Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

8. maj 2014

8. maj - Mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca

Lepo pozdravljeni vsi skupaj!

Danes, 8. maja obeležujemo mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca, saj se je na današnji dan leta 1828 rodil njegov ustanovitelj (Jean) Henry Dunant.

vir
Zgodba o Rdečem križu sega v leto 1859, ko je prišlo do bitke pri Solferinu, v kateri so bile velike izgube vojakov (23.000) na obeh bojujočih straneh. Dunant se je (šokiran nad videnim) samoiniciativno odločil pomagati, tako da je organiziral civilno prebivalstvo, da je pomagalo in nudilo pomoč ranjenim. Po vojni je napisal knjigo Spomin na Solferino, v kateri je opisal dogodke ter organizacijo pomoči. Njegova zamisel o pomoči ranjencem v bitkah je bila hitro zelo sprejeta in leta 1863 so se v Ženevi srečali predstavniki 16 držav ter ustanovili Mednarodni odbor Rdečega križa (prvotno: Mednarodni odbor za pomoč ranjencem v vojni). Organizacija je popolnoma zaživela naslednje leto, med njenimi cilji pa je bila nevtralna pomoč vsem udeležencem v vojni. Simbol je postal rdeč križ na beli podlagi (obrnjena švicarska zastava), kasneje pa tudi rdeči polmesec (v muslimanskih državah) ter rdeči diamant (v Izraelu). V Sloveniji je bil Rdeči križ ustanovljen leta 1944, leta 1993 pa je bil (po izstopu iz Rdečega križa Jugoslavije) priznan kot samostojno nacionalno društvo. Vsa društva Rdečega križa, Rdečega polmeseca in Rdečega diamanta delujemo po istih sedmih načelih, in sicer: humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost.

Simboli: rdeči križ, rdeči polmesec in rdeči diamant
Na Območnem združenju Rdečega križa Ljubljana smo mednarodni dan Rdečega križa počastili z organizacijo preverjanja srednješolskih ekip prve pomoči, kjer je sodelovalo 8 srednješolskih ekip (dve z Gimnazije Bežigrad, dve s Škofijske klasične gimnazije Ljubljana, Gimnazija Vič, Srednja zdravstvena šola, OŠ Dobrova ter gostujoča Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina). Svoje znanje so prikazali na 4 delovnih točkah, kjer so morali oskrbeti različne poškodbe, od reanimacije odrasle osebe in otroka, do pnevmotoraksa, zloma stegneničnega vratu, amputacije in podobnih poškodb.

lansko leto; vir
Vse ekipe so prikazale veliko znanja, saj je bil končni seštevek točk zelo izenačen (na tretje mesto sta se uvrstili celo dve šoli, saj sta imeli izenačen seštevek tako v praktičnem preizkusu, kot pri oceni vodje), najbolje se je odrezala ekipa Gimnazije Bežigrad, ki bo za nagrado sodelovala na 5. mestni vaji v septembru.

Konkretne slike s tekmovanja še sledijo :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar