Wehar's blog za nemoteno delovanje uporablja piškotke Google Analytics. Z obiskom te strani, se strinjate z njihovo uporabo.

9. okt. 2017

Trip to London 5.9.2017 - 14.9.2017

Lep pozdrav vsem!

Danes objava o najinem izletu oziroma dopustu v Londonu. Že dolgo časa sem namreč imel željo videti London, letos pa se mi je končno uresničila. V Londonu sva preživela 9 dni, ki so bili več kot fantastični, tako da je ponovni obisk britanske prestolnice še vedno na seznamu.

DAY 1: Let iz Brnika

Ni najino letalo, a vseeno - Brnik
Letela sva z nizkocenovnikom Wizzair z Brnika na letališče Luton. Že prej sva si ogledala tudi verzije poti iz letališča do Londona (Luton je od Londona oddaljen cca. 45 km), ter si preko AirBnB poiskala prenočišče za vseh 9 dni. Po pristanku na Lutonu je sledilo približno 1,5 ure vožnje do Victoria Station, kjer sva kupila Oyster Card (brez nje nimamo v Londonu praktično kaj početi), ter se s podzemno odpravila do Tower Hilla. Od tu sva se z DLR vsak dan vozila proti East Indii, kjer sva imela sobo. Utrujena od poti, sva se zvečer samo sprehodila po okolici in šla na večerjo nato pa v posteljo.

DAY 2: Pešačenje

Z DLR sva se zapeljala do Tower Hill station, kjer sva najprej šla do Tower Bridge. Obvezna kava s Starbucks, nato pa sprehod po desnem bregu Temze mimo City Hall, London Bridge. Millenium Bridge, London eye, vse do Vauxhall-a in sedeža MI6. Zares lep sprehod, kjer si lahko ogledaš arhitekturo Londona. Na Vauxhall Bridge sva prečila Temzo in se odpravila do Buckingham Palace ter St. James's Park, nakar sva pot nadaljevala po The Mall do Trafalgar Square. Sledila je večerja in povratek s podzemno in DLR domov.

Tower Bridge

MI6

Buckingham Palace

Spomenik umrlim policistom
DAY 3: Hyde Park in Science Museum

Tretji dan sva se odločila, da si ogledava Science Museum. Seveda sva se od Tower Hilla odpravila peš. Po levem bregu Temze, sva se sprehodila do Buckingham Palace in pot nadaljevala do Hyde Parka. Tu sva se nekaj časa sprehajala po naravi (imaš občutek, kot da nisi v Londonu) ter se nekoliko dlje zadržala pri Princess Diana Memorial Fountain. Nato sva se odpravila do Science Museum, kjer sva preživela skoraj zagotovo vsaj 4 ure. Muzej ponuja najrazličnejše eksponate prelomnih dogodkov na področju znanosti. Je tudi interaktiven, tako, da se lahko marsikatero stvar preizkusi in pobližje spozna. Vstopnine v muzej ni, lahko pa se da donacijo v višini 5 funtov. Sledila je večerja ter povratek domov.

Wellington

Hyde Park

Apollo v Science Museum

Skoraj obvezna slika
DAY 4: Greenwich

Četrti dan je bilo napovedano slabo vreme, zato sva se odpravila nekoliko bližje, in sicer ogledala sva si Royal Observatory in Greenwich Meridian (začetni poldnevnik). Prvotno sva se hotela odpraviti peš, vendar naju je na poti presenetil dež, tako, da sva se odpravila z avtobusom, nato pa po tunelu pod Temzo do Greenwicha. Muzej je vrhunski, spozna se veliko stvari o začetkih merjenja časa in določanja geografske pozicije. Ker je vmes nastalo lepo, sončno vreme, sva se odločila, da greva nazaj mimo arene O2 in se preko Temze vrneva z gondolo (Emirates London Cable Car). Razgled z gondole je čudovit. Od končne postaje gondole, sva se odpravila še na večerjo ter nato proti domu, kjer sva nekaj 100 metrov stran ugotovila, da mimo teče ničti poldnevnik.

DAY 5: Natural History Museum

Peti dan sva se odpravila v Natural History Museum, oziroma prirodoslovni muzej. Tudi v njem ni vstopnine, samo donacija 5 funtov (kdor želi). Iskreno, nad muzejem sva bila oba razočarana. Razstavni eksponati so stari, prašni, veliko stvari je že zastarelih (npr. videi, interaktivne vsebine...). V muzeju je najbolj zanimiv del odkrivanja Zemlje, kjer se spoznamo z vulkani, potresi (imamo možnost preizkusiti potresni sunek) ter minerali. Po končanem ogledu sva se odpravila na Piccadilly Street, kjer sva zavila še v knjigarno Waterstones London. Mislim, da se lahko vse knjigarne v Sloveniji skrijejo pred to, saj je to trgovina v 5 nadstropjih, v vsakem pa knjige z različno tematiko. Sledil je sprehod do Temze, Tower Hilla in povratek domov.

DAY 6: Maddame Tussauds

Ta dan sva imela rezerviran za ogled muzeja voščenih lutk Maddame Tussauds. Kot vsak dan, sva tudi sem pešačila. Muzej je odličen, lutke so res realne ter razdeljene po sklopih: znane osebe iz filma in glasbe; športniki; državni voditelji, zgodovina Londona ter Sci-Fi akterji. Večerjo sva imela na bližnji železniški postaji Marylebone, ki je ena manjših (pa še vedno večja od naše uboge Ljubljanske). S podzemno sva se nato zapeljala do Temze in se peš vračala počasi domov.DAY 7: British National Museum in Sticky Fingers

Sedmi dan sva se odpravila do British National Museum, kjer se lahko spoznamo z zgodovino civilizacij po svetu. Muzej je ogromen, v njem sva preživela vsaj 4 ure, pa nisva uspela vsega pogledati. Po ogledu muzeja sva se sprehodila po Oxford street, ki je ena od glavnih nakupovalnih ulic v Londonu ter spotoma malo zavila v Primark (obupna gužva). Večerjo sva imela v Sticky Fingers, odlična restavracija, ki ima ob ponedeljkih 50% znižane cene. Restavracijo je odprl nekdanji član Rolling Stones-ov in v duhu tega obdobja je tudi izgled in vzdušje restavracije. Da se nisva preveč redila, sva ponovno pešačila do Tower Hilla, od kjer naju je DLR odpeljal domov.


DAY 8: SkyGarden & Tower of London

Zadnji cel dan, ki sva ga preživela v Londonu sva obiskala SkyGarden. To je 35 nadstropna stavba, ki ima v zgornjem nadstropju (pod stekleno streho) pravi vrt z drevesi, grmi in rožami. Od tu je tudi čudovit razgled na vse strani Londona. Obisk imajo brezplačen, je pa potrebno prej rezervirati termin na njihovi spletni strani. Po ogledu SkyGardna, sva se odpravila še na ogled Tower of London. Vsekakor vreden ogleda, še posebej, ker v njem hranijo Crown Jewels ter ostale kraljeve stvari. Še kratko posedanje ob Temzi in vrnitev domov.

DAY 9: Good bye London

Zjutraj sva se izselila iz stanovanja, ter se najprej odpravila na kavo v Starbucks ob Tower Bridge-u. Sledila je vožnja s podzemno do Victoria Station, ter odhod z avtobusom do Lutona. Tu sva se prijavila v Ibis Hotel ob letališču, ter preostanek popoldneva preživela v njem oziroma okolici letališča. Sledilo je spanje ter bujenje ob 5.00

DAY 10: Good bye England

Let sva imela ob 7.30, zato sva vstala že ob petih zjutraj, da sva lahko v miru opravila check-in, security check in se vkrcala na letalo. Ob 11h sva pristala na Brniku, s čimer je bilo tudi konec najinega dopusta.


London je vsekakor mesto, ki ga je vredno obiskati. V tem tednu, ki sva ga preživela v njem, sva odkrila le majhen del Londona, tako, da se bova sigurno še vrnila.

Še nekaj zanimivih stvari:

Fun Fact #1: London teče. Ogromno ljudi teče po ulicah Londona ob vseh možnih urah. Glede na to, da je bilo precej tekačev tudi po 18. uri, sva sklepala, da Londončani s seboj v službo vzamejo tekaško opremo in domov tečejo.

Fun Fact #2: V Angliji (Britaniji) je vse obratno. No, ne ravno vse, vendar že vožnja po levem pasu je na začetku nekoliko strašljiva. Tekoče stopnice se vrtijo ravno v nasprotno smer (pri nas se dvigujemo po desni, pri njih po levi). Enako je s ključavnicami. Ključavnice na desni strani vrat se pri njih odklepajo v desno (pri nas v levo).Vsekakor, priporočam obisk Londona. Če ga bo kdo od bralcev dal v plan obiskov in ga bo karkoli zanimalo, pa naj me kar kontaktira :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar