Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

15. jun. 2013

Regijsko tekmovanje Ekip prvih pomoči (15.6. - Grosuplje)

Pozdrav vsem!

Ravnokar (ravnokar je mišljeno ob začetku pisanja objave) sem prišel domov z regijskega preverjanja (tekmovanja bolje rečeno) Ekip prvih pomoči, ki je letos potekalo v Grosuplju. Naša Ekipa prve pomoči (OZRK Ljubljana 2) je dosegla 4. mesto (kar sploh nismo pričakovali, če smo iskreni), Ekipa prve pomoči, s katero pa smo trenirali (OZRK Ljubljana 1 [Ljubljana Zahod]) pa je dosegla 1. mesto in se uvrstila na državno tekmovanje, ki bo potekalo v oktobru v Velenju.

Postroj Ekip; foto: Š.K.
Kako je tekmovanje potekalo?

V Grosuplju (pred OŠ Louisa Adamiča) smo se zbrali okrog 7.30, ko smo imeli še zadnje priprave opreme, vodje pa so nas tudi prijavili na tekmovanje. Sledil je še kratek pogovor, otvoritveni govori, nato pa se je tekmovanje začelo. Na tekmovanju je bilo postavljenih 17 točk, od tega 9 počivališč, 3 animacijske točke in 5 delovišč. 

Za boljšo preglednost bom potek tekmovanja (tako, kot je tekmovala naša ekipa)  pisal po alinejah :)

- Počivališče

- Delovišče Tržnica: Naše prvo delovišče. Tu je bil scenarij tak, da se je kolesarka zaletela v nekaj ljudi na tržnici in jih poškodovala, nato pa je na poligon prišel še opit moški. Poškodbe so bile (kot se jih spomnim): huda krvavitev iz noge; odrgnine na kolenih in zlom podlahti; reanimacija dojenčka in opitost.

Prvi poligon; foto: Š.K.

- Počivališče

- Animacijska točka: Vožnja na monociklu. Tu je naša ekipa imela srečo, da se je en izmed naših članov znal vozit s tem, in je prevozil okrog 200 m. Sem poskusil tudi sam, pa mi ni uspelo prevoziti niti 10 cm :)

- Počivališče

- Delovišče Kozolec: Naše drugo delovišče. Scenarij je bil tak, da sta delavca popravljala streho, pri tem pa nista upoštevala varstva pri delu, posledica pa je bila, da sta padla z lestve. Prvi je imel poškodbo medenice,  za drugega žal ne vem več. Tretji poškodovanec je spil jedkovino, četrti pa je imel amputacijo prstov zaradi motorne žage.

Nevaren predmet: motorna žaga; foto: Š.K.
- Počivališče

- Počivališče

- Animacijska točka: Turizem v okolici Grosuplja. Gospa s Turističnega društva nam je predstavila turizem in znamenitosti v občini Grosuplje.

- Počivališče

- Delovišče Pred železniško postajo. Tretje delovišče. Scenarij je bil zastavljen tako, da sta se sprli dve navijaški skupini. Pri tem pa je nastalo nekaj poškodb. Kot se spomnim s hitrega pregleda delovišča (kjer sem bil sicer bolj pozoren na nevarnosti), je imel en poškodovanec tujek (nož) v trebuhu, en je imel sum na poškodbo hrbtenice, moja poškodovanka pa je imela možgansko kap. Za četrtega poškodovanca se žal ne spomnim kaj je bilo.

Nadzor vitalnih funkcij; foto: Š.K.
Počivališče

- Delovišče pri OŠ Louisa Adamiča. Naše četrto delovišče. V šoli je pri plesnih vajah začelo goreti, tako da smo imeli tri (ali so bili štirje?) poškodovance z opeklinami. Tu vem samo za dve opeklini, in sicer za opeklino celotnega obsega goleni ter za opeklino celotnega obsega prsnega koša.

Poligon z opeklinami; foto: Š.K.
- Počivališče

- Delovišče TUŠ. Naše zadnje delovišče. Avtomobil je zbil peško pred trgovino Tuš. Tu smo imeli dve reanimaciji (otrok in odrasla oseba) ter epileptični napad.

Lutka za oživljanje in AED; foto: Š.K.
- Počivališče

- Animacijska točka. Ugotavljanje teže salame. Bistvo je bilo v ugotavljanju teže salame, ki jo je nato ekipa, ki se je pravilni teži najbolj približala, tudi dobila za nagrado.

Sledila je vrnitev na OŠ Louisa Adamiča, kjer smo dobili kosilo, še nekoliko poklepetali z ostalimi člani ekipe OZRK Ljubljana, nato pa je že sledila razglasitev rezultatov in podelitev priznanj. 

Občutki? Fantastični :D No, nekaj priokusa verjetno je (vsaj pri meni), saj nam je do tretjega mesta manjkalo zgolj 10 točk, poleg tega smo tudi napravili nekaj grešk, ki si jih ne bi smeli privoščiti. Vsekakor pa smo lahko veseli, da smo na prvem tekmovanju (s tem, da se je naša ekipa, v taki sestavi, v kakršni smo nastopili, sestavila šele sinoči) dosegli 4. mesto :) Zmagovalni ekipi pa seveda vse čestitke. Super je bilo trenirati z vami, pa upam da bomo še :)

EDIT 15.6. ob 21.24: (ravnokar izvedel): Danes je potekalo tudi Evropsko tekmovanje Ekip prvih pomoči (FACE), kjer je Slovenija dosegla 3. mesto :) Čestitke Ekipi iz Nove Gorice (iz katere prihaja naš trener) :D

Mi je pa uspelo najti še posnetek s tekmovanja:


P.S. Če koga od bralcev zanima delo v Ekipi prve pomoči, naj me kar kontaktira, pa izve vse kar ga bo zanimalo :) 

Ni komentarjev:

Objavite komentar