Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

9. sep. 2013

Mala šola varnosti na internetu

Lep pozdrav vsem!

Po dolgem času spet ena taka objava o varnosti na internetu. Ker se je šolsko leto že začelo, bodo tudi otroci preživeli več časa pred računalnikom, saj so na vrsti različne seminarske naloge, projekti, domače naloge,... , kar pa pomeni določeno tveganje. Da bi se obvarovalo otroke pred najnovejšimi spletnimi grožnjami, je CIV izdal nekaj nasvetov za varno rabo računalnika in interneta, ki jih v tej objavi povzemam in dodajam lastna opažanja.

vir
1. Uporaba močnih gesel in različnih gesel za različne strani

Raziskave so pokazale, da kar 20% uporabnikov interneta uporablja za vse spletne račune isto geslo. Da ne bi prihajalo do raznih zlorab, so tu napotki, kaj storiti:
  • Držite se pravila: En račun = eno geslo. Za vsak račun je priporočljivo uporabiti različno geslo. V kolikor je teh računov malo morje, sam priporočam uporabo različnih gesel za tiste najpomembnejše račune (Facebook, Gmail,...), kjer so shranjene naše občutljive informacij.
  • Da je geslo težko uganiti, se priporoča uporaba kombinacije številk in črk ter uporaba kombinacije velikih in malih črk. Tudi s številkami lahko namreč lahko napiše besedo. Za tak primer bom uporabil kar svoje ime in priimek: 7i6Av3HaR. Tako geslo bo namreč morebitnemu napadalcu povzročilo kar nekaj sivih las.
  • V kolikor si ne morete zapomniti vseh gesel (priznam, tudi sam si jih ne morem), lahko uporabljate kakšnega od raznih programov, ki omogočajo shranjevanje (kriptiranih) gesel na enem mestu.
vir
2. Obiskujte le preverjene in varne spletne strani

Na številnih spletnih straneh, ki navzven delujejo povsem nedolžno, se lahko skrivajo številne zlonamerne kode. 

3. Poskrbite, da se znajo tudi otroci zaščititi pred spletnimi grožnjami
  • Z otroki se je potrebno pogovoriti, kakšne nevarnosti prežijo na njih, ko obiščejo internet. Potrebno se je pogovoriti, katere osebne podatke lahko objavijo na spletu in katerih nikakor ne. 
  • Uporabljajte starševski nadzor in/ali blokado spletnih strani, za katere ne želite, da jih otrok obiskuje. Za blokado spletnih strani ni potrebno imeti nobene posebne programske opreme, postopek blokade je opisan tule, je pa res, da bo tako blokado otrok kaj hitro odkril in jo izbrisal. Zato je priporočljivo uporabljati programe, ki tovrstno blokado omogočajo. Je pa res, da imajo storitev starševski nadzor vključeni že nekateri antivirusni programi.
  • Na spletnih straneh (predvsem na družabnih omrežjih), izkoristite nastavitve zasebnosti in varnosti
  • Spodbujajte otroka, da se z vami pogovori, če ima težave s spletnimi nagajivci
4. Ko kupite nov računalnik (PC, laptop, tablico), se splača čim hitreje namestiti učinkovito programsko opremo za spletno varnost, saj tako obvarujete svojo napravo pred različnimi napadi že vse od prvega dne. Potrebno je tudi paziti, kakšne programe se nalaga na napravo.

5. Redno posodabljajte vso programsko opremo, ki jo imate naloženo na računalniku. Najbolje je programe posodobiti takoj, ko nam ti javijo, da je na voljo nova različica. Je pa priporočljivo imeti nastavljeno samodejno posodabljanje, ki program posodobi, brez da mi za to vedeli.

6. Ker lahko do spleta dandanes dostopamo tudi z mobilnimi telefoni, je pomembno, da naše otroke opozorimo tudi na tovrstne nevarnosti. Priporočljiva je uporaba programske opreme za spletno varnost, ki je na voljo za mobilne telefone.
vir

Zadnje čase javnost razburja spletna stran Ask.fm. To je spletna stran, kjer se postavlja vprašanja ter nanje odgovarja, tudi v obliki anonimnih vprašanj (anonimnih uporabnikov). Žal se na tej strani dogaja marsikaj, od povsem normalnih vprašanj, do (in tega je vedno več) ustrahovanj, nadlegovanj, spolnih slik/videov mladoletnikov,... Stran je postala najbolj znana po tem, ko je nekaj mladoletnikov storilo samomor zaradi ustrahovanj, groženj in nadlegovanj. 

vir
Kaj storiti za preventivo, da ne bo tudi vaš otrok žrtev zlorab na tej spletni strani?

Najprej se je potrebno pozanimati, ali je otrok na tej spletni strani. To lahko storimo precej enostavno, namreč v Google vpišemo otrokovo ime in priimek, ter pogledamo, kakšne zadetke dobimo. V kolikor otrok uporablja tovrstno spletno stran (obstaja še ena, skoraj identična: Formspring), se je z njim potrebno pogovoriti, ter postaviti določene omejitve. 
  • V kolikor je mlajši od 13 let, te spletne strani sploh ne bi smel uporabljati (po pravilih Ask.fm)
  • Pogovoriti se je potrebno o tem, kakšno vedenje je na spletu sprejemljivo
  • V kolikor so žrtve neprimernih komentarjev, vprašanj, ponudb, naj na tovrstne provokacije ne odgovarja
  • Osebo, ki ga nadleguje, naj blokira (na dnu profila je link, Block (Ime osebe) )
vir
  • Na teh straneh naj nikakor ne razkrivajo nobenih osebnih podatkov (rojstnih podatkov, številke telefona, naslova,...)
  • Naj uporabi vsaj tiste nastavitve zasebnosti, ki so na voljo (pod settings)
vir
  • Izključijo možnost postavljanja vprašanj anonimnih oseb
  • Izključijo naj možnost, ki omogoča pojavljanje njihovih objav v Streamu
  • Neprimerno vsebino naj prijavijo na Ask.fm, v kolikor pa gre za gole slike mladoletnikov, naj se prijavijo na Spletno oko
vir
vir

Nikakor naj se otroku ne prepove uporabe tega omrežja, saj bi prepoved izzvala samo skrivanje uporabe, v primeru zlorabe, pa se ne bo obrnil na vas. Zagotovite otroku, da se lahko z vami pogovori o vsem.

V kolikor pa bi želeli tožiti ali kakorkoli ukrepati zoper Ask.fm, pa le-ti navajajo, da so uporabniki sami odgovorni za to, kaj objavljajo in na kaj odgovarjajo. 

Povzeto po:

Ni komentarjev:

Objavite komentar