znanja. 

vir
Sledil je teden, v katerem sem bil vsak dan na Rdečem križu, saj sem imel torek svoj trening Ekip, v sredo pa cel dan trening osnovnošolskih ekip, ki so se uvrstile na Regijsko preverjanje. Za četrtek je bilo napovedano predavanje oziroma delavnice na temo psihosocialne podpore poškodovancu (žal so zaradi odsotnosti predavatelja odpadle), v petek pa sem se preizkusil v vlogi učitelja oziroma predavatelja, saj smo na eni od ljubljanskih osnovnih šol izvedli delavnice "Samo eno življenje imaš". Namen delavnic je, da se otroke (učence) seznani s pomembnostjo varnega ravnanja v cestnem prometu, ter s pomembnostjo prve pomoči. Tu lahko rečem, da so delavnice uspele več kot odlično, saj so me učenci dobesedno zasuli z vprašanji ter s tem pokazali izjemno zanimanje za prvo pomoč. Veliko pove tudi dejstvo, da se je prvotno načrtovanih 45 minut raztegnilo v več kot eno uro :)

Ker ni konkretnih slik, ena simbolična; vir
Sledil je vikend, ki je bil ravno tako pester, saj smo imeli drugi (no, pravzaprav prvi) del delavnic o psihosocialni podpori v kriznih razmerah, sporočanje slabe novice, prepoznavanje stresa ter vzpostavljanje dobrega stika s sogovornikom. Delavnice so bile resnično dokaj praktične, saj smo spoznali določene stvari, ki nam lahko pridejo prav kadarkoli v življenju, še posebej, če delamo (oz. bomo kdaj delali) v službah, kjer se (bomo) soočamo s težkimi dogodki. V nedeljo pa smo imeli celodnevni trening Ekipe prve pomoči, kjer smo preigravali številne poligone ter se pripravljali na Regijsko preverjanje v juniju :D

Pred točno enim tednom smo izpeljali še Regijsko preverjanje osnovnošolskih Ekip prve pomoči na OŠ Vrhovci. Preverjanje je potekalo na podoben način kot Lokalno, z izjemo, da so bile težje poškodbe, oziroma da je imel poškodovanec več poškodb. Tako smo imeli poškodovanca z odprtim zlomom goleni in raztrganino komolca, ureznino na zapestju s hudo arterijsko krvavitvijo, akutni alkoholni opoj, zmečkanino prstov na roki, reanimacijo odrasle osebe, raztrganino kolena in zlom zapestja ter poslabšanje sladkorne bolezni. Na regijskem preverjanju je sodelovalo 12 ekip iz Ljubljane, pridružili pa sta se še šoli z Grosuplja in Moravč. Ekipe so bile resnično zelo izenačene, na koncu pa se je najbolje odrezala Ekpa OŠ Dobrova, ki se bo preizkusila še na Državnem preverjanju na Debelem rtiču v maju. Kljub vsemu, pa so zame resnično vsi sodelujoči na obeh preverjanjih zmagovalci. Resnično sem ponosen prav na vsakega posameznika, ker vem, da imajo ogromno znanja, da so pripravljeni vedno pomagati, konec koncev pa smo se imeli tudi na treningih več kot super :D :D ... Pri tem pa se mi je tudi porodila ideja oz. očitek, vprašanje ali ne vem, kako bi se temu reklo: Ti otroci imajo več znanja kot marsikateri voznik, saj je njihovo znanje poglobljeno (znajo ITLS pregled ipd.), pa kljub temu se jim to znanje nikjer ne prizna. Mogoče bi jim Rdeči križ Slovenije lahko izdal neka potrdila, da so usposobljeni za nudenje prve pomoči, in bi bili upravičeni do nekega popusta pri delanju tečaja/izpita prve pomoči za voznike. Po drugi strani je pa tudi res, da bi potemtakem morali biti do podobnih stvari upravičeni tudi dijaki Srednjih zdravstvenih šol. Vsekakor je to tema za konkreten razmislek.

vir
Kaj sem še hotel napisati? Aja, kolokvij je šel mimo, na rezultate še čakam, bi ga pa moral opraviti (optimist :P ). Tako da me najverjetneje čaka samo še en izpit v juniju ter dokončanje in zagovor diplomske naloge. Me je pa danes res navdušila novica, da pride v novembru v Slovenijo skupina OneRepublic in da je tudi že padla odločitev, da tega koncerta ne bom za nič na svetu zamudil (sem že tistega v Grazu) :D Za tiste, ki pa ne moremo strpeti do novembra, je na Youtubu cel posnetek koncerta.

vir
Evo, toliko za danes. Mogoče se bo kateri od bralcev (spet) pritoževal nad tem, da pišem samo o Rdečem križu in prvi pomoči, a mu lahko že zdaj odgovorim: o čem drugem pa naj pišem, glede na to, da faksa praktično nimam več in da se moje življenje dobesedno vrti okrog tega. Drugače povedano: v tem delu resnično uživam in me veseli, če pa se kdo s tem ne more sprijazniti je to popolnoma njegova krivda. 

Pa lep pozdrav vsem! :D

30. mar. 2014

O tem in onem #13

Lep pozdrav vsem!

Spet se malo oglašam po enem mesecu nedejavnosti na blogu. Ja, žal nisem našel volje in energije za pisanje bloga, ki ga (priznam) zadnje čase nekoliko zanemarjam. Zato pa danes sledi objava o nekaj dogajanja med temi štirimi tedni, ko bilo nič napisanega.

vir
Še vedno sem polno zaposlen s treniranjem osnovnošolskih ekip prve pomoči ter z našimi (članskimi) treningi na RKS-OZ Ljubljana. Naši treningi so žal zaradi neudeležbe nekaterih članov ter kroničnega pomanjkanja poškodovancev bolj tako-tako, zato pa so toliko bolj zabavni in pestri treningi z osnovnošolci. Tu gre res kapa dol prav vsem šolam, ki so se udeležile treningov, saj takega znanja prve pomoči res nisem pričakoval. Veliko pove dejstvo, da smo z eno izmed šol (nočem nobene od šol favorizirati, zato bo ostala neimenovana; sami vedo, katera šola so ;) ) izvedli poligon, kot smo ga imeli člani na pripravah za državno tekmovanje (no, bil je nekoliko lažji, saj jim nismo dali poškodovanca s sumom na poškodbo vratne hrbtenice). Poligon so rešili brez napake, poleg tega, da so se morali sami znajti, kako ga bodo rešili. So pa vse šole uspešno reševale tudi ostale poligone, ki so bili dokaj zahtevni. No, koliko so se resnično naučili in kako se bodo spopadli s poligoni na čas bomo videli v sredo (2. 4.), ko je na sporedu lokalno preverjanje znanja. :D

vir
Prejšnji vikend smo se člani Ekip prve pomoči in Nastanitvene enote RKS-OZ Ljubljana udeležili usposabljanja za uporabo radijskih zvez sistema ZARE in ZARE+ v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu. Tekom usposabljanja smo se seznanili z uporabo radijskih postaj, njihovo uporabo, protokolom sporazumevanja, s samim delovanjem sistema ZARE in ZARE+ ter prednostmi in slabostmi tega sistema. 

Radio postaji; vir: moj Instagram
Drugače pa je mesec potekal tudi ob obiskih faksa, študiranja za kolokvij ter pisanju diplomske naloge. No, kolokvij je bil uspešno opravljen, tako da se lahko posvetim drugemu, ki bo že konec meseca :) Kaj več o faksu ne morem napisati, saj je tako, da imamo ta semester zgolj eno predavanje in sem zato na faksu le nekajkrat na teden. Pa saj o tem (tej bedariji) sem že pisal :D

FVV; vir
Kaj naj še povem? V bistvu je to vse. Mogoče še to, da glede na temperature in lepo vreme, komaj čakam da začnem z novo potapljaško sezono :) V planu imam prvi potop za prvomajske praznike. Upam da bo vreme do takrat zdržalo :D

Sončni zahod z mojega okna; vir: moj Instagram
Toliko za danes, naslednjič pa upam da bo objava nekoliko daljša ter bolj zanimiva. Tako ali tako dolgujem še dve objavi iz sklopa Zaščite in reševanja.

Pa lep pozdrav! :D

25. feb. 2014

O tem in onem #12

Hello vsi!

Mogoče mi bo danes (po več kot 1 mesecu) le uspelo spisati nekoliko spodobno objavo in jo objaviti :) Jah, žal v zadnjem času nisem bil ravno v writing-moodu, in kljub temu, da sem imel nekaj idej o temah za pisanje, se le-tega nisem lotil. Kakorkoli, danes nekaj malega o tem, kaj sem počel v teh tednih (skoraj lahko rečem že mesecih), ko ni bilo nobene bolj osebnoizpovedne objave.

vir

Kot ste redni bralci verjetno opazili, je bilo nekaj zadnjih objav povezanih s preventivnimi ukrepi zaščite in reševanja, kar je povezano z novim projektom RKS-OZ Ljubljana: "Sem sreča v nesreči", v sklopu katerega, se bodo po Ljubljani izvajale dvourne delavnice ozaveščanja prebivalcev o preventivnih ukrepih ob naravnih nesrečah. O poteku delavnic (lokacijah in urah), boste bralci obveščeni tudi na mojem blogu :) Za začetek je nekaj osnov predstavljeno v teh objavah, katerim se bodo v nadaljevanju pridružile še nekatere (za enkrat imam v planu objavi o NUS in CO). Seveda pa ste vsi vabljeni na delavnice :D

vir: prt. sc. power pointa

V januarju je minilo tudi eno leto, odkar sem član Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana. Leto je bilo pestro, saj se je zvrstilo veliko različnih dogodkov, treningov in tekmovanj (oziroma preverjanj), o katerih sem tudi veliko pisal. Vzdušje v organizaciji je bilo izjemno pozitivno, nikoli ni manjkalo smeha, treningi so bili vedno zabavni, dobival pa sem tudi neprecenljive izkušnje in pozitivno energijo za cel teden. Upam, da bo tako tudi letos in nadaljnja leta. Glede na program, ki ga imamo letos zastavljenega, bo zelo pestro :) Poleg svojih treningov, sem letos začel sodelovati tudi pri trenerstvu osnovnošolskih ekip prve pomoči, kjer lahko rečem, da sem izjemno pozitivno presenečen nad znanjem in zanimanjem, ki ga imajo ti otroci. Res kapo dol :)


Izpitno obdobje je mimo, tako, da sem že zakorakal v nov poletni semester (no, roko na srce, začel se nam je šele včeraj, tako da je bil ta korak zelo majhen), v katerem pa imam zgolj in samo en predmet. Zakaj? Ker se je FVV odločil, da bo spremenil predmetnik (o tem ne bom izgubljal besed tu gor; če koga zanima, naj mi piše, pa mu povem), in sicer tako, da bomo imeli v zimskem semestru 7 predmetov, v poletnem pa samo enega, ter da bomo lahko mirno pisali diplomsko nalogo (očitno se nas hočejo čim prej znebiti :P). Kakorkoli, sam se bom res potrudil in poskusil čim hitreje spisati diplomsko nalogo. Temo imam že izbrano in odobreno s strani fakultete, tako da mi sedaj manjka samo še nekaj dobre volje za pisanje :) V tem semestru so tudi trije moji kolegi pobegnili na izmenjavo na Portugalsko, natančneje v Porto. Njihove dogodivščine lahko spremljate na tem blogu

vir
Mogoče se kdo spomni, da sem lani imel na koncu smučarske sezone presmučanih 42 dni. Letos bo ta številka žal močno močno nižja, saj imam trenutno zgolj 5 smučarskih dni. Razlog ni v meni, ampak v slabih vremenskih in drugih pogojih. V decembru oziroma za novoletne praznike je bilo letos namreč ekstremno pomanjkanje snega, tako, da sta na SC Cerkno obratovali zgolj dve progi. Sledila je močna odjuga, nato pa tisti nesrečni žled, ki je povzročil tako nedostopnost do samega smučišča, kot tudi električni mrk na smučišču. No, pa tako ali tako, v tistih dneh ne vem kako bi imel kaj užitek smučati... Sledilo je še slabo vreme (dež) in megla čez vikende, tako, da spet ni bilo kaj dosti s smuko. 

leto 2010
Ker ne morem iz svoje kože, da ne bi napisal tudi nekaj bolj strokovnega, oziroma vsaj malo povezanega z varnostjo, danes nekaj malega o internetni varnosti. Pred kratkim sem namreč odkril spletno stran "Šola internetne samoobrambe", ki je prvotno namenjena otrokom in najstnikom, pa tudi učiteljem in staršem. V spletno učilnico se prijavimo, nato pa rešujemo poglavja, ki so povezana z varnostjo na internetu in najpogostejšimi grožnjami, katerim so podvrženi otroci ter na koncu rešimo zaključni kviz. S tem se pri otrocih krepi zavest o spletni varnosti. 

vir
Za konec pa ne morem mimo dogodka, ki smo ga verjetno vsi z veseljem spremljali: Olimpijskih iger. Kljub temu, da so bile to najdražje igre v zgodovini, gre najprej pohvala Rusom, za odlično izpeljane igre, brez kakršnih koli večjih (varnostnih) incidentov ter za veličastno otvoritveno in zaključno slovesnost, pred katerima se lahko skrijejo številni dogodki (če bi si ju kdo še enkrat pogledal, jih najde v arhivu RTV SLO). Pohvala tudi vsem delavcem, ki so v zelo težkih vremenskih razmerah uspeli pripraviti tekmovalne terene. Seveda pa gre prav posebna pohvala in zahvala našim športnikom, ki so se na teh igrah res izvrstno odrezali. 8 medalj in veliko odličnih ostalih uvrstitev res ni kar tako. Hvala vam, da smo lahko v teh dneh pozabili na številne tegobe in se veselili vaših uspehov :)

vir
Evo, toliko za danes. Naslednja objava bo mogoče že v naslednjih dneh, ne obljubim pa ničesar.
Pa lepo se imejte :)

11. feb. 2014

Mednarodni dan številke 112 in dan varne rabe interneta

Po dolgem času lep pozdrav vsem!

Danes obeležujemo dva mednarodna dneva in sicer mednarodni dan številke za klic v sili (112), ter dan varne rabe interneta.

Slovenija je kot druga država v Evropi uvedla mednarodno številko za klic v sili (112) leta 1997. Ob prehodu v novo tisočletje, je EU z direktivo podrobneje uredila delovanje in storitve številke 112, med drugim tudi grafični prikaz lokacije osebe, ki kliče na 112, kar je pomembno za reševalne službe, v kolikor sogovornik ne ve kje se nahaja. V Sloveniji imamo urejeno tudi možnost pošiljanja SMS sporočil na številko 112, kar je pomembno predvsem za gluhe in naglušne osebe, v pomoč pa je tudi takrat, ko je linija oziroma dispečerski center preobremenjen s klici (v primeru večjih nesreč). Številka 112 deluje v vseh državah EU, pa tudi v nekaterih ostalih državah, kot je npr. Makedonija, Kosovo, Rusija,...

S klicem na 112 lahko dobimo:
- Nujno medicinsko pomoč (NMP)
- Gasilce
- Nujno veterinarsko pomoč
- Jamarsko reševalno službo
- Gorsko reševalno službo in
- druge reševalne službe,
vzpostavljena pa je tudi povezava z OKC Policije. 

Pri klicu na 112 je pomembno, da povemo naslednje podatke:
- KDO kliče
- KAJ se je zgodilo
- KDAJ se je zgodilo
- KOLIKO je poškodovanih (ponesrečenih)
- kakšne so POŠKODBE
- kakšne so OKOLIŠČINE (požar, nevarne snovi, poškodbe plinovodov in drugih napeljav)
- kakšno POMOČ potrebujemo

Pomembno je tudi, da klica ne prekinemo, preden nam to dovoli sogovornik v ReCO. Klici se zaradi odkrivanja zlorab tudi snemajo.

Zanimiv je podatek o številu klicev na številko 112 tekom pretekle ujme. Na območju celotne Slovenije, so namreč v času od 31. 1. do vključno 9. 2. prejeli 41.883 klicev na številko 112, največ jih je zabeležil ReCO Ljubljana (10.579). (več)
Več o klicu na 112, si lahko preberete na strani URSZR

Poleg tega se danes obeležuje tudi dan varne rabe interneta. Letos poteka pod geslom "Skupaj za prijaznejši internet". Glavni namen tega dne je promocija varne rabe interneta, predvsem med otroci in mladostniki. Tema, pod katero letos ta dan poteka se nanaša predvsem na odgovornost, ki jo imamo vsi uporabniki interneta pri ustvarjanju varnejšega in prijaznejšega spletnega okolja. 
Tako je spletna stran Safe.si danes lansirala prvih 5 slovaških risank Ovce.sk, ki so sinhronizirane v slovenščino, pripravili so tudi nekaj dogodkov ter zgibank o mobilnem in spletnem bontonu. Več si lahko preberete na tej povezavi: http://www.safe.si/aktivnosti/dan-varne-rabe-interneta.

V preteklosti sem napisal kar nekaj objav o varni rabi interneta, ki si jih lahko preberete pod oznako #varnost. V načrtu je sicer še nekaj objav, ki pa bodo ob priliki napisane.


6. jan. 2014

Zaščita in reševanje: Požar

Lep pozdrav!

Pred nami je tretji del iz serije objav o preventivnih ukrepih varstva pred (med in po) naravnimi in drugimi nesrečami, z naslovom Zaščita in reševanje. V tej objavi se bomo posvetili požarom.

vir
Požare v grobem delimo na požare v v objektu (sem spadajo tudi eksplozije), požare v naravnem okolju ter požare na prometnih sredstvih. V nadaljevanju si bomo pogledali preventivne ukrepe varstva pred požarom v vseh treh okoljih.

POŽAR V OBJEKTU

V bivalnih prostorih preživimo največ našega časa, zato se nevarnost, da bi povzročili požar iz neprevidnosti, malomarnosti ali nestrokovnosti, pojavi na vsakem koraku. Po poročanju URSZR število požarov v zadnjih letih narašča, največ pa jih nastane zaradi malomarnosti, ter zaradi: 
  • neprevidnega kajenja (in odmetavanja cigaretnih ogorkov)
  • vžigov vnetljivih tekočin, plinov
  • kuhanja in neprevidnega dela z odprtim ognjem
  • otroške igre z ognjem
  • okvar električnih in grelnih naprav
  • samovžiga saj
  • strele
  • ...
UKREPANJE PRED POŽAROM

Požare najlažje preprečimo tako, da čimbolj zmanjšamo možnost nastanka požara in sicer tako, da:
  • Skrbimo za urejenost bivalnih prostorov, predvsem pa urejenost stopnišč, kleti in podstrešij
  • Kamine, kurišča (odprta, peči centralne kurjave,...) in dimnike redno in skrbno čistimo, priporočljivo je dvakrat med kurilno sezono
  • Poškodovane kable in električne vtičnice zamenjamo z novimi; električnih naprav ne popravljamo sami, temveč jih peljemo k serviserju
  • Plinske naprave in jeklenke primerno skladiščimo, nikoli pod nivojem zemlje (kleti), v spalnicah ali na mestih, kjer temperatura preseže 40°C
  • Požarno in eksplozijsko nevarne snovi (lepila, čistila, barve,...) skladiščimo na varnih krajih, daleč od virov toplote in nedosegljivo otrokom
  • Sveč, petrolejk in naprav, ki oddajajo toploto (likalniki), nikoli ne puščamo prižganih brez nadzora. Takih naprav tudi ne postavljamo v bližino gorljivih snovi (npr. zavese)
  • Prižganega štedilnika nikoli ne puščamo brez nadzora, saj se lahko pregreta maščoba in olje vžgeta
  • Kupimo javljalnike požara, ki nas lahko pravočasno opozorijo na požar (cena je okrog 20 €)
  • Kupimo gasilnik na prah ali CO2 (tipa ABC), s katerim lahko pogasimo začetni požar, ter se z njim naučimo ravnati (o gasilnikih kasneje)
  • Ogledamo in zapomnimo si evakuacijsko pot (o tem kasneje)
vir
MED POŽAROM
  • Ko zagori je bistvenega pomena ostati miren
  • V kolikor nismo v nevarnosti, poskušamo omejiti oziroma pogasiti požar s sredstvi, ki jih imamo na voljo (voda, odeja, pokrovka, gasilniki, zidni mokri hidrant,...). 
  • Električnih naprav pod napetostjo in pregrete maščobe oziroma olja nikoli (!) ne gasimo z vodo.
  • V kolikor požara ne moremo pogasiti sami, se čim prej umaknemo na varno
  • O požaru takoj obvestimo ReCO - gasilce (112)
  • Pričakamo gasilce in jih usmerimo k požaru
  • Gasilcem vedno povemo resnične podatke o shranjenih vnetljivih in drugih nevarnih snoveh, ter o drugih značilnostih stavbe
  • Iz visokih stavb se nikoli ne umikamo po zadimljenem stopnišču ali z dvigalom
  • Če je evakuacijska pot blokirana, ostanemo v prostoru in poskušamo preprečiti dotok dima. Če v prostor kjer gori dovajamo kisik, se bo požar še bolj razplamtel
  • Če je v prostoru veliko dima, si usta in nos pokrijemo z vlažnim robčkom ali krpo. Zadržujemo se pri tleh, saj je zrak tam čistejši.
Zakaj pregrete maščobe oziroma olja ne gasiti z vodo, nazorno kaže spodnji videoposnetek, v katerem je prikazano gašenje z ampulo, gašenje z mokro krpo (pravilni način gašenja) in gašenje z vodo:


EVAKUACIJA IZ STAVBE

Evakuacija pomeni umik iz objekta po najhitrejši poti na varno (zbirno mesto). Poteka po evakuacijski poti, ki je narisana v načrtu evakuacije in je označena z znaki, ki kažejo smer evakuacije do zbirnega mesta izven objekta, ki je ravno tako označeno.

vir
  • Ko ugotovimo, da je v objektu prišlo do požara in da ga ne moremo pogasiti sami, se skušamo čim hitreje po varni poti umakniti iz prostora in objekta, ter se zbrati na zbirnem mestu. 
  • Preden odpremo vrata preverimo če so topla. Če so, jih ne odpiramo, saj je na drugi strani verjetno požar, temveč poiščemo drugo varno pot za umik. Če smo v pritličju, se lahko evakuiramo tudi skozi okno.
  • Nikoli se ne vračamo v prostor (objekt) po dokumente ali druge vredne stvari
  • Če je v prostoru veliko dima, se plazimo po tleh, saj je tam zrak čistejši. Usta in nos si pokrijemo z vlažnim robčkom ali krpo
  • Izhod lažje najdemo, če se gibljemo ob stenah
Evakuacijska pot je lahko kdaj tudi blokirana. V kolikor se to zgodi, čim prej pokličemo številko 112, ter odpremo okno, da nas gasilci opazijo in da omogočimo dotok svežega zraka v prostor. Če opazimo, da se v objekt širi dim skozi odprtine na vratih, jih skušamo zamašiti z vlažnimi brisačami  ali drugim blagom, da preprečimo širjenje dima v prostor. Če pri sebi nimamo telefona, kličemo na pomoč skozi okno.

Pri evakuaciji iz visoke stavbe sledimo načrtu evakuacije, pri čemer nikoli ne uporabljamo dvigala ampak se umikamo po stopnicah. Protipožarna vrata naj bodo ves čas zaprta. Če se ne moremo umakniti na varno, se vrnemo v stanovanje in počakamo na pomoč. O požaru obvestimo tudi druge stanovalce, ko pa smo na varnem, pričakamo gasilce in jim posredujemo čim več informacij o požaru v stavbi.

vir
POŽAR V OKOLJU

V naravi lahko že nedolžna iskra povzroči požar velikih razsežnosti. Na to vplivajo predvsem vegetacija, smer in moč vetra, teren, vlaga, temperatura,... Več kot 95% požarov v naravi se povzroči zaradi človeške neprevidnosti in malomarnosti, najpogostejši vzroki pa so:
  • uporaba odprtega ognja (taborni ogenj)
  • kurjenje in sežiganje
  • odmetavanje cigaretnih ogorkov
  • odlaganje vročega pepela in gorljivih odpadkov
UKREPANJE PRED POŽAROM

Če kurimo v naravi, moramo poskrbeti, da je ogenj stalno pod nadzorom, da je kurišče zavarovano in obdano z negorljivim materialom ter da imamo v bližini pripomočke za gašenje (voda, gasilnik, pesek, lopata,..) Kurišče mora biti oddaljeno vsaj 50 m od gozda, ter 100 m od pomembnih prometnih poti, večjih naselji, objektov,... Ko je razglašena velika ali zelo velika požarna ogroženost, je na vseh območjih, kjer lahko ogenj ogrozi gozd prepovedano kurjenje, uporaba odprtega ognja, odmetavanje cigaretnih ogorkov...

Požar lahko preprečimo na sledeči način:
  • Poskrbimo za urejeno okolico okrog stavb (gorljive snovi hranimo na varni razdalji)
  • Odstranimo veje dreves v bližini stavbe, zračnikov, dimnikov
  • V naravi kurimo samo na urejenih kuriščih in nikoli v vetrovnih in suhih dneh
  • V ogenj ne mečemo doz pod tlakom in drugih vnetljivih snovi
  • Po končanem kurjenju ogenj in žerjavico pogasimo, ter prekrijemo z negorljivim materialom
  • Nikoli ne odmetavamo cigaretnih ogorkov
  • Vozil ne parkiramo v suhi travi
  • Po gozdu se ne vozimo z avtomobili in motorji
KO ZAGORI
  • Ostanemo mirni
  • Poskušamo omejiti oziroma pogasiti požar s sredstvi, ki jih imamo na voljo
  • Če požara ne moremo pogasiti, se umaknemo na varno
  • O požaru takoj obvestimo ReCO - gasilce (112)
  • Pričakamo gasilce in jih usmerimo k požaru
vir
POŽAR NA VOZILIH

Verjetnost, da bi zaradi požara prišlo do eksplozije osebnega vozila je zelo majhna (skorajda ničelna), večja je verjetnost, da ostanemo ujeti v vozilu in se zadušimo zaradi plinov, ki nastanejo pri gorenju. Začetne in manjše požare v avtomobilu, lahko pogasimo z 2 kg gasilniki na ABC prah, ki pa mora biti pritrjen na dosegljivem mestu. 
Do požara v vozilu najpogosteje pride zaradi:
  • okvar in poškodb
  • prometnih nesreč
  • malomarnega in neprevidnega kajenja
ČE ZAGORI (ko zaznamo znake, ki bi lahko pomenili požar)
  • Vozilo takoj ustavimo
  • Vsi potniki morajo takoj zapustiti vozilo in se umakniti na varno
  • Vzamemo gasilnik in poiščemo mesto nastanka požara
  • Z gasilnikom poskušamo pogasiti požar
    • Če zagori motor vozila, najprej malo privzdignemo pokrov, pri čemer pazimo, da nas zublji ne poškodujejo. Ko najdemo žarišče ognja, ga poskušamo pogasiti
    • Iztekajoče gorivo, ki se je vnelo, gasimo od zgoraj navzdol. Najprej pogasimo mesto iztekanja goriva, nato pa nadaljujemo z gašenjem goreče površine po tleh
  • Če nismo uspešni pokličemo ReCO - gasilce na 112
V kolikor se nam vozilo vname v predoru na avtocesti, ukrepamo tako, kot je prikazano v naslednjih video posnetkih:






GAŠENJE Z GASILNIKOM

Za gašenje začetnih in majhnih požarov so zelo primerni in učinkoviti gasilniki. Poznamo jih več vrst, odvisno od tega, s čim so polnjeni (prah, voda, CO2, pena). Glede na vrsto gorečega materiala, se odločimo kateri gasilnik bomo uporabili, saj niso vsi primerni za gašenje vseh materialov. V gospodinjstvih so najbolj primerni gasilniki na ABC prah ali vodo. Gasilnik mora biti nameščen na vidnem mestu v bližini vrat.

vir
vir
KAKO GASIMO?
  • Pred gašenjem električnih in plinskih naprav, izklopimo elektriko oziroma zapremo dovod plina
  • Vedno gasimo v smeri vetra
  • Gasiti začnemo z gibi z vrha proti dnu na sprednjem robu požara z varnostne razdalje 4 korakov. V kolikor nismo uspešni se približujemo
  • Iztekajočo tekočino začnemo gasiti zgoraj in nadaljujemo spodaj
  • Če je mogoče uporabimo več gasilnikov hkrati
  • Gasilnikov nikoli popolnoma ne izpraznimo, saj jih bomo morda potrebovali, če se ogenj ponovno pojavi
  • Po zaključenem gašenju se prepričamo, da je požar resnično pogašen
  • Izpraznjen gasilnik odpeljemo na pooblaščen servis na ponovno polnjenje
vir

Gasilniki na prah

Največkrat se pri gašenju srečamo z gasilniki na ABC prah. Novejše različice teh gasilnikov so polnjene pod stalnim tlakom in brez ročnika (prepoznamo jih po manometru ob ročici), starejše pa imajo v notranjosti posebno ampulo (ki ob predrtju poveča tlak v gasilniku) in ročnik na cevi.

Uporaba je enostavna:
  1. Sprostimo gasilno cev
  2. Izvlečemo varovalko (pri tem ne stiskamo ročaja, saj varovalke ni mogoče izvleči)
  3. Pritisnemo ročaj sprožilnega mehanizma in počakamo, da preneha šumeti (3-4 sekunde)
  4. Pritisnemo na vzvod ročnika, curek praška usmerimo na gorečo površino z vrha proti dnu in z gibi levo-desno (pri tem lahko čutimo statično elektriko)
Pri novejših različicah s stalnim tlakom, je dovolj samo pritisk na ročico, ki deluje kot ročnik.



Gasilniki na CO2

Ti gasilniki so namenjeni gašenju električnih naprav nizke in visoke napetosti, električnih inštalacij, elektronskih naprav, niso pa najbolj primerni za gašenje na prostem. 

Uporaba:
  1. Sprostimo gasilno cev
  2. Izvlečemo varovalko
  3. Ventil na gasilniku obrnemo v levo do konca; pri aparatih z vzvodom le-tega pritisnemo navzdol
  4. Curek naravnamo v podnožje plamena
vir
POMEMBNO:
  • Skrbimo za požarno varnost
  • Ogledamo in zapomnimo si evakuacijske poti
  • Kupimo gasilnike in javljalnike požara, ter se seznanimo (ter ostale družinske člane) z njihovim delovanjem
  • Ko zagori ostanemo mirni
  • Začetni požar poskušamo pogasiti sami
  • Pregrete maščobe in olja ne gasimo z vodo
  • Obvestimo gasilce na 112
  • Evakuiramo se iz stavbe; pri tem ne uporabljamo dvigala
  • V naravi kurimo samo na urejenih kuriščih in ne v suhem, vetrovnem vremenu
  • Naučimo se uporabljati gasilnike
VIRI IN DODATNO BRANJE (povezave so delovale na dan pisanja objave):
V nadaljevanju še: Ogljikov monoksid in Neeksplodirana ubojna sredstva