Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

11. feb. 2014

Mednarodni dan številke 112 in dan varne rabe interneta

Po dolgem času lep pozdrav vsem!

Danes obeležujemo dva mednarodna dneva in sicer mednarodni dan številke za klic v sili (112), ter dan varne rabe interneta.

Slovenija je kot druga država v Evropi uvedla mednarodno številko za klic v sili (112) leta 1997. Ob prehodu v novo tisočletje, je EU z direktivo podrobneje uredila delovanje in storitve številke 112, med drugim tudi grafični prikaz lokacije osebe, ki kliče na 112, kar je pomembno za reševalne službe, v kolikor sogovornik ne ve kje se nahaja. V Sloveniji imamo urejeno tudi možnost pošiljanja SMS sporočil na številko 112, kar je pomembno predvsem za gluhe in naglušne osebe, v pomoč pa je tudi takrat, ko je linija oziroma dispečerski center preobremenjen s klici (v primeru večjih nesreč). Številka 112 deluje v vseh državah EU, pa tudi v nekaterih ostalih državah, kot je npr. Makedonija, Kosovo, Rusija,...

S klicem na 112 lahko dobimo:
- Nujno medicinsko pomoč (NMP)
- Gasilce
- Nujno veterinarsko pomoč
- Jamarsko reševalno službo
- Gorsko reševalno službo in
- druge reševalne službe,
vzpostavljena pa je tudi povezava z OKC Policije. 

Pri klicu na 112 je pomembno, da povemo naslednje podatke:
- KDO kliče
- KAJ se je zgodilo
- KDAJ se je zgodilo
- KOLIKO je poškodovanih (ponesrečenih)
- kakšne so POŠKODBE
- kakšne so OKOLIŠČINE (požar, nevarne snovi, poškodbe plinovodov in drugih napeljav)
- kakšno POMOČ potrebujemo

Pomembno je tudi, da klica ne prekinemo, preden nam to dovoli sogovornik v ReCO. Klici se zaradi odkrivanja zlorab tudi snemajo.

Zanimiv je podatek o številu klicev na številko 112 tekom pretekle ujme. Na območju celotne Slovenije, so namreč v času od 31. 1. do vključno 9. 2. prejeli 41.883 klicev na številko 112, največ jih je zabeležil ReCO Ljubljana (10.579). (več)
Več o klicu na 112, si lahko preberete na strani URSZR

Poleg tega se danes obeležuje tudi dan varne rabe interneta. Letos poteka pod geslom "Skupaj za prijaznejši internet". Glavni namen tega dne je promocija varne rabe interneta, predvsem med otroci in mladostniki. Tema, pod katero letos ta dan poteka se nanaša predvsem na odgovornost, ki jo imamo vsi uporabniki interneta pri ustvarjanju varnejšega in prijaznejšega spletnega okolja. 
Tako je spletna stran Safe.si danes lansirala prvih 5 slovaških risank Ovce.sk, ki so sinhronizirane v slovenščino, pripravili so tudi nekaj dogodkov ter zgibank o mobilnem in spletnem bontonu. Več si lahko preberete na tej povezavi: http://www.safe.si/aktivnosti/dan-varne-rabe-interneta.

V preteklosti sem napisal kar nekaj objav o varni rabi interneta, ki si jih lahko preberete pod oznako #varnost. V načrtu je sicer še nekaj objav, ki pa bodo ob priliki napisane.


Ni komentarjev:

Objavite komentar