Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

6. dec. 2013

O tem in onem #11

Evo, po res dolgem času spet malo mojih globokoumnih razmišljanj in opisov preteklega dogajanja :D

Najprej, zakaj toliko časa ni bilo nobene objave? Ja, faks letos zahteva nekoliko več dela, predvsem seminarskih nalog, ki so (po ne vem kakšnem naključju) morale biti oddane 2. 12. 2013, pa še dva kolokvija sta se pojavila v tem tednu. No, oba kolokvija sta sedaj mimo, do konca meseca pa me čaka še en izpit ter predstavitev dveh seminarskih nalog.

vir
Poleg študijskega dela, sem se prijavil (in sodelujem) še na projekt OZRK Ljubljana in MOL, in sicer na delavnice s področja zaščite in reševanja: Sem sreča v nesreči. Cilj delavnic se je bil podrobneje spoznati sistem zaščite in reševanja v Mestni občini Ljubljana ter spoznati preventivne ukrepe varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami (poplava, požar, potres,...). Tem temam bo v prihodnjih objavah tudi namenjeno veliko pozornosti, saj nameravam nekatere ukrepe predstaviti tudi tu gor (objave bodo najdene pod novo kategorijo #preventiva). Samo nekoliko na kratko, kako so delavnice potekale: prvi dan smo se spoznali s sistemom zaščite in reševanja v Ljubljani, drugi dan pa smo se posvetili preventivnim ukrepom pred, med in po naravni ali drugi nesreči. Danes smo zaključili še tretji del in sicer praktično usposabljanje gašenja z gasilnim aparatom in cevjo ter polnjenjem in postavljanjem protipoplavnih vreč. Fotke z usposabljanja pa upam da pridejo naknadno :)

vir: prt. sc. učnega power pointa
Ko smo že pri sistemu zaščite in reševanja, kamor spadajo tudi gasilci, ne morem mimo novice in videoposnetka gasilcev v Škofji Loki, ko je zaradi lažne prijave na domnevni kraj požara prihitelo 40 gasilcev ter ekipa NMP. Na srečo so storilca odkrili in ga tudi že kazensko ovadili. Kazenski zakonik (Ur. l. RS 50/2012) namreč v 309.členu določa, da "Kdor zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let". Odziv gasilcev je jasno prikazan v spodnjem videu:


Začel se je tudi december, z njim pa (pred)praznični čas in vsakoletno pokanje petard in ostalih pirotehničnih sredstev. Že lansko leto, sem napisal preventivno objavo o pirotehničnih izdelkih, pa vendar se mi zdi pomembno, da vsako leto nekoliko ozavestim ljudi o poškodbah, ki se lahko pripetijo zaradi nepravilne uporabe tovrstnih izdelkov. Letos ne bom pisal posebne objave, temveč bom samo vsakemu bralcu priporočil obisk moje objave iz preteklega leta, ki je dostopna tule: http://zygawehar.blogspot.com/2012/12/bodi-zvezda-ne-meci-petard.html, ter do objave prof. dr. Uroša Ahčana, dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, kjer podrobneje opisuje poškodbe, povzročene zaradi pirotehničnih sredstev. Objava je dostopna tule: http://www.urosahcan.com/index.php/rekonstrukcijska-kirurgija/kirurgija-roke/poskodbe-zaradi-petard . Pozor! Objavi vsebujeta nazorno slikovno in video gradivo!

vir
Toliko samo nekaj na hitro. Kot že omenjeno, prihodnje objave bodo povezane s preventivnimi ukrepi varstva pred, med in po naravnimi in drugimi nesrečami, nato pa bomo videli kako bo naneslo z objavami :D Vsekakor bom pa izredno vesel kakršnega koli odziva, tako preko komentarjev na katerokoli objavo, kot tudi preko e-maila ali FB strani!

Lep pozdrav, pa lepo se imejte do naslednje objave :D

Ni komentarjev:

Objavite komentar