Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

24. apr. 2014

Zaščita in reševanje: Varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi

Lep pozdrav!

Pred nami je četrta objava iz serije Zaščita in reševanje, tokrat povezana z varstvom pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (v nadaljevanju NUS). Tisti, ki redno spremljamo sistem SPIN, skoraj vsak dan zasledimo informacijo o najdbi NUS, ki jih je na območju Republike Slovenije še vedno veliko, tako iz obdobja prve svetovne vojne kot druge in osamosvojitvene vojne. Samo na območju Severne primorske pirotehniki odstranijo 15 do 20 ton različnih topovskih granat in ostalih ubojnih sredstev.

vir
Na našem ozemlju je največ ostankov NUS na območju nekdanje Soške fronte iz prve svetovne vojne, največ pa je ročnih bomb, granat, nabojev za pehotno orožje, različnih vžigalnikov, protipehotnih in protitankovskih min in letalskih bomb. 

vir
Skupna značilnost vseh NUS je, da so kljub starosti še vedno nevarna, saj lahko ob nepravilnem ravnanju z njimi eksplodirajo in pri tem povzročijo hude telesne poškodbe ali celo smrt, velike požare ali porušijo objekte. 
Med NUS najdemo takšna, ki so zatajila in se niso sprožila, ter takšna, ki so bila namerno podtaknjena (proti-pehotne, -tankovske mine). Na ta sredstva največkrat naletijo gradbeni delavci in kmetje pri zemeljskih delih ali obnavljanju stavb, pa tudi ljudje pri prostočasnih aktivnostih, ki se izvajajo na območjih nekdanjih bojev. Še posebej je pomembno, da so z nevarnostmi in možnimi posledicami nesreč z NUS opozorjeni in obveščeni tudi otroci. 

KAKO RAVNAMO, KO ODKRIJEMO NUS?
  • Najpomembneje je, da se ne ustrašimo in ne povzročamo panike; od ostalih navzočih pa zahtevamo, da se mirno umaknejo z nevarnega območja
  • Preprečimo dostop do nevarnega predmeta, postavimo opozorilno tablo, opozorilni trak, ter preprečimo dostop otrokom
  • Predmeta se ne dotikamo, ga razstavljamo ali prestavljamo, saj lahko že najmanjša količina eksploziva povzroči hujšo telesno poškodbo ali celo smrt
  • Mesto, kjer smo NUS našli zapustimo po isti poti, po kateri smo prišli (obstaja možnost, da je v bližini še kakšno)
  • V bližini mesta najdbe NUS ne kurimo ognja ali uporabljamo zažigalnih sredstev
  • O najdbi NUS čim prej obvestimo ReCO (112) ali policijo (113) ter sporočimo čimveč podatkov o NUS
vir
ReCO bo glede na prejete podatke sprožil intervencijo Enote za varstvo pred NUS, ki bo na kraju najprej zavarovala območje najdbe (po potrebi tudi izvedla evakuacijo), nato pa identificirala NUS. Po identifikaciji bo opravila deaktivacijo NUS oziroma ga bo pripravila na transport, lahko pa se bo odločila za uničenje na kraju samem. Sledi še transport NUS v skladišče ter nato uničenje. 

vir
Tako, nekaj malega o varstvu pred NUS. Vabljeni še k branju ostalih objav o poplavi, potresu in požaru.

Uporabljeni viri in dodatno branje (povezave so delovale na dan pisanja objave):

Ni komentarjev:

Objavite komentar