Wehar's blog za nemoteno delovanje uporablja piškotke Google Analytics. Z obiskom te strani, se strinjate z njihovo uporabo.

16. maj 2011

Feel Your Heart Beat (Eurovision Song Contest 2011)

No, pa smo dali skozi tudi 56. Eurosong v Düsseldorf-u. Priznam, da me je že pri prvem polfinalu zelo prijetno presenetila dvorana, ki je bila letos (usaj po mojem okusu) najlepša. O tehniki in ostalem malo kasneje, najprej se posvetimo glasbi. Kot sem že v prejšnem postu napisal, je letos tekmovalo 43 držav (kar sicer ni rekord). Glasba je bila različna, čeprav se mi zdi, da so bile pesmi v drugem polfinalu (četrtek) boljše. Očitno v ospredje spet prihaja petje in ne več cirkus, kot je bil aktualen pred nekaj leti. Glasba je bila zelo raznolika, od balad do rcka itd, pevci pa nekateri bolj, nekateri manj uspešni pri izvajanju nastopov. Kot vsako leto je bilo tudi letos nekaj pevcev, ki so "fušali". Finale je po mojem okusu res združil tiste najboljše skladbe (med katerimi osebno izvzemam Moldovo in Irsko). Letos se je spet po letu 2007 v finale uspelo uvrstiti tudi Sloveniji, ki jo je zastopala Maja Keuc. V polfinalu je Maja (skupaj s spremljevalno skupino) dosegla kar tretje mesto (!), v fianlu, pa trinajsto, s čimer je "premagala" Alenko Gotar (leta 2007 je dosegla 15. mesto). Zmagala je, kot že veste, pesem Running Scared iz Azerbaijana.

Še nekaj o tehniki in ostalem:
Arena v kateri je potekal Eurosong je v resnici stadion Düsseldorfskega drugoligaša. Čas, ki so ga organizatorji porabili za izgradnjo take dvorane (od odstranitve trave do montaže zadjih kosov) je bil 5 tednov, dvorano pa morajo pospraviti v samo enem (!) tednu. Letos so po enoletnem premoru spet uporabili LED steno, ki je v dolžino merila 60 metrov, v višino 18 metrov, vsebovala pa je več kot 520 svetlobnih elementov (t.i. LED diod). Premer odra je letos znašal 13 metrov (kar je sicer manj kot v preteklosti), preko mostu pa je bil povezan z nekoliko majšim odrom v sredini dvorane. Oder je bil izdelan v Hamburgu, v Düsseldorf pa so ga pripeljali s 37 tovornjaki (šleparji). Celotno opremo so sicer pripeljali z več kot 120 tovornjaki. V dvorani je bilo uporabljeno več kot 2200 svetlobnih elementov (reflektorjev), od tega 1100 premičnih. Za luči ter za kamere so porabili več kot 42 km kablov. Kamer je bilo 25, od tega 4 na dvigalih, dve "steadycam*" kameri, dve brezžični, nekaj prenosnih, "spidercam**" na stropu, kamera na tirih, ki se je lahko zvišala/znižala za dvanajst metrov, kamera, ki snema pri visoki hitrosti ter "towercam" pod odrom. Za električno napajanje vsega je skrbelo osem dizelskih generatorjev, ki so skupaj zagotavljali 8 MW energije. Za zmanjšanje odmeva so posebne 'plošče' iz tkanine obesili okrog celotne arene. Uporabili so tudi veliko ostalih vizualnih efektov, med njimi tudi različno "pirotehniko". EN ognjeni curek (kot ga je npr. uporabila Belorusija) stane okrog 1000 eurov (okrog odra jih je bilo 10x x curkov), ENA "zlata kepica" dežja, ki so ga uporabili Azerbaijanci pa 10 eurov. Finančni zalogaj je torej res bil ogromen. Na žalost posnetka kako so delali dvorano še nisem našel (če ga kdo slučajno najde, naj mi nalepi link pod komentarje).

Gradnja odra; vir: http://www.eurovision.tv/save-files/resizes/1a/e8/ac/48/00/18/b9/b2/db/8c/76/fb/a0/02/56/ac/BE8F1389.jpg
Gradnja odra; vir: http://4.bp.blogspot.com/-y1Qm-ibDGkk/Ta7vY7ATEoI/AAAAAAAANKI/mwBguL7lSVI/s1600/esc+stage+2011.jpg
 
Končan oder; vir: http://img171.imageshack.us/img171/3407/eurovision2011stage.jpg


Drugo leto torej v Baku, kjer bo (tako vsaj pravijo poznavalci) še večji šov, kot je bil v Nemčiji.
-------------------
*Steadycam je kamera, ki jo snemalec nosi na sebi, namenjena pa je pomikanju po odru
**Spidercam je kamera, ki potuje po žični napeljavi pod stropom, se lahko vrti v krogu 360° ter posname vsak košček dvorane

P.S.: Bi bil pa zelo vesel kakšnega odziva na katerikoli post v mojem blogu :)

1 komentar:

  1. Je to prvi odziv? :) Spremljal bom tvoje potapljaške pustolovščine .. Lp!

    OdgovoriIzbriši