Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

22. okt. 2012

Preprečimo trgovino z ljudmi!

Hello vsi skupaj!

Povod za pisanje današnje objave, je bilo današnje predavanje na fakulteti o mednarodni trgovini z ljudmi. Ker se mi zdi, da se o tej temi zelo nerado govori v naši državi, sem se odločil, da tokrat napišem nekaj malega o tem. 

vir: http://www.mnz.gov.si/uploads/pics/ukrepajmo.gif
vir: http://telesnica.si/image/data/KljucLogo.jpg
Trgovina z ljudmi (ang.: Trafficking with Human Beings) je po ocenah strokovnjakov po dobičkonosnosti takoj za trgovino z drogami, orožjem in pranjem denarja. Večina ljudi trgovino z ljudmi enači s prostitucijo in tihotapljenjem ljudi. pri tem je potrebno poudariti, da je ta vrsta prostitucije prisilna prostitucija in ne prostovoljna. Nekateri, ki menijo da o tem problemu vedo nekaj več, so prepričani, da je v trgovini z ljudmi poleg prostitucije tudi prodaja otrok (bodisi ugrabljenih, bodisi tistih, ki so jim umrli starši), vsem pa je skupno mišljenje, da se to ne dogaja pri nas, oz. da tega v našem okolju sploh ni. 
Posledica trgovine z ljudmi, je razpolaganje z osebo, oz. ravnanje s to osebo, kot s predmetom, z namenom izkoriščanja katerekoli vrste. Praktično to pomeni, da je ta oseba v lasti nekoga in da ji je odvzeta svoboda! Najpogostejši pojavi so: izkoriščanje s prostitucijo ali druge oblike spolnih zlorab, prisilno delo, suženjstvo, služabništvo, trgovina z organi (ter človeškimi tkivi in krvjo). V vseh primerih gre za grobo kršitev človekovih pravic in svoboščin!


vir: http://ec.europa.eu/news/justice/101018_sl.htm

Po definiciji so pri trgovini z ljudmi prisotni trije poglavitni elementi, in sicer:

  1. Novačenje, transport, nastanitev in sprejemanje oseb
  2. Uporaba groženj, sile ali ustrahovanja, ugrabitev, zavajanje ali goljufija, zloraba položaja ali dajanje plačila ter drugih koristi, da bi oseba pristala na izkoriščanje
  3. Namen izkoriščanja, ki obsega najmanj prostitucijo in druge oblike seksualnega izkoriščanja, prisilno delo ali služabništvo, suženjstvu sorodna dejanja,...
Da lahko v primeru mladoletnih oseb govorimo o trgovini z ljudmi, je dovolj že prisotnost novačenja, transporta, nastanitve ali sprejemanja oseb za namen izkoriščanja, brez ostalih zgoraj naštetih dejavnikov.

Žrtev trgovine z ljudmi lahko postane kdorkoli, ne glede na spol, starost, izobrazbo, poklic, narodnostno pripadnost, kraj bivanja,... Na spletni strani društva Ključ, ki se ukvarja z bojem proti trgovini z ljudmi, je zapisanih nekaj primerov, ki opisujejo, kako so ti ljudje pristali v rokah trgovine z ljudmi.
Zanimiv je način iskanja žrtev. Ta namreč poteka na različne načine: preko laži, preslepitev, zavajanja, goljufij in ugrabitev - vse odvisno od namena izkoriščanja. Pri prodaji organov, se velikokrat dogaja, da žrtev ugrabijo, omamijo in nato "operirajo". Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da veliko teh žrtev zaradi nestrokovnih posegov umre. Za prisilno prostitucijo, uporabljajo združbe t.i. "loverboye", ki čustveno namamijo ter zapeljejo dekleta, nato pa jih prodajo ostalim članom kriminalne združbe. Podoben primer se je dogajal tudi v Ljubljani lansko leto. Veliko je tudi novačenja po spletnih klepetalnicah, o čemer sem že pisal na blogu. Lahko pa se tudi zgodi, da neka oseba dobi neposredno ponudbo od kriminalcev. Problem se pojavi, ko ta oseba pristane, saj zaradi ekonomskih in drugih razlogov nima druge možnosti. Ko pa žrtev začne delati, se pogoji spremenijo: plača je manjša od dogovorjene, gibanje je močno omejeno, nastanitev je klet ali kontejner...

Kot že omenjeno zgoraj, mnogi mislijo da trgovine z ljudmi v Sloveniji ni, oz. da je Slovenija samo tranzitna država (kar nedvomno tudi je, saj čez naše ozemlje potekajo pomembne poti za prevoz droge, orožja, ljudi...). Slovenija nastopa kot izvorna ter kot ciljna država. Ocene kažejo da je t.i. prisilnih prostitutk v Sloveniji okrog 300, če pa pogledamo še ostale rizične poklice (npr. gradbene delavce), je ta številka precej večja. Žal se v Sloveniji ni še nihče spustil v raziskavo tega področja, da bi lahko postregel s konkretnimi številkami.

Kako lahko pomagamo?

Trgovina z ljudmi je dejavnost organiziranega kriminala, zato njene nevarnosti ne gre podcenjevati. V primeru, da ste se spoznali kot žrtev trgovine z ljudmi, ali da ste kot žrtev spoznali nekoga drugega, nemudoma sporočite na številko policije (113) ali na številko društva Ključ (080 17 22). Klic je lahko anonimen.

Kako se zavarovati pred trgovino z ljudmi?

Posebna previdnost velja v naslednjih primerih:

  1. Potovanje: nekomu povejte o poti; bodite dosegljivi na mobitel; shranite številke slovenskih ambasad in konzulatov, policije, nevladnih organizacij za boj proti trgovini z ljudmi; pazite na osebne dokumente
  2. Delo v tujini: pozanimajte se o viru informacij o zaposlitvi in o delodajalcu in še pred odhodom zahtevajte pogodbo. Društvo Ključ pomaga pri preverjanju verodostojnosti in zanesljivosti delodajalca.
  3. Spletne klepetalnice: omogočajo anonimnost uporabnikov in so zato raj za kriminalce. Pri srečanju na štiri oči bodite previdni (na prvem srečanju ne bodite sami, srečanje naj bo na javnem mestu,....)
  4. Zaljubljenost: kriminalne združbe imajo v svojih vrstah t.i. "Loverboye", to so moški, katerih naloga je zapeljevanje deklet (dekletom laskajo, obljubljajo boljše življenje,...), na koncu dekle izročijo trgovcem
Kratek test, ali lahko postanete žrtev trgovine z ljudmi:
  1. Pripravljen sem delati priložnostna dela tudi brez pogodbe o zaposlitvi?
  2. Sem v življenjski krizi in si želim nekam oditi ter pustiti vse za sabo?
  3. Želim si avantur, potovanj, spoznavanja novih ljudi?
  4. Hitro zaupam drugim ljudem in se hitro zaljubim?
  5. Ne preverim informacij in verjamem na besedo?
  6. Dobil sem mamljivo ponudbo za delo, vendar delodajalca ne poznam?
  7. Za vse potrebno z delom/potovanjem bodo poskrbeli drugi?
     Če ste na vsaj eno vprašanje odgovorili z DA, obstaja nevarnost, da postanete žrtev trgovine z ljudmi!

Vse bralce vabim tudi k ogledu spletne trgovine Telesnica, ter k ogledu dokumentarnega filma RTV SLO KUPI ME!

vir: http://www.drustvo-kljuc.si/cms-hitrost/_files/Image/TelesnicaLogo_FINAL.png

SKUPAJ POSKUSIMO USTAVITI TRGOVINO Z LJUDMI!!!!!

Ni komentarjev:

Objavite komentar