Wehar's blog za nemoteno delovanje uporablja piškotke Google Analytics. Z obiskom te strani, se strinjate z njihovo uporabo.

18. okt. 2012

Frendi.si - sovražnik otrok

En lep pozdrav vsem skupaj.

V februarju sem napisal objavo o spletnih pedofilih na takrat priljubljeni klepetalnici chat386.com. Tokrat sem na isti spletni strani, kot takratnji članek (CIV) zasledil da so tokrat opravili analizo podobne klepetalnice: Frendi.si. Z raziskavo so ugotovili da je ta klepetalnica naslednica klepetalnice chat386.com, kjer se zbirajo spletni perverneži, ki napeljujejo mladoletnike v spolnost. Raziskava, ki so jo izvedli na na omenjenem Centru Informacijske Varnosti, je bila izvedena na podoben način, kot predhodna, torej so se raziskovalci predstavljali kot mladoletniki.Raziskava je potekala dva meseca, raziskovalci pa so se predstavljali kot moški mladoletnik in ženska mladoletnica, starosti 11, 13 in 14 let. Pogovore so opravljali vse dni v tednu, pri tem pa so ugotovili, da je bilo največ uporabnikov aktivnih v popoldanskih urah ob vikendih. Kot navajajo v članku je približno 20% ljudi ob informaciji da gre za mladoletnika prekinilo pogovor, ostali pa so se poleg seznanja z leti spustili v pogovor. V pogovorih so uporabniki večinoma zahtevali naslednje podatke: fotografije, video klic, srečanje v živo, nadaljevanje pogovora preko nameščenih programov (Skype, MSN...), osebni opis, moralni status ter osebne podatke (kraj, šola, družina in telefonska številka). Osebno mi je najbolj padel v oči objavljen pogovor, kjer uporabnik napeljuje na incest. Vir pogovora in fotografij je: CIVMoj poskus:

Ker je tudi mene zanimalo, kako bodo potekali pogovori na omenjeni klepetalnici, sem se tudi sam podal v podoben poskus. Sicer je moj poskus trajal le kakšno uro, vendar je bilo tudi to dovolj, da lahko marsikatero izmed ugotovitev z lahkoto potrdim. V klepetalnici sem bil prisoten komaj kakšno minuto, ko sem že dobil prve pozdrave. Po običajnih pozdravnih besedah in vprašanju kako sem, so sledila vprašanja o moji starosti. Kljub zavedanju o moji mladoletnosti (predstavljal sem se kot 14 letno dekle z imenom Nina), so sledila vprašanja o spolnosti. Šlo je predvsem za napeljevanje v spolne odnose. Osebe s katerimi sem se pogovarjal so bile stare od 30-40 let, bili pa so večinoma iz Ljubljane.


Dva izseka pogovora:

Oseba je že takoj ponudila sex ponudbo, k sreči je odnehala ko je izvedela za starost.

Pogovor s 35-letnik-om
Otroci so lahko posredne ali neposredne žrtve:

Omenjena portala (chat386 in frendi.si), nista edina, kjer lahko pride do zlorab mladoletnih oseb. Prav je da starši in skrbniki upoštevajo preventivne nasvete in preprečijo nasilje preden se sploh zgodi. Policija opozarja, da lahko otroci postanejo posredne ali neposredne žrtve spolne zlorabe brez njihovega zavedanja. Tega se morajo zavedati tako starši, kot tudi otroci. Imeti je treba nadzor, kdaj in koliko časa otrok preživi na spletu. Priporočljivo je da je računalnik v sobi v katero vstopajo vsi člani družine, ter da ima nameščeno programsko opremo oz. filter, ki blokira neprimerne vsebine. Primerno je tudi, da se starši pozanimajo, kako je urejeno z nadzorom na drugih mestih, kjer se otrok veliko zadržuje (šola, prijatelji...). Prav tako je priporočljivo, da se starši z otrokom pogovorijo in mu razložijo o seksualni viktimizaciji in potencialni nevarnosti na spletu.


Z otrokom se je treba tudi dogovoriti, naj svojih osebnih podatkov in fotografij ne pošilja nikomur, naj se ne dogovarja za srečanja z neznanci, ki jih je spoznal na spletu, naj takoj pove, če je naletel na spletne strani, zaradi katerih mu je neprijetno ter naj ne odgovarja na sporočila zaradi katerih se počuti neprijetno ali slabo. Otrokom je potrebno dati vedeti, da niso krivi da je prejel tako sporočilo. Če otrok pove staršem, da je naletel na neprijetne vsebine ali da ga je nekdo nadlegoval preko spleta, ali če starši to sami odkrijejo, morajo o tem obvestiti svojega ponudnika internetnih storitev in policijo, oz. posredovati prijavo na Spletno oko.

Za konec: 

Za konec bi rad omenil, da je po prvem odstavku, 173.a člena KZ-1B, Ur.l. RS 91/2011, kaznivo pridobivanje oseb, mlajših od 15 let, za spolne namene preko informacijskih ali komunikacijskih tehnologij za namene kaznivega dejanja, ki so opredeljeni v 173. členu KZ-1B. 
Poleg tega, bi rad prenesel prošnjo preiskovalcev tovrstnih kaznivih dejanj, ki so prosili da se tovrstnih poskusov odkrivanja spletnih pedofilov ne poslužujemo navadni ljudje, saj lahko tako ogrozimo preiskave, ki  jih izvajajo. Tudi sam sem ta poskus opravil zgolj in samo za namene pisanja te objave, in ga ne bom več ponovil.
Cilj pisanja te objave je predvsem, da poskusimo obvarovati naše otroke pred zlorabami na spletu.

S SKUPNIMI MOČMI ZAUSTAVIMO ZLORABO OTROK!!!

(povzeto in prirejeno po: http://web-center.si/raziskave/419-frendisi-neprijatelj-vasega-otroka)

DOPOLNITEV NA DAN 22.11.2012

Ker se spletna klepetalnica ni ugasnila, pojavile pa so se celo obtožbe da je CIV raziskavo priredil (link v komentarjih), so se na lov za pedofili podali tudi novinarji oddaje Svet.

Ne bom dolgovezil, priporočam ogleda posnetka:

http://www.24ur.com/novice/crna-kronika/lazni-profil-13-letne-spele-je-razkril-leglo-pedofilov.html

Še posebej pa priporočam ogled tega posnetka, kjer so pedofila tudi posneli:

http://www.24ur.com/novice/crna-kronika/35-letnik-se-je-zelel-srecati-s-13-letnico-presenetile-pa-so-ga-kamere.html

DOPOLNITEV NA DAN 23.11.2012

Po sporočilu enega od bralcev, sem preveril, da se mora uporabnik sedaj strinjati z uporabo pogojev, kar pa verjetno ne bo spremenilo ničesar.

Od danes naprej se je potrebno strinjati s pogoji uporabe
DOPOLNITEV NA DAN 26.11.2012

Kako se zavarovati pred pedofili, oz. kdo to so, katere vrste poznamo, si lahko ogledate v prispevku oddaje  SVET: http://www.24ur.com/novice/crna-kronika/spletni-predatorji-imajo-en-cilj-srecati-se-z-otrokom-in-ga-spolno-zlorabiti.html

Dogodke bom spremljal še naprej in jih redno objavljal...

2 komentarja:

  1. Na te oglase bi se morala oglasit kriminalistična policija in vse te sprevržence spravit v keho.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne moreš verjeti kaj se dogaja! Uredništvo portala frendi.si je namreč zahtevalo umaknitev raziskave, ki jo je opravil CIV...

    http://web-center.si/raziskave/464-psi-lajajo-karavana-gre-naprej

    OdgovoriIzbriši